Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαϊα:Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την «Ισότητα των Φύλων» σε Γυμνάσια και Λύκεια από την Ένωση Γυναικών Ελλάδας

Αχαϊα:Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), παραρτήματα Αιγίου και Πάτρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας κας Θωμοπούλου Ιωάννας, διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία Εκπαιδευτικές – ενημερωτικές παρεμβάσεις για την «Ισότητα των Φύλων» σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αχαΐας, κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2017, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Υγείας σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ιδιότητα του πολίτη και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων ως ουσιαστικών παραγόντων της δημοκρατικής εκπαίδευσης των μαθητών /τριών.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν από το παράρτημα της Ε.Γ.Ε. Αιγίου τρείς ενημερωτικές-διδακτικές παρεμβάσεις . Δύο στο Αίγιο, στο 3ο Γυμνάσιο και στο 1ο ΕΠΑΛ, και μία στο Γυμνάσιο Κλειτορίας. Στις παρεμβάσεις αυτές συμμετείχαν συνολικά περίπου 220 μαθητές και μαθήτριες. Από το παράρτημα της Ε.Γ.Ε. Πάτρας, πραγματοποιήθηκαν επίσης τρείς διδακτικές παρεμβάσεις. Δύο στην Πάτρα, στο 21ο και στο 12ο Γυμνάσιο Πάτρας και μία στο Γυμνάσιο Ερυμάνθειας. Συμμετείχαν περίπου 150 μαθήτριες και μαθητές. Σε όλες τις συζητήσεις παρευρέθηκαν οι καθηγητές/ριες των μαθητών/ριών.

Το θέμα της Ισότητας των Φύλων ανέλυσαν τα μέλη της Ε.Γ.Ε.: α) Γιαννοπούλου Ευαγγελία (Λίτσα), Μέλος του Πανελλήνιου Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε., Νομικός και Πολιτικός Επιστήμων, Med «Σπουδές στην Εκπαίδευση»,  Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Αχαΐας, β) Κοττά –Κακαβάνη Ουρανία, Πρόεδρος παραρτήματος της Ε.Γ.Ε. Αιγίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός,  γ) Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, Μέλος του Πανελλήνιου Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.,  Αρχιτέκτων/Μηχανικός, πρώην Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.Συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις τους απο το παράρτημα της Πάτρας η Πρόεδρος Ε.Γ.Ε. Πάτρας Ευθυμία Καλαβρυζιώτη και η  Αντιπρόεδρος Κική Γιαβάση και από το παραρτημα Αιγίου η Γραμματέας Ιωάννα Σκίτσα.

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τις αρχές και τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, τις υπάρχουσες ανισότητες και διακρίσεις λόγω φύλου στην αγορά εργασίας, την πολιτική, την οικογένεια, τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και την προστασία των θυμάτων, καθώς και για την επίδραση των παραδοσιακών στερεοτύπων και προκαταλήψεων σχετικά με τα φύλα στην επιλογή επαγγέλματος. Επίσης παρακολούθησαν και σχολίασαν τη βιντεοταινία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Κορίτσια κι αγόρια αναζητούν την Ισότητα». Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συμβολή του Γυναικείου Κινήματος στην κατάκτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το δικαίωμα της ψήφου, της μόρφωσης, της αμειβόμενης εργασίας καθώς και στην αλλαγή του οικογενειακού δικαίου με την καθιέρωση της οικογένειας ισότητας και γενικότερα στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της βίας, την σύσταση Υπηρεσιών προώθησης της Ισότητας όπως: Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ΚΕΘΙ, Συνήγορος Πολίτη-Κύκλος Ισότητας, Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών και Ξενώνες. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα σχετικά με την κατασκευή της ανδρικής και γυναικείας ταυτότητας, καθώς και τα εξωπραγματικά ανδρικά και γυναικεία πρότυπα ομορφιάς, που προωθούνται μέσω των διαφημίσεων και των εντύπων. Τέλος προβλήθηκαν παραδείγματα γυναικών και ανδρών που έχουν υπερβεί τα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων και ζουν αρμονικά και ισότιμα μεταξύ τους.

Μέσα από αυτές τις ενημερωτικές-εκπαιδευτικές παρεμβάσεις πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε σε ένα βαθμό η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας των φύλων των νέων ανθρώπων που συμμετείχαν, δεδομένο που αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή των στάσεων απέναντι σε αναχρονιστικές- στερεοτυπικές αντιλήψεις. Η Ε.Γ.Ε. έριξε το σπόρο, έτσι ώστε οι  μαθήτριες και οι μαθητές μέσα από διάλογο, κριτική σκέψη, αντιπαράθεση απόψεων κι αλληλεπίδραση να φτάσουν στα δικά τους συμπεράσματα  και σε ελεύθερες επιλογές από στερεότυπα φύλου στη ζωή τους. Επειδή όμως το θέμα της ισότητας των φύλων είναι κυρίως θέμα αλλαγής αντιλήψεων και στάσεων, που απαιτούν χρόνο και σε βάθος ανάλυση για τη συνειδητοποίησή τους, θεωρούμε ότι χρειάζεται να συνεχιστούν τέτοιες παρεμβάσεις-συζητήσεις με το νέο σχολικό έτος.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις