Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σταύρος Τραυλός, Πρόεδρος Τ.Ε.Ε. Κεφαλονιάς - "Ο σεισμός της περασμένης Κυριακής είχε την διπλάσια επιτάχυνση σε σχέση με τον καταστρεπτικό σεισμό της Καλαμάτας του 1986"

Σταύρος Τραυλός, Πρόεδρος Τ.Ε.Ε. Κεφαλον...

Ο κ. Τραυλός μίλησε χθες βράδυ στην εκπομπή της ΕΡΑ Πάτρας

«Η επιτάχυνση που είχε ο σεισμός της Κεφαλονιάς της περασμένης Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2014 ήταν η διπλάσια και παραπάνω από αυτή του σεισμού της Καλαμάτας του 1986 και πραγματικά τα περισσότερα κτίρια άντεξαν. Ήταν με άλλα λόγια σαν να έπεσε κάποιος από τον 6ο όροφο και να χτύπησε μόνο στον αστράγαλο».

Αυτά ανέφερε ο Σταύρος Τραυλός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς μιλώντας την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 το βράδυ στα «Πολυπολιτισμικά» στην ΕΡΑ Πάτρας (ertopen), στην δημοσιογράφο της ΕΡΑ Χρυσή Κοσμάτου και τον δημοσιογράφο Τάκη Γ. Μαρτάτο, οι οποίοι και οι δύο έλκουν την καταγωγή τους από το πανέμορφο νησί του Ιονίου πελάγους που αποδεικνύεται ως το πλέον σεισμόπληκτο της περιοχής.

Ο κ. Τραυλός διευκρίνισε ότι η επιτάχυνση της σεισμικής δόνησης όπως καταγράφηκε, ήταν 0,40 G στο Αργοστόλι και τουλάχιστον 0,53 στο Ληξούρι και συγκεκριμένα στα Χαβριάτα που ήταν και το επίκεντρο όταν στην Καλαμάτα στον μεγάλο σεισμό του 1986, η επιτάχυνση δεν είχε ξεπεράσει το 0,23 με 0,25!

Πάντως από τους ελέγχους που ήδη διενεργούνται από τα τεχνικά κλιμάκια και τους μηχανικούς στην Κεφαλονιά, τα στοιχεία είναι αισιόδοξα και όπως ανέφερε ο κ. Τραυλός το ποσοστό των ακατάλληλων και προς κατεδάφιση κτιρίων μετά και τον πιο επισταμένο δευτεροβάθμιο έλεγχο που θα γίνει, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 5%.

Είναι ακόμα πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούν τόσο οι τοπικές αρχές και κεντρικά η κυβέρνηση και να κάνουν αίτηση ώστε να δοθεί από το ειδικό ταμείο της Ευρωπαικής Ένωσης για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οικονομική βοήθεια στην Κεφαλονιά, αντίστοιχη όπως δόθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στην Άκουιλα της Ιταλίας που είχε πληγεί σοβαρά από μεγάλη σεισμική δόνηση.

Η Κεφαλονιά όπως έχουν αποφανθεί και Ευρωπαίοι (Γάλλοι) επιστήμονες που εγκατέστησαν σύστημα σεισμογράφων στην περιοχή του Αργοστολίου, αποτελεί ένα «ζωντανό εργαστήρι του σεισμού».

Αναφορικά με τις ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου, ο κ. Τραυλός είπε ότι σημειώθηκαν πάνω από 30 θραύσεις κυρίως αμφορέων που ωστόσο θα επανασυγκολληθούν και φτιαχτούν.

Στην εκπομπή της ΕΡΑ Πάτρας μίλησε και ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας της Κεφαλονιάς "Ανεξάρτητος", Μπάμπης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε άμεση αντίδραση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προξένησε ο σεισμός στην Κεφαλονιά (ο υπουργός εσωτερικών κ. Μιχελάκης βρέθηκε στο νησί από την πρώτη στιγμή), ότι οι κυριότερες ζημιές καταγράφονται στην περιοχή της Παλικής (Ληξούρι), ωστόσο τόνισε ότι η μόλις 3μηνη παράταση που δόθηκε στους κατοίκους του νησιού για την αποπληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων τους όπως στην εφορεία, δεν βοηθά στην ουσία αλλά θα εντείνει το άγχος.

Τέλος και οι δύο πολίτες της Κεφαλονιάς που μίλησαν στην ΕΡΑ Πάτρας πρόσθεσαν ότι το ποσό που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση των μόλις 100,000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες ήταν αδικαιολόγητα πολύ μικρό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις