Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αντιδράσεις για το πρόστιμο της Α΄ ΔΟΥ Πατρών στον Εμίρη του Κατάρ -Νόμιμες επενδύσεις ζητούν τοπικοί φορείς

Αντιδράσεις για το πρόστιμο της Α΄ ΔΟΥ Π...

Δυτική Ελλάδα

Πληθαίνουν καθημερινά τα δημοσιεύματα σχετικά με την αγανάκτηση αλλά και απογοήτευση του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος βλέπει τα σχέδιά του για εκτεταμένες τουριστικές επενδύσεις στο Ιόνιο να μένουν στα χαρτιά. Ο λόγος, το πρόστιμο, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ που του επιβλήθηκε, από την Α’ Δ.Ο.Υ. Πατρών, για τη μεταβίβαση της νήσου Οξυάς.

Οι αντιδράσεις για την εξέλιξη είναι ποικίλες: Από τη μία πλευρά, ο ίδιος ο Εμίρης, δια των εκπροσώπων του δείχνει να αγανακτεί με τις συνεχείς καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία και να απειλεί να αποσύρει την πρόταση για την επένδυση. Από την άλλη οι τοπικές αρχές και η Μητρόπολη κάνουν λόγο για ανάγκη σεβασμού της οικονομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Όπως φαίνεται, οι αγοραπωλησίες περιέχουν πολλά ασαφή σημεία, αφού περιλαμβάνουν εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, Δήμο και Εκκλησία. Οσο για την Οξυά, η υπόθεση είναι ακόμη πιο σκοτεινή, μιας και ανήκει σε Εθνικό Πάρκο που προστατεύεται από την Περιβαλλοντική Νομοθεσία και κάθε παρέμβαση είναι απόλυτα παράνομη. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, εκ μέρους της Μητρόπολης Ζακύνθου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απέναντι στην εταιρεία που φαίνεται πως λειτουργεί για λογαριασμό του Εμίρη, ενώ η Πολιτεία περνά ένα και μόνο σαφές μήνυμα: Ναι στις ιδιωτικές επενδύσεις, αλά με νόμιμες διαδικασίες.

Τα… εμπόδια στις επενδύσεις
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Α’ Δ.Ο.Υ. Πατρών προχώρησε σε διορθωτικό προσδιορισμό φόρου μεταβίβασης του νησιού Οξυά, στο κεντρικό Ιόνιο (το οποίο ο Εμίρης επιθυμούσε να μετατρέψει το νησί σε «Art Island», δηλαδή ένα φυσικό χώρο τέχνης και πολιτισμού), αυξάνοντας το ποσό από 559.000 ευρώ στα 9.506.343 ευρώ και αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα που είχαν συμφωνηθεί με τον επενδυτή. Ο Εμίρης έκρινε την κίνηση αυτή «άκρως επιθετική» από πλευράς ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, ο Εμίρης έχει αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων στα βορειοδυτικά ορεινά του νησιού μας, κοντά στην περιοχή του Ναυαγίου, με στόχο την τουριστική τους εκμετάλλευση. Ωστόσο, η Μητρόπολη Ζακύνθου έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας Pimana Α. Ε., καθώς διεκδικεί τα 3.000 στρέμματα από την εν λόγω έκταση.

Η “αγανάκτηση” του Εμίρη
Το θέμα της καθυστέρησης υλοποίησης των επενδύσεων του Εμίρη στο Ιόνιο, ανακίνησε δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας. Το δημοσίευμα μιλά για έναν επενδυτή αγανακτισμένο, με την υπομονή του να έχει εξαντληθεί και τον ίδιο να εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του, καθώς και την επιθυμία του να αποσυρθεί από τις επενδύσεις. Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει και την πιθανότητα διπλωματικής εμπλοκής των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, ακριβώς εξαιτίας των εμποδίων στις επενδύσεις που επιθυμεί να κάνει ο Εμίρης. Με άλλα λόγια, παρουσιάζεται η εικόνα ενός ελληνικού δημοσίου πλήρως αντίθετου στην αξιοποίηση των παραπάνω εκτάσεων από τον Εμίρη, αφού πολεοδομία, εφορία δασαρχείο και ΟΑΕΔ έχουν στραφεί εναντίον του ενώ ο ίδιος ο Εμίρης εκδηλώνει την απογοήτευσή του απέναντι σε Ελληνες πολιτικούς που έδειξαν, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του, εχθρική και επιθετική στάση εναντίον του. Πόσο αληθινή είναι όμως αυτή η εικόνα;

Ασάφειες και κενά
Τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ζακύνθου, Στ. Κοντονής, όσο και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος, δηλώνουν εξαρχής σύμφωνοι με κάθε επενδυτική πρόταση στη χώρα, αρκεί να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και όροι και να τηρείται η αρχή της ισονομίας. Μάλιστα ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε την περίπτωση της Ζακύνθου, όπου η έκταση της αγοραπωλησίας περιλαμβάνει δεκάδες εκτάσεις και ακίνητα που φαίνεται πως ανήκουν σε ιδιώτες, στο Δήμο ή στην Εκκλησία. Είναι, επομένως, απολύτως αναγκαίο να διευκρινιστεί με κάθε νόμιμη διαδικασία, σε ποιον ανήκουν και όταν διευκρινιστεί τούτο, επένδυση να προχωρήσει κανονικά. Οσο για την περίπτωση της Οξυάς, ο κ. Γαλιατσάτος υπενθυμίζει ότι το νησάκι ανήκει στις Εχινάδες Νήσους, που με τη σειρά τους ανήκουν στο «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων». Επομένως κάθε είδους εκμετάλλευση απαγορεύεται με νόμο.

