Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Τόνια Στεργίου στο thebest.gr: "Δεν αλλοιώθηκα σαν άνθρωπος"

Τόνια Στεργίου στο thebest.gr: "Δεν...
Λαλιώτη Αμαλία

Η Πατρινή πρωταθλήτρια του ύψους μιλά για την απόφασή της να σταματήσει την καριέρα της

H Tόνια Στεργίου είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία Πατρινή αθλήτρια του στίβο, ενώ μετά την Νίκη Μπακογιάννη είναι αυτή που μας έκανε να παρακολουθούμε με ελληνικό ενδιαφέρον τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο ύψος.

Πριν λίγο καιρό η άλτρια του Κούρου Πατρών ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει τον πρωταθλητισμό.

Η Στεργίου μιλά στο thebest.gr για αυτή την απόφασή της και μάλιστα σε μία προολυμπιακή χρονιά!

Τι σε έκανε να πάρεις, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, την απόφαση να σταματήσεις την καριέρα σου;

Ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή και στενάχωρο και γι αυτό χρειάστηκα λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσω. Μέσα μου ήξερα ότι ήταν η σωστή απόφαση, αλλά άφησα το χρόνο να κυλήσει γιατί είχα πέσει ψυχολογικά, με τους τραυματισμούς και είδα ότι τελικά αυτό ήθελα. Ένιωθα ότι ψυχολογικά και σωματικά δεν θα μπορούσα να το στηρίξω, ήμουν σε άλλο επίπεδο. Θα γινόταν κάποια στιγμή έπραξα σωστά δεν έχω μετανιώσει για κάτι.

Ωστόσο πήρες αυτή την απόφαση μία χρονιά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Δεν ήθελες να πάρεις μέρος και σε μία τρίτη Ολυμπιάδα;

Ήθελα να πάω στο Ρίο, αλλά όταν έβλεπα πως πήγαινε η ζωή μου, με τις υποχρεώσεις που έχω γενικότερα, σκέφτηκα λίγο διαφορετικά. Άλλωστε εκεί που στο κλειστό το 2014, είχα μία εξαιρετική χρονιά και ήμουν πολύ καλά, ο τραυματισμός μου με πήγε πίσω και άδειασα ψυχολογικά. Το πάλεψα μήπως σταδιακά κάτι θα άλλαζε, αλλά δεν μπορούσα να είμαι στο επίπεδο που ήθελα και έπρεπε να πάρω αποφάσεις για την ζωή μου και έτσι αυτό το κομμάτι τελείωσε. Δεν υπήρχε κάτι ψυχικό και πάντα όλα τα κάνω με την ψυχή μου.

 

Τι κέρδισες όλα αυτά τα χρόνια από τον αθλητισμό;

Πάρα πολλά είναι ένας χώρος που αγαπώ και τον κρατάω σαν “οδηγό” μου για όλη τη ζωή μου. Κέρδισα από την συμπεριφορά μου, στο να σέβομαι και να προσπαθώ, καθώς και το να δουλεύω σκληρά. Έχω ζήσει έντονες στιγμές και έχω καταφέρει να αντεπεξέλθω και να ωριμάσω σε πολλά επίπεδα, βλέπεις με άλλο μάτι την ζωή σου γενικότερα. Εκπαιδεύεσαι να παλεύεις για τη ζωή σου

Όταν κάνεις πρωταθλητισμό είσαι συνέχεια στο γήπεδο. Τώρα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο;

Δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο, ίσως μου βγήκε σαν άμυνα. Κάνω το μεταπτυχιακό μου, ενώ παρακολουθώ και τα ΤΕΦΑΑ. Από εκεί και πέρα μου φαίνεται διαφορετική η ζωή μου, αφού έκανα 350 μέρες το χρόνο προπόνηση.

Μου φαίνεται περίεργο, αλλά θα παραμείνω στο χώρο απλά κάνοντας κάποιο άλλο άθλημα, ίσως κάτι σε μπιτς βόλεϊ και κάτι πιο ομαδικό. Θα δούμε όμως.

Σκέφτεσαι να ασχοληθείς προπονητικά με τον στίβο κάποια στιγμή;

Τα ΤΕΦΑΑ τα παρακολουθώ για δική μου ανάγκη γιατί τόσα χρόνια το βίωνα, από την μία πλευρά τον αθλητισμό και τώρα το βλέπω από την άλλη. Η προπονητική είναι ψηλά και θεωρώ ότι αν νιώσω καλά και μπορώ να το στηρίξω θα το κάνω. Δεν είναι αυτοσκοπός θα δοκιμάσω και θα δω, αλλά ξέρω πως ότι έχει σχέση με παιδιά όμως είναι λειτούργημα και θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό.

