Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι κι αγρότες σε Αχαΐα-Ηλεία, τεράστιες οι καταστροφές στην παραγωγή λόγω του χιονιά

Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι κι αγρότες σε Αχ...

Άμεση καταγραφή και αποζημίωση ζητούν οι φορείς

Μεγάλες είναι οι ζημιές που αφήνει πίσω της στις καλλιέργειες η επέλαση του χιονιά σε Αχαΐα και Ηλεία.  Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι δεκάδων χωριών είναι αποκαρδιωτική καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται κάτω από τον πάγο.

Οι δε κτηνοτρόφοι δε αναμένεται να βρεθούν μπροστά σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση σε βάθος χρόνου καθώς έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες βίκου, κριθαριού και βρόμης που προόριζαν για την εκτροφή των ζώων τους.

Ορεινά χωριά της Ηλείας (Γούμενο, Αγ. Αννά κ.α.) επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος ο οποίος, περιέγραψε την εικόνα που αντίκρισε.

«Με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι άκρως απογοητευτικά, έχουν γίνει σοβαρές ζημιές σε εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα, υπαίθρια κηπευτικά και σε θερμοκήπια. Βεβαίως έχει πάθει μεγάλη ζημιά και η κτηνοτροφία γιατί έχει καταστραφεί η βοσκή. Ότι καλλιέργεια είχαν κάνει οι κτηνοτρόφοι, από βίκο, κριθάρι και βρόμη έχουν σκεπαστεί από το χιόνι, με τον παγετό και την παρατεταμένα χαμηλά θερμοκρασία, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο παγετός και η παρατεταμένη χαμηλή θερμοκρασία αυτών των ημερών. Με μια απλή ματιά μπορεί κανείς να δει την καταστροφή που έχουν όλες οι καλλιέργειες αλλά και οι κτηνοτροφικές μονάδες», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι τοπικοί φορείς, εφόσον όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή και η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς που έχουν πάθει σοβαρή ζημιά, θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα αυτή η ζημιά.

«Με πρόσφορο τρόπο και με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει αυτή την στιγμή το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ. Το Υπουργείο θα πρέπει αυτή την φορά να φερθεί πολύ γενναία και με μεγάλη ευαισθησία καθώς αυτός ο χιονιάς δίνει την χαριστική βολή στους ανθρώπους της υπαίθρου. Η Περιφέρεια θα κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, θα διεκδικήσει προς όλα τα επίπεδα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε άμεσα τους εκτιμητές στα χωράφια και στην συνέχεια να αποδοθεί και το απολεσθέν εισόδημα στους δικαιούχους», ανέφερε μεταξύ άλλων και ο Αντιπεριφερειάρχης.

Σαφή εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών αναμένεται να υπάρχει στο τέλος της εβδομάδας και αφού πρώτα κοπάσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Δυτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις