Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΜΕ ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΜΕ ΓΙΑΝ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Οι μορφές του '21 ως σύγχρονο έργο τέχνης

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στη φιλότεχνη Πάτρα, διεθνούς φήμης ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννης Ψυχοπαίδης παρουσιάζει από αυτό το Σάββατο 9 Απριλίου 27 μεγάλες ξυλογραφίες- πορτρέτα των αγωνιστών του '21 στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο των φετινών Γιορτών Εξόδου. Πρόκειται για μια αμιγώς εικαστική έκθεση με τη διοργάνωση-επιμέλεια  της "Διεξόδου" στους χώρους του ιστορικού της μουσείου, δηλαδή στο σπίτι του αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου Αθανασίου Ραζή – Κότσικα. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί στις 8 μ.μ. ως εκκίνηση ολόκληρου 15θήμερου εκδηλώσεων, που θα κηρύξει ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος.

"Το Θείο Τραγούδι-Ο Μπάυρον και οι Αγωνιστές του '21" είναι ο τίτλος της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα της Ιερής Πόλης. Περιλαμβάνει πέραν των πορτρέτων, σχέδια, κατασκευές, μικτή τεχνική, ζωγραφική, κολλάζ. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι και οι «βυρωνικές παραλλαγές», με ερέθισμα την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μάγερ,  προσωπογραφίες του Σολωμού και οπλαρχηγών καθώς και εικόνες από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εποχής και του μεσολογγίτικου τοπίου.

Μερικά από τα έργα έχουν ήδη εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (έκθεση «Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά»), στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης ('εκθεση Χαρακτική 1962-2013) και πρόσφατα στο Εθνικό Τυπογραφείο. Ομως για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το σύνολο της δουλειάς του πάνω στα πρόσωπα και τα θέματα του αγώνα για την ελευθερία.

Με την συγκεκριμένη έκθεση, ο τίτλος της οποίας  είναι παρμένος από το ποίημα του Κώστα  Καρυωτάκη «Byron», ο καλλιτέχνης  θέλει να τιμήσει την Ιερή, Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη του Μεσολογγίου. Μία Πόλη που υπηρετεί παγκόσμιες αξίες και ιδανικά και που θεωρεί ότι «κάθε ελεύθερος άνθρωπος  είναι δημότης Μεσολογγίου». Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610)

ΑΘΗΝΑ-ΕΥΡΩΠΗ-ΠΑΤΡΑ-ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ


Θυμίζουμε πως ο 70χρονος σήμερα καλλιτέχνης έχει σπουδάσει στην ΑΣΚΤ Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Εχει ζήσει και εργαστεί για χρόνια σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέχτηκε  καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην πρωτεύουσα, όπου  δίδαξε ως το 2012. Μέχρι σήμερα  έχει πραγματοποιήσει 88 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες  ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις (Γαλλία, Γερμανία,  Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία,  Ρουμανία, Ιρλανδία, Αλβανία,  Κύπρο, ΗΠΑ, Σουηδία, Ισραήλ, Αγγλία,  Ολλανδία, Τουρκία, Αίγυπτο,  Ιταλία,  Καναδά κ.λπ). Θεωρείται ένας ζωγράφος-διανοούμενος, που κινείται και στο χώρο του βιβλίου, ενώ στα έργα του θίγει ιστορικά γεγονότα με κοινωνικοπολιτική ματιά και με αστείρευτη πειραματική χρήση διαφόρων υλικών. Με την Πάτρα συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς λόγω της συζύγου του Ρόης Μαλλιώρη και συχνά ζωγραφίζει στο Ρίον, όταν δεν παραθερίζει στην αγαπημένη του Κεφαλλονιά. Εκεί σε διπλανό σπίτι κατοικούσε κάποτε και ο λόρδος Βύρωνας... Πέρυσι, αν θυμάστε, είχε διοργανωθεί και αναδρομική του έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View