Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκλεισε ο κύκλος της ιστορικής καφετέριας Floral στην Αθήνα

Έκλεισε ο κύκλος της ιστορικής καφετέρια...

Λειτουργούσε από το 1993

Πέφτει η «αυλαία» σε ένα ιστορικό κεφάλαιο της αθηναϊκής ζωής: το καφέ Floral, σήμα-κατατεθέν της πλατείας Εξαρχείων από το 1933, αναστέλλει από αύριο τη λειτουργία του.Έκλεισε τον κύκλο του ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας που για αρκετά χρόνια ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στην πλατεία Εξαρχείων.

Απ΄ το 1993 μέχρι και σήμερα που αναστέλλει την λειτουργείa του ήταν από τα πιο αγαπημένα στέκια. Πρόκειται για την καφετέρια Floral.

Αναφερόμαστε στον χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, στο ισόγειο της διάσημης μπλε πολυκατοικίας, την κατασκευή της οποίας «σφράγισαν» ο αρχιτέκτονας Κούλης Παναγιωτάκος και ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς. Η λειτουργία του ξεκίνησε πριν καν κατοικηθεί η μπλε πολυκατοικία, για την οποία ο Λε Κορμπιζιέ έγραψε ότι «είναι όμορφη»...

Ομορφο ήταν και το πλήθος κόσμου που σύχναζε καθημερινά στο Floral. Δίπλα στα χαμηλά σπίτια και καταστήματα της εποχής συγκεντρώνονταν, για δεκαετίες, εκπρόσωποι της διανόησης και της τέχνης, της μουσικής και της πολιτικής.

Ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας και διέθετε την απαραίτητη βιτρίνα της εποχής. «Ονομαζόταν Floral-Patisserie Delux, δηλαδή ένα καφενείο-εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που παρήγε τα δικά του γλυκά. Μπροστά είχε βιτρινάκι για να επιλέξει ο πελάτης.

Στο πίσω μέρος του ήταν εγκατεστημένο το εργαστήριο όπου απασχολούνταν τέσσερις υπάλληλοι που παρήγαν τις διάσημες πάστες σεράνο και άλλα γλυκίσματα. Οσο για τα κουτιά του ήταν διακοσμημένα με ανάγλυφα επίχρυσα γράμματα και έφεραν την ονομασία του. Ευτυχώς, κάποια από αυτά διασώζονται έως σήμερα» περιγράφει ο νυν ιδιοκτήτης του Floral, Γιώργος Θαλασσινός.



Στέκι προσωπικοτήτων
«Αποτελούσε ένα από τα πέντε με δέκα λογοτεχνικά καφενεία της Αθήνας, στέκι συζητήσεων και γέννησης νέων ιδεών» μας λέει. Οι θαμώνες επιδίδονταν σε συζητήσεις κάθε είδους, δημιουργώντας έτσι έναν θύλακα πολιτισμού που δέσποζε στην προπολεμική και τη μεταπολεμική Αθήνα. «Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τοποθεσία του, αφού στην μπλε πολυκατοικία διέμεναν μεγάλες μορφές του αθηναϊκού γίγνεσθαι» συνεχίζει. Στα τραπέζια του συναντιούνταν η Σοφία Βέμπο, η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Δημήτρης Μυράτ, ο Λεωνίδας Κύρκος, αλλά και στρατηγοί, πρυτάνεις και συγγραφείς.

Το «παρών» έδιναν, επίσης, η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής, ο Δημήτρης Χορν, ο Φρέντυ Γερμανός και η Λιλή Ζωγράφου. Εξάλλου, κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 το Floral φιλοξενούσε τον Νίκο Γούναρη και τα τραγούδια του, ενώ στο υπόγειο λειτουργούσε και «χοροδιδασκαλείο».

Τι λέει ο ιδιοκτήτης

 

«Δυστυχώς, το πρόβλημα των ναρκωτικών και των συμμοριών που δρουν στην περιοχή δεν αντιμετωπίζεται ούτε με πολιτισμό, ούτε με μουσική, αλλά από το κράτος» λέει ο νυν ιδιοκτήτης του, Γ. Θαλασσινός

Αλλά και το νέο Floral, το οποίο λειτουργεί από το 2009 (σ.σ.: έπειτα από μια διακοπή δυόμισι ετών), διέγραψε μια σημαντική πολιτιστική πορεία, δικαιώνοντας, κατά τον ιδιοκτήτη του, την ιστορία που κληρονόμησε. Πάνω από 300 παρουσιάσεις βιβλίων και 1.000 συναυλίες, συζητήσεις, χορευτικές βραδιές, προβολές ταινιών και δεκάδες φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά σεμινάρια και αφιερώματα είναι ο απολογισμός των τελευταίων επτά ετών. «Δεκάδες συγγραφείς παρουσίασαν αλλά και ολοκλήρωσαν το έργο τους στον χώρο μας» λέει ο κ. Θαλασσινός.

Ωστόσο, «το νέο αυξημένο μισθωτήριο του ακινήτου και, κυρίως, η αφόρητη κατάσταση» ήταν οι δύο λόγοι για το τέλος εποχής του Floral. «Θα μπορούσα ίσως να προσπαθήσω περισσότερο, όμως η κατάσταση, όπως εξελίσσεται στην περιοχή, με έκανε να μην αντέξω να το παλέψω άλλο» εξομολογείται, αναφερόμενος στο συνεχές πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και των συμμοριών που δρουν στα Εξάρχεια. «Κάναμε πολλές προσπάθειες να ''φωτίσουμε'' κάπως το τοπίο, αλλά έπεσαν στο κενό. Το πρόβλημα είναι πλέον πολύ έντονο και, δυστυχώς, δεν ''παλεύεται'' ούτε με πολιτισμό ούτε με μουσική. Μόνο με κρατική παρέμβαση» λέει. Ωστόσο, η επωνυμία «Floral» είναι κατοχυρωμένη από τον ίδιο. «Δεν ξέρω τι θα κάνω με τον τίτλο. Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορώ να τον χρησιμοποιήσω στο μέλλον» καταλήγει, μισανοίγοντας μια... πόρτα για το μέλλον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις