Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χωρίς γιατρό δεκάδες χωριά στην Ηλεία!

Χωρίς γιατρό δεκάδες χωριά στην Ηλεία!

Με την αγωνία ακόμη και για να γράψουν φάρμακα

Με την αγωνία ακόμη και για να γράψουν φάρμακα ζουν χιλιάδες κάτοικοι στα ορεινά και ημιορεινά χωριά της Ηλείας. Ο νέος νόμος του Υπ. Υγείας που μετέτρεψε τον ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ (και που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως) αφήνει ανέγγιχτα τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπερήλικες και ανήμποροι.

Η κραυγή αγωνίας αυτών των κατοίκων δυστυχώς δεν φτάνει στα αυτιά των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας οι οποίοι ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα και για το πώς θα ικανοποιήσουν τις μνημονιακές εντολές αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων.

Στα χωριά της ορεινής επ. Ολυμπίας, της Λαμπείας, της Πηνείας κ.α. ο καθημερινός βραχνάς των κατοίκων είναι πότε θα πάει ο γιατρός και αν θα τους γράψει τα φάρμακα.

ΤΡΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο νέος νόμος δεν λύνει τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν και είναι:

1) Οι τεχνικές δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική συνταγόγραφηση.

 

2) Το πλαφόν στις συνταγές το οποίο αν ο αγροτικός γιατρός το υπερβεί δεν μπορεί να γράψει άλλες και ο ασφαλισμένος ψάχνει γι’ άλλον.

 

3) Το γεγονός ότι σε πολλά χωριά δεν υπάρχει internet με συνέπεια ο γιατρός να μην μπορεί να γράψει την ηλεκτρονική συνταγή. Μάλιστα σε ορισμένα χωριά έχουν αναφερθεί και τραγελαφικές καταστάσεις με τους γιατρούς να... πιάνουν κανα ύψωμα όπου υπάρχει ασύρματο internet για να γράψουν τις συνταγές.

Και βέβαια παλαιότερα ο αγροτικός γιατρός προλάβαινε να πάει σε 2 ή 3 χωριά σε μια ημέρα και να εξυπηρετήσει τους κατοίκους. Τώρα λόγω της ηλεκτρονικής αργοπορίας δεν προλαβαίνει να πάει σε 2ο χωριό. Όταν όμως έχει 10-12 χωριά να εξυπηρετήσει αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν τον φτάνουν ούτε 2 εβδομάδες για να τα επισκεφτεί.

Περισσότερα από 100 χωριά του νομού Ηλείας έχουν πλημμελή ιατρική κάλυψη. Σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς των ηλικιωμένων αναγκάζονται να πάνε στα πλησιέστερα κέντρα υγείας για να γράψουν τα φάρμακα δαπανώντας και χρόνο και χρήμα. Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου αγοράζουν και τα φάρμακα στην πόλη κι έτσι διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί που έχουν ανοίξει φαρμακεία στα χωριά, αλλά βλέπουν να μειώνεται η δουλειά τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις