Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί να... "οχυρώσει" τους πολίτες απέναντι στην κατάσχεση της Α' κατοικίας

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Αναμένονται διαβουλεύσεις σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων της χώρας

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Η εξέλιξη είναι γνωστή εδώ και καιρό σε πολίτες και συλλογικότητες που το προηγούμενο διάστημα εμπόδιζαν την είσοδο στα δικαστήρια των συμβολαιογράφων. Την ίδια στιγμή η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  προσπαθεί να βρεί λύση με νομική ισχύ, για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των πολιτών που κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθούν στο δρόμο.

Για το θέμα αναμένονται διαβουλεύσεις σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων της χώρας, σύμφωνα με τη βοηθό του περιφερειάρχη - δικηγόρο Αναστασία Τογιοπούλου που έχει αναλάβει την υπόθεση των πλειστηριασμών και της εξεύρεσης νομικών όπλων για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και θα γίνονται τρεις ημέρες την εβδομάδα με διευρυμένο ωράριο. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ωστόσο πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ευδοκιμήσουν οι νέες ηλεκτρονικές μέθοδοι και να δρομολογηθούν οι σχετικές εργασίες μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

Το thebest.gr μίλησε με την κ.α. Τογιοπούλου η οποία μας διαβεβαίωσε πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να προστατευτούν οι πολίτες και να μη βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, στο δρόμο.

Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και με διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. ή εναλλακτικά από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Σε πρώτη φάση θα βγουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα έως το τέλος του έτους, δηλαδή 1.250 ακίνητα κάθε μήνα, περίπου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό, μέχρι τα τέλη του 2017, για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).

Στη νέα διαδικασία θα πρέπει εντός 15 ημερών απ' την κατάσχεση να δρομολογείται ο πλειστηριασμός και μόλις 5 ημέρες μετά απ' αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες.

Με βάση τη σχετική διαδικασία κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, αφού έχει καταβάλει την εγγύηση (ίση προς το ένα τρίτο της τιμής της πρώτης προσφοράς), αλλά και το τέλος χρήσης των συστημάτων. Η κυριότητα των συστημάτων, η διοίκηση και η διαχείριση θα ανήκουν στους κατά τόπους αρμόδιους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού τύπου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις