Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κίνηση… αγάπης κι αλληλεγγύης από την Πάτρα προς τους πρόσφυγες της Ειδομένης

Κίνηση… αγάπης κι αλληλεγγύης από την Πά...

Συγκέντρωσαν και τους μετέφεραν 150 δέματα με αγαθά πρώτης ανάγκης

Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρέθηκε το Σάββατο οκταμελής αποστολής συμπολιτών μελών και φίλων της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών Πάτρας. Οι Πατρινοί εθελοντές μετέφεραν με δικά του μέσα περίπου 150 δέματα με ρουχισμό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που είχαν συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα.

Η προσπάθεια συλλογής αγαθών για τους πρόσφυγες/μετανάστες συνεχίζεται στο στέκι της Κίνησης που βρίσκεται στην οδό Ιωάννου Βλάχου 19.

Για την επίσκεψη στην Ειδομένη, τις συνθήκες που επικρατούν εκεί αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», μίλησε το πρωί της Δευτέρας το μέλος της Κίνησης κυρία Εύη Κεφάλα.

«Με χαρά και συγκίνηση βοηθάμε. Αυτό που χρειάζονται είναι αυτό που δικαιούνται, δηλαδή, να κινούνται να κινούνται ελεύθερα. Το συναίσθημα που επικρατεί είναι να λήξει αυτή η ντροπή της Ευρώπης. Οι άνθρωποι ήταν αξιοπρεπέστατοι, ήρεμοι, διεκδικούν αυτό που δικαιούνται μέσα στην αθλιότητα που ζουν. Χρειάζονται τρόφιμα, γάλα μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής και πολύ θα βοηθούσαν άλλα είδη όπως σακούλες απορριμμάτων, φάρμακα και ρούχα κυρίως για παιδιά. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος στην Ειδομένη και πολλά παιδιά, είναι μια δύσκολη κατάσταση.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι θέλουν να παραμείνουν εκεί ελπίζοντας, γεγονός όμως είναι ότι η κατάσταση στην Ειδομένη δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί επίσημος καταυλισμός υπό την αιγίδα του κράτους δεδομένου ότι είναι δίπλα στα σύνορα. Δεν γίνεται αλλιώς. Από την πλευρά μας πρέπει  να επαγρυπνούμε και να μην ξεχνάμε. Όλο αυτό το κύμα της αλληλεγγύης,  που είναι συγκινητικό και ανατρέπει όλα τα περίεργα της «Εσπερίας», πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί» σημειώνει η κυρία Κεφάλα.

Αναφορικά με την συμφωνία της Ευρώπης με της Τουρκία αλλά και την προοπτική δημιουργίας ενός κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας το μέλος της Κίνησης είπε χαρακτηριστικά:

«Πάγιο αίτημα της Κίνησης,  που καθίσταται απολύτως επιτακτικό σήμερα, είναι η λειτουργία ενός ανοικτού χώρου φιλοξενίας. Η συμφωνία που έγινε με την Τουρκία έχει πάρα πολλά προβλήματα, ανατρέπει το Διεθνές Δίκαιο, ανατρέπει την Συμφωνία της Γενεύης, ας παράσχουμε τουλάχιστον, ως κράτος, τα απολύτως απαραίτητα: Αξιοπρεπή διαβίωση και υγιεινή.

Δυστυχώς ζούμε σε μια καμπή της ιστορίας η συμφωνία της Γενεύης ουσιαστικά καταργήθηκε. Το να ονομάζουμε την Τουρκία «ασφαλή», μια χώρα που καταγγέλλεται με κάθε τρόπο για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την «γενοκτονία» των Κούρδων κ.α., σημαίνει πρακτικά ότι κάποιοι θα επανέρχονται στην Τουρκία και δεν θα έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο. Τα όσα γίνονται είναι ντροπή για την Ευρώπη και για καθένα μας προσωπικά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δυτική Ελλάδα: Χωρίς αποφάσεις η σύσκεψη για το προσφυγικό – Νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις