Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΜΑΔΕΝΗΣ, ΡΟΡΡΗΣ: TΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΜΑΔΕΝΗΣ, ΡΟΡΡΗΣ: TΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Γυμνά και πρόσωπα από την αφρόκρεμα του χρωστήρα μας

Τρεις πραγματικά περιζήτητους και ονομαστούς δεξιοτέχνες της ανθρωπόμορφης παρασταστικής ζωγραφικής από τη νεώτερη γενιά του ελληνικού χρωστήρα θα μας συστήσει από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η Δημοτική Πινακοθήκη της Μαιζώνος και σας καλούμε ανεπιφύλακτα να πάτε, ακόμα κι αν δεν συγκαταλέγεστε στους συνεπείς φιλότεχνους. Δείτε εξαιρετικούς πίνακες των σημαντικών δημιουργών Στέφανου Δασκαλάκη, Μιχάλη Μαδένη και Γιώργου Ρόρρη, εικαστικών που επιμένουν στην παραδοσιακή απεικόνιση ανδρικών και γυναικείων γυμνών ή πορτρέτων. Και οι τρεις, εκπροσωπούν το σύγχρονο εξπρεσιονισμό που ατενίζει τον άνθρωπο με υπαρξιακή, ψυχογραφική διάθεση, δίχως ωραιοποίηση.

 

 

 

Κοιτάς τις απίστευτα εκφραστικές φιγούρες τους και αντιλαμβάνεσαι τι νιώθουν: Μοναξιά, θλίψη, εγκατάλειψη, μελαγχολία; Πρόσωπα και σώματα στοχάζονται, υπαινίσσονται, σχολιάζουν, πάσχουν. Τέχνη σημερινή, αλλά κατανοητή και προσιτή σε όλους τους επισκέπτες της Πινακοθήκης, ελαιογραφίες παραδοσιακής τεχνικής αλλά τωρινής συναισθηματικής αναφοράς και κοινωνικού κλίματος. Οι τρεις ζωγράφοι προέρχονται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας έχοντας αποκομίσει διεθνείς δάφνες για τη δουλειά τους. Θα τους υποδεχθούμε, χαρούμενοι για την επιστροφή του εκλεκτικού κριτηρίου παιδευτικής αξίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ

Ο 64χρονος Στέφανος Δασκαλάκης είναι Πειραιώτης και υπήρξε μαθητής των Γιώργου Μαυροείδη και Γιάννη Τσαρούχη. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, στη Λυών και στο Παρίσι. Εχει κάνει αρκετές ατομικές εκθέσεις κυρίως στην Ελλάδα, κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Η.Π.Α., κ.ά.). Ήταν μεταξύ των 17 νέων ζωγράφων που παρουσιάστηκαν το 1990 στην ιστορική, πλέον έκθεση «Για ένα νέο Ουμανισμό», που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο Κέντρο Espace des Esselieres του Villejuif, στο Παρίσι. Έργα του βρίσκονται σε Εθνική Πινακοθήκη, Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, Μουσείο Φρυσίρα, Πινακοθήκη Κουβουτσάκη και σε  ιδιωτικές συλλογές.

 

"Φιγούρα", Στ. Δασκαλάκης

"Φιγούρα", Στ. Δασκαλάκης

"Φιγούρα", Στ. Δασκαλάκης

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Μετά από σπουδές στην ΑΣΚΤ με υποτροφία του ΙΚΥ και δασκάλους τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Παναγιώτη Τέτση, συνέχισε τις σπουδές του στην Ολλανδία. Το 1992 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην αθηναική γκαλερί «Νέες Μορφές» και το 1994 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Μετράει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και αρκετές ομαδικές σε Ελλάδα, Ολλανδία, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο. Από το 2003 εργάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στα  εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

"Αυτοπροσωπογραφία", Μ. Μαδένης

"Αυτοπροσωπογραφία", Μ. Μαδένης

"Αυτοπροσωπογραφία", Μ. Μαδένης

Ο 53χρονος Γιώργος Ρόρρης γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας και σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη. Συνέχισε τις σπουδές του στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι με δάσκαλο τον Λεονάρντο Κρεμονίνι και υποτροφίες των Κοινωφελών Ιδρυμάτων Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και Αδερφών Π. Μπακαλά. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Άποψη (1996–2002) και από το 2002 συνεργάζεται με την Ομάδα Τέχνης Σημείο, διδάσκοντας ζωγραφική. Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Νέος Ζωγράφος κάτω των 40 ετών» και το 2006 έλαβε τιμητική διάκριση για το σύνολο του έργου του από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Έχει παρουσιάσει περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων, με σταθερή συνεργασία με την αθηναική αίθουσα τέχνης Μέδουσα, αλλά και στο Παρίσι (1996) και στη Νέα Υόρκη (2004). Συμμετείχε στην έκθεση «Για ένα νέο Ουμανισμό» στο Παρίσι και σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Η.Π.Α., κ.α.

"Ανδρονίκη", Γ. Ρόρρης

"Ανδρονίκη", Γ. Ρόρρης

"Ανδρονίκη", Γ. Ρόρρης

*Εγκαίνια τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ. Διάρκεια ως το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους δημιουργούς των έργων: Δευτέρα, 14/11, στις  7μ.μ. – Ξενάγηση από τον Μ. Μαδένη, Δευτέρα 28/11, στις 7 μ.μ. – Ξενάγηση από τοη Γ. Ρόρρη, Δευτέρα 5/12, στις 7 μ.μ.  – Ξενάγηση από τον Στ. Δασκαλάκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View