Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ψυχρή... εισβολή από σήμερα στη χώρα- Ανεπηρέαστα αλλά με επισκέψεις... βροχών τα Δυτικά- Αναλυτική πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη

Ψυχρή... εισβολή από σήμερα στη χώρα- Αν...

Δείτε σχεδιαγράμματα

Εκτεταμένο ridge (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) έχει εδραιωθεί στην δυτική,κεντρική και βόρεια Ευρώπη.Το ridge αυτό παρουσιάζει την μορφή ''ωμέγα μπλοκ'' και δίνει στις προαναφερθείσες περιοχές βελτιωμένο καιρο με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για διάσπαση του πολικού στροβίλου και εξωθεί μέρος αερίων μαζών πολικής προέλευσης σε κίνηση νότια-νοτιοανατολική από το ύψος της δυτικής Ρωσίας με κατεύθυνση προς τα Βαλκάνια και κατ'επέκταση και στην χώρα μας -(χάρτης 1)-.

Αρωγός σε αυτήν την κίνηση ο πολικός αεροχείμαρρος (jet stream)-χάρτης 2-που θα πνέει στα ανατολικότερα κράσπεδα του ridge που αναφέρθηκε αρχικώς.

Όλα τα παρπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ψυχρής εισβολής στην χώρα μας το διήμερο 13 και 14/12 -(χάρτης 3)-.

Όσον αφορά τα φαινόμενα,αυτά θα αφορούν την Τρίτη και θα εκδηλωθούν στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα της χώρας (από τις Σποράδες και νοτιότερα) καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου,συμπεριλαμβανομένης και της βόρειας Κρήτης.

Η εμμονή,λοιπόν,αυτού του εκτενούς ridge επάνω από την δυτική,κεντρική και βόρεια Ευρώπη,θα έχει ως αποτέλεσμα την κάθοδο εκ νέου ψυχρής μάζας το ερχόμενο Π-Σ-Κ από την δυτική Ρωσία.

Τα τελευταία δεδομένα παρά ταύτα θέλουν η κάθοδος αυτή να είναι πιο ήπια σε σχέση με την προηγειθείσα με ακόμη πιο τοπικά φαινόμενα,καθώς το αντικυκλωνικό αυτό πεδίο εμφανίζει ''διαθέσεις'' ακόμη πιο ανατολικής-βορειοανατολικής επέκτασης μην επιτρέποντας στην ψυχρή μάζα αυτήν την φορά να έχει πορεία ανάλογη αυτής της πρώτης εισβολής.

Πρόγνωση Καιρού Δυτικής Ελλάδας

Τρίτη 13/12: Τοπικά φαινόμενα τις μεταμεσονύχτιες ώρες στο νότιο Ιόνιο και στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο που γρήγορα θα σταματήσουν και έτσι θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στο σύνολο της δυτικής χώρας.

Η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες τιμές της θα αγγίξει τους 12-13oC κατά μέσον όρο στα πεδινά-παρθαλάσσια τμήματα,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βόρειοι από 4-6bf.

Τετάρτη 14/12:Καλές καιρικές συνθήκες σχεδόν στο σύνολο της δυτικής επικράτειας.Πιθανότητα μόνο για τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο και στην δυτική Μεσσηνία προς το βράδυ.

Ο υδράργυρος όσον αφορά τις μέγιστες τιμές του θα φθάσει τους 11-12oC στα πεδινά-παρθαλάσσια.Οι άνεμοι θα πνεόυν στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 3-4bf.

Πέμπτη 15/12: Εκ νέου πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα στην δυτική-νοτιοδυτική Πελοπόννησο και στο νότιο Ιόνιο κστά την διάρκεια των μεταμεσονύχτιων ωρών και μόνο,καθώς κατά την διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις στα Επτάνησα.Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.Θα ανέλθει τις μεσημβρινές ώρες σε τιμές της τάξης των 13-14oC,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί στα 2-3bf.

Τάση για Π-Σ-Κ 16-18/12:Σύμφωνα με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία,δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική μεταβολή στον καιρό της δυτικής χώρας πέραν κάποιων αυξημένων τοπικά νεφώσεων κατά την διάρκεια του Σ/Κ.

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει εκ νέου μικρή πτώση,την στιγμή που οι άνεμοι φαίνεται να είναι ανατολικής συνιστώσας.

ΥΓ: Τις νυχτερινές και πρώτες πρωϊνές ώρες η θερμοκρασία θα πέφτει αρκετά ιδίως σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές (οροπέδια-π.χ.Καλάβρυτα-Τρίπολη),σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις,όπως και σε περιοχές πλησίον λιμνών ποταμών (π.χ.Ιωάννινα),καθώς εκεί ευνοείται η θερμοκρασιακή αναστροφή.

Πρόγνωση Καιρού Πάτρας

Τρίτη 13/12: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά την διάρκεια των πρωϊνών ωρών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-13 με 14oC.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί αρχικά ασθενείς και στην συνέχεια προς τις βραδυνές ώρες θα ενισχυθούν και θα φθάσουν τα 5-6bf.

Σε περιοχές όπως το Ρίο και πέριξ αυτού,καθώς και σε νοτια-νοτιοανατολικά προάστεια της πόλης (π.χ.Ρωμανός) οι ριπές αυτών θα αγγίξουν τα 7-8bf κατά την διάρκεια των βραδυνών ωρών.

Τετάρτη 14/12: Διατήρηση της ηλιοφάνειας στην πόλη.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-11oC,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί ενισχυμένοι στην περιοχή του Ρίου όπου δεν αποκλείονται 7-8bf. Εξασθένηση αυτών από τις αργά πρωϊνές ώρες και μετέπειτα.

Πέμπτη 15/12: Ηλιοφάνεια καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας.Θερμοκρασία από 3-12oC. Σε περιοχές πέριξ της πόλης η ελάχιστη θα είναι έως 2oC πιο χαμηλή. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς.

Τάση για Π-Σ-Κ: Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν δείχνουν κάποια σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών στην πόλη πέραν κάποιων παροδικά αυξημένων νεφώσεων κατά την διάρκεια του Σ/Κ.

Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για κάποια τοπικά φαινόμενα μέσα στο Σάββατο.

Ο υδράργυρος δεν δείχνει να μεταβάλλεται σημαντικά ενώ αρκετά πιθανή φαίνεται η επιστροφή των ανατολικών ανέμων με ισχυρές εντάσεις κατά περιόδους στην περιοχή του Ρίου.

Επιμέλεια Πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης-(Ρωμανός Πατρών)

&
για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις