Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

/

Πώς και πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Πώς και πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών

Το πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημοτες και το πως θα καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 καθορίζει με εγκύκλιο του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ είναι οι εκλογείς, που διαμένουν σε δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και οι οποίοι, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ

ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ είναι η εκλογική περιφέρεια, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι ετεροδημότες.

Οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες της εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, αποτελούν αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες.

Αυτό σημαίνει, ότι οι εκλογείς μίας εκλογικής περιφέρειας από εκείνες στις οποίες διαιρούνται οι νομοί αυτοί, δεν είναι ετεροδημότες ως προς τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του ίδιου νομού.

Εξαίρεση προβλέπεται ως προς τους εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε δήμο των νησιών Κύθηρα και Αντικύθηρα, οι οποίοι θεωρούνται ετεροδημότες ακόμα και όταν διαμένουν σε άλλο Δήμο του Νομού Αττικής (άρθρο 95 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ είναι οι κατάλογοι εκλογέων ετεροδημοτών, οι οποίοι έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά δήμο και κατά βασική εκλογική περιφέρεια, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει οι ετεροδημότες εκλογείς στο Δήμο του τόπου διαμονής τους μέχρι τις 31.10.2014.

Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Για το σκοπό αυτό και προς αποφυγή του ενδεχομένου διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομα των εκλογέων αυτών (άρθρο 95 π.δ. 26/2012).

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ είναι οι εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι εκλογείς.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συνιστώνται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού της εκλογικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ.26/2012), αλλά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να συσταθούν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και σε άλλους δήμους πλην της πρωτεύουσας ανάλογα με τη συγκέντρωση ετεροδημοτών ανά δήμο.

Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα.   Αμιγή εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος.

Μεικτά εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τηρεί σε κεντρικό επίπεδο τη βάση δεδομένων των ειδικών εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών, γνωρίζει από ποιες βασικές εκλογικές περιφέρειες έχουν συγκεντρωθεί, σε επίπεδο κάθε εφετειακής περιφέρειας, σαράντα (40) τουλάχιστον εκλογείς ετεροδημότες, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως ετεροδημότες.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί θα ενημερώνονται ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στις περιπτώσεις αυτές, δεν θα υπάρχει η ένδειξη Ε στο βασικό εκλογικό τους κατάλογο, προκειμένου οι εκλογείς αυτοί να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα στη βασική τους εκλογική περιφέρεια.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, ορίζονται με ξεχωριστή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας συνολική εικόνα για τους ετεροδημότες όλης της χώρας αλλά και κάθε εκλογικής περιφέρειας και προς διευκόλυνση των Αντιπεριφερειαρχών της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξαγωγή και μετάδοση των αποτελεσμάτων, θα αποστείλει σε κάθε περιφερειακή ενότητα κατάσταση με τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (αμιγή και μεικτά), τα οποία πρέπει να συσταθούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Οι Αντιπεριφερειάρχες, προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να εκδώσουν ξεχωριστή απόφαση καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας των ετεροδημοτών, στην οποία θα συμπεριλάβουν τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών αυτούσια, όπως θα τους σταλούν από το Υπουργείο, παραθέτοντας πρώτα τα αμιγή εκλογικά τμήματα με τις βασικές εκλογικές περιφέρειες, τη μία μετά την άλλη, και στο τέλος τα μεικτά εκλογικά τμήματα με συνεχόμενη όμως μεταξύ τους αρίθμηση.

Στα τμήματα ετεροδημοτών δεν θα συμπεριλάβουν άλλους εκλογείς ακόμα και αν ο αριθμός των εκλογέων που έχουν ενταχθεί σε αυτά είναι μικρός. Η Περιφέρεια Αττικής ειδικότερα θα εκδώσει δύο διακριτές αποφάσεις, μία για κάθε Εφετείο (Αθηνών-Πειραιώς), με ξεχωριστή αρίθμηση για τα εκλογικά τμήματα του κάθε εφετείου.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Στα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, η ψηφοφορία γίνεται με τα ίδια έντυπα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται στη βασική εκλογική περιφέρεια, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι οι εκλογείς (άρθρο 96 παρ. 2 του π.δ. 26/2012). Για το σκοπό αυτό, οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι υποχρεούνται να εφοδιάσουν τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, μέσω των οικείων Αντιπεριφερειαρχών, με επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων, έξι (6) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία (άρθρο 96 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).

Θα αποστέλλουν δηλαδή σε κάθε περιφερειακή ενότητα στις έδρες των νομών, εκτός από τα ψηφοδέλτια της οικείας εκλογικής περιφέρειας για τον εφοδιασμό των κοινών εκλογικών τμημάτων και ψηφοδέλτια των εκλογικών περιφερειών από τις οποίες προέρχονται οι ετεροδημότες του νομού, προκειμένου να εφοδιαστούν τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών του ίδιου νομού.

Οι συνδυασμοί θα πρέπει να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποστολή των ψηφοδελτίων στους οικείους Αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στον εφοδιασμό των τμημάτων με ψηφοδέλτια.   Επειδή όμως το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου είναι περιορισμένο και οι προθεσμίες ιδιαίτερα πιεστικές, οι Αντιπεριφερειάρχες παρακαλούνται να επιδεικνύουν ανοχή και να παραλαμβάνουν, ακόμη και μέσα σε ένα εύλογο από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας χρονικό διάστημα, τα αποστελλόμενα έντυπα ψηφοδέλτια, εφόσον δεν επηρεάζεται ουσιωδώς η προετοιμασία της σχετικής προεκλογικής διαδικασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Στην προκήρυξη που συντάσσει ο Αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 της εκλογικής νομοθεσίας, αναγράφονται οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που ανακηρύχτηκαν στην εκλογική του περιφέρεια.

Σε άλλη προκήρυξη, υπόδειγμα της οποίας αποστέλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα αναγράφονται οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που ανακηρύχτηκαν στις βασικές εκλογικές περιφέρειες, από τις οποίες προέρχονται οι ετεροδημότες του νομού του. Για τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους αυτούς θα ενημερωθούν οι Αντιπεριφερειάρχες από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η προκήρυξη τοιχοκολλάται με φροντίδα των δημοτικών αρχών στα μέρη του δήμου με την ευρύτερη δημοσιότητα. Οι δημοτικές αρχές του τόπου, όπου συνιστώνται εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, εκδίδουν και δημοσιεύουν πρόγραμμα ψηφοφορίας, στο οποίο αναφέρονται η ημέρα της ψηφοφορίας, η ώρα έναρξης και λήξης της καθώς επίσης ο τόπος και το κατάστημα ψηφοφορίας (άρθρο 96 παρ. 5 π.δ.26/2012).

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν την ίδια ημέρα με τους άλλους εκλογείς . Η ψηφοφορία αρχίζει την 07:00'και λήγει 19:00' (άρθρο 95 παρ.2 του π.δ. 26/2012). Η ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών (αμιγή και μεικτά) διενεργείται, όπως και στα κοινά εκλογικά τμήματα. Οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ.26/2012) για την έναρξη της ψηφοφορίας, την προσέλευση και την αναγνώριση των εκλογέων, την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, την άσκηση και την πιστοποίηση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τη διευκόλυνση των εκλογέων, τις ενστάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την παρουσία υποψηφίων και αντιπροσώπων τους, την τήρηση της τάξης κ.λπ., εφαρμόζονται αναλόγως και κατά την ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (άρθρο 97 παρ. 9 π.δ. 26/2012).

ΑΜΙΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στα αμιγή εκλογικά τμήματα, όπως ήδη αναφέρθηκε, ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια. ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ Τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα αυτά είναι μόνο μίας (της βασικής) εκλογικής περιφέρειας και, συνεπώς, δεν υπάρχει πρόβλημα στην ταξινόμησή τους και τον εφοδιασμό των εκλογέων με αυτά.

ΦΑΚΕΛΟΙ

Οι φάκελοι είναι ίδιοι με αυτούς των κοινών εκλογικών τμημάτων και επειδή στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν εκλογείς από μία βασική εκλογική περιφέρεια δεν απαιτείται να σημειώνεται η περιφέρεια αυτή στο εξωτερικό του φακέλου. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει μόνο να μονογράψει και να σφραγίσει το φάκελο με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η ψηφοφορία, η διαλογή των ψηφοδελτίων και η εξαγωγή του αποτελέσματος διενεργείται, όπως στα κοινά εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 96 παρ. 8 περ. α' του π.δ. 26/2012). Ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η φρουρά, αν υπάρχει, ψηφίζουν τους συνδυασμούς της βασικής εκλογικής περιφέρειας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Στα μεικτά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών δίνονται σε κάθε εκλογέα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών της βασικής εκλογικής περιφέρειας από την οποία προέρχεται, καθώς επίσης ένας φάκελος στον οποίο, όπως ήδη έχει αναφερθεί, σημειώνεται η βασική εκλογική περιφέρεια. Όλοι οι φάκελοι ρίχνονται στην ίδια κάλπη. Διευκρινίζεται ότι πρέπει να τηρείται ξεχωριστό πρωτόκολλο ψηφοφορίας για τους εκλογείς της κάθε μίας βασικής εκλογικής περιφέρειας του τμήματος. Κατά τα λοιπά, η ψηφοφορία διενεργείται όπως και στα κοινά εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012). Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής και η φρουρά, αν υπάρχει, ψηφίζουν στο μεικτό εκλογικό τμήμα που ασκούν τα καθήκοντά τους για όποια βασική εκλογική περιφέρεια επιθυμούν.

Η επιλογή τους αυτή καταγράφεται στο αντίστοιχο ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο2, όπου υπάρχει σχετική ένδειξη, προκειμένου να συνυπολογιστούν στους ψηφίσαντες της βασικής εκλογικής περιφέρειας της επιλογής τους. Επίσης, το όνομά τους καταχωρίζεται και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Εκλογές 2015