Τα 3 επιχειρήματα της Εκκλησίας
Στις θέσεις του Εμίρη απαντά με σκληρή γλώσσα και με τρία ισχυρά επιχειρήματα ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ. Χρυσόστομος.
Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι, η επένδυση του Εμίρη στην Οξυά αντιμετωπίζει ζητήματα εφορίας και περιβάλλοντος, όπως προαναφέρθηκαν.
Το δεύτερο επιχείρημα αφορά την επένδυση στη Ζάκυνθο και είναι οικονομικό: «Τα 5.000 στρέμματα στην Ιθάκη αξιολογήθηκαν για 100.000.000 ευρώ. Τα 15.000 στη Ζάκυνθο γιατί αξιολογήθηκαν με μόλις 9.000.000;», αναρωτιέται ο κ. Χρυσόστομος.


Το τρίτο επιχείρημα σχετίζεται με τις νόμιμες διαδικασίες που οφείλουν να τηρούνται σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών. Συγκεκριμένα, «ουδέποτε κατατέθηκε σε Συμβολαιογράφο, ως οφειλόταν, σχεδιάγραμμα μηχανικού για την περιοχή του Ναυαγίου, αλλά το μόνο που δόθηκε ήταν μια αεροφωτογραφία από το Google Maps, χωρίς καθορισμό κτιρίων, αρχαιολογικών χώρων ή δρόμων και ιδιοκτησιών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει κανείς στο Κατάρ ή πολύ περισσότερο στο Λίβανο, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας;», αναρωτιέται εξίσου εύλογα ο Μητροπολίτης.
«Καμία εταιρεία που επικαλείται ότι δρα για λογαριασμό του Εμίρη του Κατάρ, κατά τα συμφέροντά του και έχει έδρα το Λίβανο, δεν μπορεί να παραβλέπει τους νόμους του Κράτους που ισχύουν στη χώρα στην οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει», συμπληρώνει ο κ. Χρυσόστομος.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

“Κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης στο νησί μας και κάθε καλό που αυτή μπορεί να επιφέρει για τους κατοίκους του. Θα πρέπει όμως να θεωρείται αυτονόητη η τήρηση της νομιμότητας σε κάθε φάση της διαδικασίας αλλά και ο σεβασμός της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας”


ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

“Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε ιδιωτικές επενδύσεις και δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε. Ωστόσο οι αγοραπωλησίες θα πρέπει να γίνονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Οσο για την περίπτωση της Οξυάς, δεν πρέπει να αναζητώνται ευθύνες στον επενδυτή, αλλά στην προηγούμενη κυβέρνηση που προχώρησε σε πώληση νήσου στην οποία απαγορεύεται πλήρως κάθε εκμετάλλευση. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να γίνονται, ακολουθώντας τους υπάρχοντες κανόνες και όχι με ειδικούς κανονισμούς που θα ξεπερνούν τα νόμιμα εμπόδια”

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

“Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι μια επένδυση αποτελεί θετική εξέλιξη, θα πρέπει να διέπεται από νομιμότητα ή για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ‘ουκ έστι καλόν εάν μη καλώς γένηται’, ή αλλιώς, τίποτα δεν είναι καλό, αν δεν γίνεται με καλό τρόπο. Τι περνά από το μυαλό οποιουδήποτε: ότι μια περιουσία του Κράτους ή της Εκκλησίας ή του Δήμου ή ενός Ιδιώτη, είναι μία γυναίκα που τη διαλέγει ο Εμίρης, την πληρώνει και την αγοράζει ή την πουλάει όποτε θέλει;”

Μια Πατρινή στο Κατάρ- Το επιχειρηματικό δαιμόνιο της ... - Thebest.gr

Δείτε το παλάτι που χτίζει ο εμίρης του Κατάρ στην Κέρκυρα - Thebest.gr

Το ...χρυσό παλάτι του Εμίρη του Κατάρ στην Κέρκυρα ... - Thebest.gr

Στη Σκιάθο ο Εμίρης του Κατάρ και όλη η οικογένεια - Thebest.gr

Ποιοι πάνε στο Κατάρ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ - Thebest.gr

Πρόστιμο 9,5 εκατ. ευρώ από την Α΄ΔΟΥ Πατρών, στον ... - Thebest.gr

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά