Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΣΟΥΞΕ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ»

ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το στέμμα και το αίμα με νέα οπτική

Πολυσυζητήθηκε, καταχειροκροτήθηκε και ήταν το «κάτι άλλο» του περσινού Φεστιβάλ Αθηνών. «Η σφαγή των Παρισίων» δηλαδή η αιματηρή τραγωδία του ελισαβετιανού Κρίστοφερ Μάρλοου ξαναπαίζεται στην εκκίνηση του φετινού προγράμματος στην πρωτεύουσα από το 10μελή θίασο της Ορχήστρας Μικρών Πραγμάτων με την καταιγιστική και ερεθιστική σκηνοθεσία του Χρήσου Θεοδωρίδη. Πρόκειται για μια παράσταση σαν σινεμά, με απίθανες συνεχείς μεταμορφώσεις, που μας δίνει ραντεβού 1-4/6, Πειραιώς 260.

Το εν λόγω θέαμα ήταν πέρυσι το outsider, που τελικά «έμεινε» στη μνήμη του κοινού. Οι ηθοποιοί επωμίζονται τους 45 ρόλους του έργου, που καταδεικνύει τη βία από το 1572 και τη νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου (με τη σφαγή 3.000 περίπου Ουγενότων-Γάλλων διαμαρτυρομένων ) μέχρι σήμερα. Όπως δηλώνουν οι άνθρωποι του φεστιβάλ «μέσα από τη σφιχτή δραματουργία και τη γρήγορη, σχεδόν κινηματογραφική πλοκή του έργου, οι δημιουργοί της παράστασης αναδεικνύουν την ποίηση που κρύβεται πίσω από τη δράση και εστιάζουν στον αέναο κύκλο της βίας, με εργαλεία τη χορικότητα, την κίνηση και τη μουσική».

Θυμίζουμε πως ο συγγραφέας Κρίστοφερ Μάρλοου υπηρετούσε το αγγλικό στέμμα ως μυστικός πράκτορας και το  έργο του «Η σφαγή των Παρισίων» θεωρείται προκλητικά προπαγανδιστικό και αμφολεγόμενο.  Εξιστορεί όσα ακολούθησαν της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου :δραπέτευση του Ερρίκου της Ναβάρας, θάνατος του Γάλλου βασιλιά, και του αδερφού του, θάνατος της πανίσχυρης βασιλομήτορος, δολοφονία του δούκα του Γκιζ. Καταλήγει στην εποχή της συγγραφής του, όταν πλέον νόμιμος διάδοχος του γαλλικού θρόνου είναι ο προτεστάντης Ερρίκος της Ναβάρας, τον οποίο δεν αναγνωρίζει η ισχυρή καθολική λίγκα.

Παίζουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ξένια Θεμελή, Γιώργος Κισσανδράκης, Ντένης Μακρής, Μαρία Μπαγανά, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Σαμψών Φύτρος, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Χριστοδούλου. Μάλιστα την ιστορική έρευνα για την απόδοση της παράστασης έχει κάνει ο πατρινός Παυλος Σούλης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View