 

Μία πρωταθλήτρια και απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας δεν κάνει τον ιδανικό συνδυασμό, για μία καλή προπονήτρια;

Σίγουρα θα προσπαθήσω, ακούγεται ωραίο, αλλά απέχει πολύ. Θέλω να κάνω νέα πράγματα, αλλά πάντα στην ώρα τους.

Στο στίβο πέρασες από διάφορα αγωνίσματα. Γιατί διάλεξες το ύψος;

Κάναμε πειράματα στην αρχή, όπως όλα τα παιδιά και είχα καλές επιδόσεις σε διάφορα αγωνίσματα, έπρεπε όμως να ακολουθήσω ένα και οι επιδόσεις μου ήταν καλύτερες στο ύψος, αν και είχα διακρίσεις και σε άλλα. Για να με κατευθύνει όμως ο προπονητής μου εκεί κάτι έβλεπε.

Σου βγήκε όμως σε καλό. Δεν συμφωνείς;

Σίγουρα! Το ύψος πρέπει να το γουστάρεις πάρα πολύ, σε φτάνει στα ουράνια, γιατί ξέρεις πόσο είναι ο πήχης και περνάς από πάνω. Είναι μεγάλη ικανοποίηση, είναι ύψιστη ευχαρίστηση. Το ίδιο δύσκολο είναι και το επί κοντώ γιατί γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις. Είναι ψυχολογικό αγώνισμα το ύψος, αν δεν είσαι καλά ή σου κάτσει κάτι στραβά δεν πηδάς εύκολα. Στο τρέξιμο τρέχεις και όπου βγει, το ύψος είναι πιο περίπλοκο αγώνισμα και θέλει συνδυασμό. Εκπαιδεύεσαι να έχεις τις ειδικές ικανότητες για να τα ξεπεράσεις όλα αυτά.

Τώρα καταλαβαίνεις καλύτερα τον προπονητή σου;

Σίγουρα του είχα κάνει τη ζωή δύσκολη και γι αυτό δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για όλα. Είσαι με τον προπονητή πολλές ώρες την ημέρα, είναι μία σχέση ζωής.

Έχεις αγωνισθεί σε δύο Ολυμπιάδες, θέλεις να μοιραστείς τις εμπειρίες σου;

Αυτή που απόλαυσα ήταν του Λονδίνου, ήμουν πιο έμπειρη ήξερα που πάω και τι θα κάνω. Σίγουρα σου μένει η πικρία από το να έχεις την ίδια επίδοση με τις άλλες αθλήτριες και και να μην αγωνίζεσαι στον τελικό, αλλά εγώ το απόλαυσα.

Για όλους τους αθλητές είναι μία μεγάλη γιορτή οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο Πεκίνο, ενώ ήμουν σε πολύ καλύτερη κατάσταση αγωνιστικά, έκανα λάθος διαχείριση στον αγώνα και δεν πήγε όπως ήθελα. Ο αγώνας στο Πεκίνο με αδικούσε, μπορούσα πολύ καλύτερα. Ήταν η χρονιά μου τότε κάποιες μέρες πριν στην προπόνηση πηδούσα πολύ περισσότερο, αλλά απλά ήταν μία κακή στιγμή. Θεωρώ ότι ήταν η χειρότερή μου εμφάνιση.

Τι διαφορά έχει για τον αθλητή η Ολυμπιάδα με το παγκόσμιο πρωτάθλημα;

Καταρχήν η Ολυμπιάδα για τον στίβο έχει άλλη η αίγλη, άλλωστε φαίνεται και από το ότι γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και οι αθλητές προετοιμάζονται με βασικό στόχο αυτό. Το παγκόσμιο είναι ανά δύο χρόνια και είναι πιο σύντομο. Η Ολυμπιάδα έχει άλλη αίγλη για τον κλασικό αθλητισμό. Ειδικά γι εμάς τους Έλληνες, έχει άλλο δέος.

Στην μεγάλη καριέρα σου έχεις κερδίσει πολλά μετάλλια και έχεις πολλές διακρίσεις. Ξεχωρίζεις κάποια;

Γυρνώντας πίσω νιώθω υπερήφανη γιατί θεωρώ ότι δεν αλλοιώθηκα σαν άνθρωπος και σαν χαρακτήρας, μεγάλωσα, ωρίμασα και υπηρέτησα τον πρωταθλητισμό χωρίς να κάνω κακό σε κάποιο και κυρίως χωρίς να κάνω κακό στον εαυτό μου. Το αθλητικό ιδεώδες το τίμησα, όλα αυτά τα χρόνια δεν δημιούργησα προβλήματα και θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη προίκα μου. Νιώθω εγώ καλά με μένα και είναι πιο σημαντικό αυτό από μετάλλια και διακρίσεις.

Δεν καβάλησα το καλάμι ακόμη και σε πιο μικρή ηλικία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports