Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ι. Φωτήλας: Για πόσο θα ταλαιπωρούνται ασθενείς και προσωπικό στο 409;

Ι. Φωτήλας: Για πόσο θα ταλαιπωρούνται α...

Κατέθεσε ερώτηση για το θέμα στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας

Στην καθυστέρηση μεταφοράς των κλινικών του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Φωτήλας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα υποδομής με κομμάτια ψευδοροφής να λείπουν, καλώδια να κρέμονται γυμνά, σκουριά και φθορά παντού. Παρόλα αυτά η μεταφορά των κλινικών του προβλέπεται να καθυστερήσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η αναβολή μεταφοράς των κλινικών, εάν έχει υπάρξει σχετικό πλάνο διάταξης των κλινικών που θα μεταφερθούν στο ΓΚΝΠ «Άγιος Ανδρέας» και πόσο ακριβώς θα στοιχίσει αυτή η μεταφορά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Φωτήλα προς τον Υπουργό Υγείας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του επταώροφου κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» έχει γεμίσει πολίτες αλλά και προσωπικό με ελπίδα για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Πρόσφατα δημοσιεύματα όμως στον τοπικό τύπο αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις των κλινικών στο νέο κτίριο. Μάλιστα αναδεικνύουν την περίπτωση του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου που έπρεπε να έχει ήδη μεταφερθεί στα μέσα Φεβρουαρίου ειδικά λόγω της κακής κατάστασης μέσα στην οποία καλούνται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να εργαστούν και ασθενείς να νοσηλευτούν. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω δημοσιεύματα επισημαίνουν τα σημαντικά προβλήματα υποδομής και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις κλινικές ΩΡΛ, Οφθαλμολογικής, Μαιευτικής, Πλαστικής Χειρουργικής και στο Τμήμα Νεογνών. Κομμάτια ψευδοροφής λείπουν και ως εκ τούτου καλώδια κρέμονται γυμνά από το ταβάνι.

Σκουριασμένα μπάνια, με πόρτες που δεν κλείνουν, χωρίς σαπούνι και χωρίς χαρτί τουαλέτας. Τα δάπεδα είναι φθαρμένα ενώ παντού πλέον φαίνονται πεντακάθαρα σημεία με μούχλα. Η κατάσταση έχει κριθεί άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς αφού οι συνθήκες καθιστούν εύκολη την πιθανότητα να νοσήσουν. Σύμφωνα με πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις η μεταφορά πήρε αναβολή να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.            Για ποιους λόγους η Διοίκηση αποφάσισε να αναβάλει για τα μέσα Μαρτίου τη μεταφορά των κλινικών του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο νέο επταώροφο κτίριο του ΓΚΝΠ «Άγιος Ανδρέας»;

2.            Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς των κλινικών;

3.            Έχει συνταχθεί σχετικό πλάνο διάταξης των κλινικών που θα μεταφερθούν στο νέο επταώροφο κτίριο; Αν ναι, ποιο είναι αυτό; Παρακαλούμε όπως κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

4.            Πόσο ακριβώς θα κοστίσει η εν λόγω μεταφορά; Έχουν δεσμευτεί τα απαραίτητα κονδύλια;

*Στο μεταξύ ο βουλευτής ΝΔ Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας κάνει λόγο σε ανακοίνωση του και για τη σημαντική έλλειψη προσωπικού που οδηγεί στην επαγγελματική εξουθένωση του υπάρχοντος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας». Μάλιστα κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Όπως τονίζει τα προβλήματα ατελείωτα: ελλείψεις στις βάρδιες των ιατρών και των νοσηλευτών, χρέη τραυματιοφορέων εκτελούν αναρμόδιοι, οι άδειες ή τα ρεπό δεν δίνονται. Η κατάσταση κρίνεται άκρως επικίνδυνη με το λάθος να μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και το κόστος να είναι ανθρώπινες ζωές. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποιο ποσοστό των κενών θέσεων του ΓΚΝΠ «Άγιος Ανδρέας» θα καλυφθεί από την πρόσφατη προκήρυξη, ποιος αριθμός του λιγοστού προσωπικού έχει αποσπαστεί ή μετατεθεί στην 6η ΥΠΕ και ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός του Υπουργείου για την αποτροπή της επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Φωτήλα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Υπουργείο Υγείας «διαφημίζει» τις προσλήψεις 3.200 υγειονομικών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού στο πολύπαθο ΕΣΥ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές Μαρτίου και θα δώσουν μια μικρή ανάσα στο ήδη εξαντλημένο προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης που παρουσιάζει το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που έχει οδηγήσει σε «burn out» κυρίως των νοσηλευτών. Μάλιστα η κατάσταση είναι κάθε χρόνο χειρότερη αφού παρατηρείται μια μεσοσταθική αύξηση προσελεύσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της τάξης του 20% -30%, λόγω αδυναμίας των πολιτών - ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης - να απευθύνονται στην ιδιωτική περίθαλψη.

Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», το οποίο δέχεται ασθενείς από τη Νοτιοδυτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 300 κενές θέσεις προσωπικού και με 40% λιγότερους γιατρούς από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, μια σειρά από προβλήματα παρουσιάζονται όπως ελλείψεις στις βάρδιες των ιατρών και των νοσηλευτών με αποτέλεσμα το εν λόγω προσωπικό να καλείται να εργαστεί περισσότερες νύχτες και να διαχειριστεί ένα ακόμα μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών.

Επίσης, δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν περιστατικά τραυματιοφορείς από τα ΤΕΠ γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους σε επίπεδο διασποράς μικροβίων. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις χρέη τραυματιοφορέων εκτελούν και νοσηλευτές. Ακόμη, σύμφωνα με καταγγελίες η 6η ΥΠΕ αποσπά ακόμη και το ελάχιστο διοικητικό προσωπικό του ΓΚΝΠ «Άγιος Ανδρέας».

Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι ακόμα και οι άδειες ή τα ρεπό για το ιατρικό προσωπικό αποτελεί «μακρινό όνειρο» δεδομένου του μεγάλου φόρτου εργασίας και των ελλείψεων δυναμικού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γιατροί μετά από εφημερία καλούνται να συνεχίζουν το πρωί κανονικά την οκτάωρή τους βάρδια. Η κατάσταση κρίνεται άκρως επικίνδυνη με το λάθος να μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και το κόστος να είναι ανθρώπινες ζωές.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.            Ποιο ποσοστό των κενών θέσεων του ΓΚΝΠ «Άγιος Ανδρέας» θα καλυφθεί από την πρόσφατη προκήρυξη των 3.200 θέσεων στο ΕΣΥ; Υπάρχει πρόβλεψη και για περαιτέρω προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός;

2.            Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός αποσπάσεων/ μεταθέσεων (διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού) που έχει πραγματοποιηθεί από την 6η ΥΠΕ για το χρονικό διάστημα από το 2015 μέχρι σήμερα;

3.            Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αποτροπή της επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού του ΓΚΝΠ «Άγιος Ανδρέας»; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις