Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλάβρυτα: Εκδήλωση μνήμης στο Σκεπαστό για τον βομβαρδισμό του 1943

Καλάβρυτα: Εκδήλωση μνήμης στο Σκεπαστό ...

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα ξεκίνησαν, σήμερα 1-12-2013, ουσιαστικά, οι επετειακές εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, με κεντρικό σύνθημα «να κλείσει το τραύμα, αλλά να μη σβήσει η μνήμη», με την πραγματοποίηση του μνημοσύνου και της εκδήλωσης τιμής και μνήμης στους 13 εκτελεσθέντες από το βομβαρδισμό του Σκεπαστού, στις 29-11-1943.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πανοσιολογιότατος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας κ.κ. Ευσέβιος, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Σκεπαστού ιερέα π. Αθανάσιο.

Το μνημόσυνο και η εκδήλωση, έγινε, με την παρουσία, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γιώργου Λαζουρά, του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Αχαΐας κ. Βασίλη Χατζηλάμπρου, του πρώην, Βουλευτή και Δημάρχου Καλαβρύτων, κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου, του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθανασίου Κατσιρώδη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σκεπαστού κ. Ανδρέα Μπάλιου, των τοπικών πολιτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών Αρχών των Καλαβρύτων, των Προέδρων των Συλλόγων των εν Αθήνας Σκεπαστιωτών και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού κ.κ. Αγγελικής Αγρίου και Νικολάου Μιχαλόπουλου, αντίστοιχα, καθώς και πλήθους Σκεπαστιωτών, οι οποίοι παρέμειναν, εκεί (στο Σκεπαστό, μαζί με τους μονίμους κατοίκους του και τους επισκέπτες), που πριν, από 70 χρόνια, συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα, σε ένδειξη σεβασμού, τιμής και μνήμης στους 13 εκτελεσθέντες από το βομβαρδισμό του Σκεπαστού στις 29-11-2013, καθώς και στους υπόλοιπους Σκεπαστιώτες που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το μαύρο Δεκέμβρη του 1943.

Στα γεγονότα της τραγικής εκείνης ημέρας, αναφέρθηκε με παραστατικό, γλαφυρό και συγκινητικό τρόπο, ένας από τους ανθρώπους που τα έζησε, ο Βυσωκιώτης κ. Αντώνης Κακογιάννης, ο οποίος έχει γράψει και εκδώσει και το βιβλίο «Η θηριωδία των ναζί».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, η ανάγνωση και η παρουσίαση του χρονικού των γεγονότων, καθώς και το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων, που έγινε από τους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Καλαβρύτων, κατοίκους του Σκεπαστού, Ζωή Μπάρου και Θωμά Στούπη, Αλβανικής και Βορειοηπειρώτικης καταγωγής, αντίστοιχα, οι οποίοι τα παρουσίασαν (το χρονικό και το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων), με άψογο, ευκρινή και έμπλεο σεβασμού στους εκτελεσθέντες, τρόπο, καθώς και με χαρακτηριστικό πατριωτικό σθένος.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, κορυφώνονται την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη, με το μνημόσυνο στα Καλάβρυτα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, που έχει εκδώσει ο Δήμος Καλαβρύτων.

Επίσης, το Δήμαρχο και το Δήμο Καλαβρύτων, εκπροσώπησαν σήμερα στην Εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, στην Αθήνα, για τα 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικόλαος Μαγκαφάς και Παναγιώτης Λάππας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις