Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πύργος: Τραπεζικές οφειλές και σκουπίδια στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου

Πύργος: Τραπεζικές οφειλές και σκουπίδια...

Το φλέγον θέμα των σκουπιδιών, ξανά στη συνεδρίαση

Το φλέγον θέμα των σκουπιδιών με αφορμή αφενός την χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ και αφετέρου θέμα που ετέθη προ ημερήσιας διάταξης για την λήψη απόφασης τροποποίησης προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί κατανομής της 2ης δόσης ΣΑΤΑ έτους 2015, ποσού ύψους 52.017 ευρώ που τελικώς θα διατεθεί για την μεταφορά των απορριμμάτων, απασχόλησε εκ νέου χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου στην διπλή συνεδρίασή του.

Η διάθεση της ΣΑΤΑ για την μεταφορά των σκουπιδιών, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με διάφορες ενστάσεις από τους επικεφαλής που τόνισαν εν ολίγοις ότι κατανοούν ότι τα σκουπίδια αυτή τη στιγμή είναι προτεραιότητα του δήμου, ωστόσο άπαντες ζήτησαν – είτε το ψήφισαν είτε όχι- να μην συνεχιστεί αυτή τη τακτική γιατί η ΣΑΤΑ θα πρέπει να δίνεται για διάφορα άλλα έργα κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα, όπως λ.χ η αγροτική οδοποιία που τόσο έχουν ανάγκη.

Στην γενικότερη συζήτηση για τα σκουπίδια, ο δήμαρχος προχώρησε σε μια σύντομη ενημέρωση για το τι έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ χωρίς ωστόσο να δώσει πολλές λεπτομέρειες αφήνοντας όπως είπε τον πρώτο λόγο στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχο Ήλιδας κ. Χ. Χριστοδουλόπουλο, ωστόσο τόνισε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ενδιάμεση λύση η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε μόνιμη.

Μάλιστα υπάρχει ένα κρίσιμο ραντεβού με τον Γ.Γ του υπουργείου τον κ. Καπετάνιο και πιθανόν με τον κ. Βούτση, όπου ενδέχεται με την συναίνεση των συναρμόδιων υπουργείων τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί – τα 500.000 ευρώ- για την μηχανική διαλογή, με μια άλλη ενναλακτική λύση να δοθούν για την μεταφορά των σκουπιδιών. Μάλιστα ο κ. Λιατσής υπεραμύνθηκε της προσωρινής λύσης της μεταφοράς των σκουπιδιών έναντι της δεματοποίησης, την οποία όπως είπε προτιμά για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί ο δεματοποιητής στα Κονιδέικα δεν έχει άδεια και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση κι αν κάποιος κάνει προσφυγή όλα τελείωσαν και επίσης γιατί το κόστος της δεματοποίησης είναι σχεδόν ίδιο με της μεταφοράς.

Ωστόσο εδώ μπαίνει το ερώτημα που δεν απαντήθηκε από τον δήμαρχο, για το ποιος ή ποιοι ΧΥΤΑ θα συνεχίσουν να δέχονται τα σκουπιδια του Πύργου μόλις τελειώσουν οι εγκεκριμένες ποσότητες των 3.500 τόνων, τη στιγμή μάλιστα που στο δρόμο βρίσκονται – στα χωριά ιδίως- ακόμα 7.000 περίπου τόνοι. Πάντως περισσότερες λεπτομέρειες ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε να δώσει για το θέμα, ενώ ζητήθηκε από κάποιους εκ των εποικεφαλής- ειδικά από τον κ. Αντωνακόπουλο- να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση με πλήρη ενημέρωση για το κόστος της μέχρι τώρα διαχείρισης των απορριμμάτων σε σχέση με την μεταφορά αλλά και το τι γίνεται με τα παλιά χρωστούμενα και πόσα είναι αυτά. Ο κ. Λιατσής δεσμεύτηκε ότι θα γίνει και αυτό, μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για να καταλήξουν οριστικά στην ενδιάμεση λύση. 

Ένα ακόμα θέμα που έθεσε ο δήμαρχος στην ενημέρωση του σώματος, ήταν εκείνο του δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού ενώ όλα έδειχναν ότι η πρώτη διαπραγμάτευση που πήγε καλά θα συνεχιζόταν με θετικά αποτελέσματα, τελικώς δεν έγινε έτσι και η Τράπεζα παρακράτησε ένα ποσόν από τους ΚΑΠ και πάλι και αν συνεχιστεί αυτή η τακτική θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά του δήμου στην Τράπεζα.

Έτσι, έγινε μια οικονομοτεχνική μελέτη από τους οικονομολόγους του δήμου για το θέμα του δανείου των 1,6 εκ. ευρώ η οποία θα του παραδοθεί την Δευτέρα και θα γίνει νέα διαπραγμάτευση με την Πειραιώς όπου ελπίζει ότι θα επιστρέψει ειτε όλο είτε μεγάλο μέρος του ποσού από τους ΚΑΠ που παρακρατήθηκαν στο δήμο. Η συζήτηση συνεχίστηκε ως αργά με το θέμα κυρίως των σκουπιδιών και εκείνων της ημερήσιας διάταξης.

εφημερίδα Πρωινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πύργος: Μαζί με τα σκουπίδια καίγονται και αυτοκίνητα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις