Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Ομιλία του Παντελή Κυπριανού στο στέκι της Κίνησης "Πρόταση

Πάτρα: Ομιλία του Παντελή Κυπριανού στο ...

Με θέμα: «Προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αιτίες δυσλειτουργίας και παρεκτροπών. Ο ρόλος του ενεργού πολίτη».

Την Παρασκευή 30 Μαΐου στις 20:00 στο στέκι της Κίνησης "Πρόταση"(Σαρανταπόρου 20)θα πραγματοποιηθεί μια ομιλία από τον  κ. Παντελή Κυπριανό -Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα:«Προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αιτίες δυσλειτουργίας και παρεκτροπών. Ο ρόλος του  ενεργού πολίτη».

«Η Δημοκρατία είναι ένα ανοικτό καθεστώς που εδράζεται σε τρεις τουλάχιστον θεμελιώδεις προϋποθέσεις: Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων (πολιτικά δικαιώματα). Ο αριθμός των κοινωνικά και οικονομικά περιθωριοποιημένων και αποκλεισμένων είναι περιορισμένος (κοινωνικά δικαιώματα). Και τέλος, είναι, ανοικτό στις κάθε είδους προκλήσεις και  το διαφορετικό.

Σήμερα και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις έχουν αποδυναμωθεί δραματικά.

Οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην των πολιτών, συνήθως από υπερεθνικά κέντρα, ο αριθμός των αποκλεισμένων διογκώνεται διαρκώς και το διαφορετικό αντιμετωπίζεται όχι σαν πρόκληση αλλά σαν απειλή. Έτσι και η διογκούμενη δυσπιστία προς την πολιτική, τους πολιτικούς και γενικότερα στους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Αιτούμενο, συνεπώς, σήμερα είναι η επινόηση θεσμών που απαντούν στις προκλήσεις αυτές.

Αναγκαία προϋπόθεση γι αυτό είναι η ύπαρξη ενεργών πολιτών, των μόνων που μπορούν να ξαναζωντανέψουν και να δώσουν περιεχόμενο και νόημα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις