Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

CoderDojo Nafpaktos: Μια πρωτοβουλία των Εκπαιδευτήριων Πάνου

CoderDojo Nafpaktos: Μια πρωτοβουλία των...

Συμμετέχει στο Patras IQ 2017

Με πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων Πάνου δημιουργήθηκε μια ομάδα εθελοντών κάτω από την ονομασία CoderDojo Nafpaktos. Εργαζόμαστε αφιλοκερδώς και θέλουμε να  προωθήσουμε την ιδέα της δύναμης του κώδικα σε όλες τις νέες και τους νέους. Στόχοι μας είναι:

• να προβληθεί ο προγραμματισμός,

• να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες,

• να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να  αποκτήσουν γνώσεις μέσα από πρακτικά εργαστήρια είτε ως εθελοντές είτε ως συμμετέχοντες.

• να διαμοιράσουμε την γνώση μας ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη προσφέροντας έτοιμο υλικό σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τον τομέα του  προγραμματισμού, των αυτοματισμών και εννοιών όπως αυτή του Διαδικτύου των  Πραγμάτων, προωθώντας παράλληλα την ανοιχτότητα.

• να εμπνεύσουμε τις νέες ηλικίες για την δημιουργία καινοτόμων ιδεών ή προϊόντων και  να αποτελέσουμε ένα ισχυρό κίνητρο ενασχόλησης με τις νέες τεχνολογίες.

• να βοηθήσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων να  υλοποιήσουν εργαστήρια τύπου STEM για την διδασκαλία των δικών τους μαθημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργαστηρίου STEM που δημιουργήθηκε από το εκπαιδευτικό  υλικό του CoderDojo, είναι η εργασία των Εκπαιδευτηρίων Πάνου την οποία και  επιθυμούμε να προβάλουμε στο περίπτερό μας.

Χρησιμοποιώντας τα φύλλα εργασίας και τις οδηγίες που προσφέρουμε μέσω διαδικτύου,  η τάξη της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, μελέτησε την επίδραση των οπτικών και  ακουστικών ερεθισμάτων στον χρόνο αντίδρασης με την χρήση «ανοιχτών» τεχνολογιών  χαμηλού κόστους. Με αφορμή το μάθημα της βιολογίας για το νευρικό σύστημα και σε  συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής, οι μαθητές/μαθήτριες προγραμμάτισαν κύκλωμα που συνδυάζει την χρήση αισθητήρα θερμοκρασίας, λυχνίας LED, ηχείου, κουμπιού και  μιας πλακέτας ανάπτυξης αυτοματισμών ARDUINO.

Στη συνέχεια οι μαθήτριες και οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τον αυτοματισμό που  υλοποίησαν, πραγματοποίησαν διάφορες μετρήσεις διενεργώντας πειράματα κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δημιουργήθηκαν συγκριτικά  διαγράμματα και συμπεράσματα τα οποία παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διεξήχθη στο συνεδριακό κέντρο του  Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αθήνα στις 10, 11 και 12 Μαρτίου 2017.

Οι μαθητές Κάτια Κρέτση και Τάκης Σχοινάς παρουσίασαν την εργασία με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής έρευνας και συμμετείχαν στις διεργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

http://ekppanou.gr/lykeio/nea-anakoinoseis/1966-lykeio-xrisi-plaketas-arduino-gia tin-meleti-tou-nevrikoy-mas-systimatos

http://ekppanou.gr/lykeio/nea-anakoinoseis/2034-lykeio-ta-ekpaideftiria-panou sto-1o-mathitiko-synedrio-erevnas-kai-epistimis

Στο CoderDojo Nafpaktos πιστεύουμε πως η εκπαίδευση στην Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες δεν πρέπει να αναλώνεται στην απλή χρήση εργαλείων και εφαρμογών  περιορισμένου ειδικού σκοπού, αλλά να βοηθά τον αυριανό πολίτη της σύγχρονης  κοινωνίας της πληροφορίας να γίνει ικανός να καινοτομεί και να υλοποιεί τις σκέψεις και τις ιδέες του.

Για αυτό το λόγο διοργανώνουμε εργαστήρια CoderDojo καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής  χρονιάς και κάθε 15 ημέρες (κάθε δεύτερο Σάββατο) ανοίγοντας τις πόρτες μας σε όποια ή  όποιον θέλει να συμμετέχει χωρίς κόστος ή εθελοντικά με σκοπό να αποκομίσει νέες  γνώσεις και εμπειρίες.

Ορισμένες από τις θεματικές με τις οποίες ασχοληθήκαμε στα εργαστήριά μας είναι οι εξής:

• Κατασκευή και προγραμματισμός κυκλωμάτων για την δημιουργία αυτοματισμών  με πλακέτες ARDUINO Uno

• Προγραμματισμός σε περιβάλλον Scratch για την δημιουργία παιχνιδιών

• Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μέσα από τον υπολογιστή τσέπης Raspberry Pi  (Δίκτυα, HTML5, CSS3, Python)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr