Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Αχαΐα: Πετάνε τις τσάπες-Δραματική μείωση των αγροτών τα τελευταία χρόνια- Νέες καταστροφές σε καλλιέργειες

Δυτική Αχαΐα: Πετάνε τις τσάπες-Δραματικ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ

Νέες καταστροφές σε καλλιέργειες σημειώθηκαν στη Δυτική Αχαΐα στις 11 και 12 Μαΐου, λόγω της ανεμοθύελλας που χτύπησε την περιοχή. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν σοβαρές ζημιές σε αμπέλια και καρπούζια, στη Λακκόπετρα, τα Νιφορέικα, τα Σαγαίικα και το Λάππα. Προ ημερών ο Αντιδήμαρχος  Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Παλαιολόγος έστειλε έγγραφο στον ΕΛΓΑ, καλώντας τον να προχωρήσει σε καταγραφή κι εκτίμηση των ζημιών διαδικασία η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο κ. Παλαιολόγος οι ζημιές είναι μεγάλες κι εντοπίζονται στις πεδινές περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Όπου οι άνεμοι πνέουν με μεγαλύτερη ένταση. Κατά προσέγγιση οι καλλιεργητές που υπέστησαν καταστροφές ανέρχονται σε περίπου 200. Οι καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης με αποτέλεσμα οι άνεμοι να καταστρέψουν ή να καθυστερήσουν την παραγωγή.

Την ίδια ώρα , όπως αναφέρει, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. «Βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Ελάχιστοι αγρότες μπορούν να επιβιώσουν. Λόγω  της φορολογίαςδεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από νέους , ούτε από παλιότερους γεωργούς. Ελάχιστες καλλιέργειες στέκονται από μόνες τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει δε ότι τα τελευταία χρόνια η συρρίκνωση των αγροτών είναι δραματική. Για παράδειγμα στις περιοχές που ανήκουν στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας πριν από 8 – 10 χρόνια υπήρχαν 1000 παραγωγοί πατάτες και σήμερα 100. ενώ τον τελευταίο χρόνο  ημείωση ανέχρχεται στο 30%.  «Σε κάθε χωριό υπήρχαν 150 – 200 αγρότες και τώρα 15 με 20».

«Είναι πολύ δύσκολο οι μικροί παραγωγοί, με αυτές τις συνθήκες να επιβιώσουν» κι όπως τονίζει πολλοί αναγκάστηκαν να γίνουν εργάτες με μεροκάματο, την ώρα που τα χρέη «τρέχουν».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον κτηνοτροφικό τομέα, ο οποίος επίσης μειώνεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταστροφή σε Δυτική Αχαΐα και Ηλεία - 2.500 στρέμματα καλλιεργειών "έκαψε" ο πάγος - Σε αδιέξοδο πολλοί παραγωγοί

 


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις