Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρνούνται να εγκαταλείψουν το λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες – «Δραπέτευσαν» από το hot spot της Χίου 500 άτομα- Στους 52.046 οι πρόσφυγες και μετανάστες έως σήμερα

Αρνούνται να εγκαταλείψουν το λιμάνι του...

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους να μη μετακινηθούν

5.300 πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να μετακινηθούν από εκεί. Το πρωί, κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, αλλά μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά.

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον. Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες. Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους οικογένειες, διέφυγαν από το hot spot της Χίου στην περιορχή του Χαλκείος αφού έριξαν τον φράχτη, με κατεύθυνση την πόλη.

Ειδικότερα, κατευθύνονται πεζή προς την πόλη -διανύοντας μια απόσταση επτά περίπου χιλιομέτρων- και συγκεκριμένα προς το δημοτικό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου, συνοδεία περιπολικών της Αστυνομικής διεύθυνσης Χίου προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Ας σημειωθεί ότι ήδη στον καταυλισμό της Σούδας διαμένουν και 211 άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί και οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο hot spot αφού ήδη εκεί παρέμεναν περισσότεροι από 1.500 άτομα με υποδομές για μόλις 1.200.

Σήμερα, στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε να  δοθεί προτεραιότητα στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα.

Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 52.046 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων 339 νέες αφίξεις. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (28.813), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (11.318), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.900) και το Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.520).

Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 5.720, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 3.311 άτομα και τη Χίο 1.529, στην Αττική 14.608, εκ των οποίων 5.377 στο λιμάνι του Πειραιά, 2.577 στην κεντρική Ελλάδα, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (1.431), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 328 πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:

Όταν οι πρόσφυγες από τη Συρία έφθασαν στην Ηλεία-Φωτογραφικό οδοιπορικό-Οι συγκινητικές στιγμές της άφιξης και της υποδοχής από τους ντόπιους

 

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις