Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Ε.Α.Σ. Πάτρας- Σε απελπιστική θέση οι αμπελουργοί στην Αχαΐα

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Ε.Α.Σ. Πάτρας-...
Ξανάλατος Νίκος

Κινδυνεύουν να γίνουν ξύδι οι αδιάθετες ποσότητες κρασιού στις δεξαμενές

Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός οικονομικού κραχ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας. Αιτία οι τεράστιες ποσότητες από το 2008 και το 2009, από αδιάθετο κρασί, που βρίσκονται ακόμα στις εγκαταστάσεις της, με αποτέλεσμα η καινούργια σοδειά να κινδυνεύει να μην τρυγηθεί και τα σταφύλια να μείνουν στα αμπέλια.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος  κ. Φίλιππος Γριτσώνης, το Υπουργείο έχει την πρόταση της Ένωσης για λύση στο πρόβλημα, ενώ έχει γίνει προσπάθεια η ποσότητα αυτή που είναι ενέχυρο στην Αγροτική Τράπεζα, εξ αιτίας ενός δανείου που έχει πάρει η Ένωση με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο, να αποδεσμευτεί και να διατεθεί στην αγορά, αλλά και σε απόσταξη, προκειμένου να αδειάσουν οι δεξαμενές και να πληρωθεί το χρέος ως  ένα βαθμό.

Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε η Ένωση θα κλείσει το οινοποιείο, το υποθηκευμένο κρασί θα γίνει ξύδι, τα χρέη δεν θα πληρωθούν και η παραγωγή θα μείνει χωρίς τρύγο.

Εφιαλτικό σενάριο, που τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους χονδρεμπόρους, που ήδη έχουν αρχίσει τον εκβιασμό προς τους αγρότες προσφέροντάς τους τιμή για κάθε κιλό σταφυλιού που θα τρυγήσουν, κάτω από τα 10 λεπτά του ευρώ.

Το επόμενο διάστημα  είναι καθοριστικό, καθώς σε δεκαπέντε   ημέρες ξεκινά ο τρύγος, γι αυτό και όλο το πολιτικό δυναμικό του Νομού εχει παραλάβει το αίτημα για πίεση προς τους αρμοδίους  και για βοήθεια,  προκειμένου η φετινή περίοδος να ξεκινήσει ομαλά.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις για τους αμπελουργούς της Αχαΐας και την Ε.Α.Σ. Πάτρας θα είναι τραγικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις