Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βρετανία: Ακροδεξιοί ετοιμάζουν εκδηλώσεις μίσους για το Σαββατοκύριακο

Βρετανία: Ακροδεξιοί ετοιμάζουν εκδηλώσε...

Πρόφαση η δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι

Μία σειρά από εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και ρατσιστικού μίσους έχουν προγραμματίσει για το σαββατοκύριακο ακροδεξιές ομάδες της Βρετανίας με πρόφαση την πρόσφατη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Γούλγουιτς από ισλαμιστή.

Οι οργανώσεις αλληλλεγγύης στα θύματα της ρατσιστικής βίας ήδη αποκαλούν «Ημέρα του Μίσους» το Σάββατο, καθώς έχουν ανακοινωθεί 55 εκδηλώσεις της ακροδεξιάς Αγγλικής Αμυντικής Λέγκας (EDL) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το νεοφασιστικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα έχει καλέσει σε πορεία στο Λονδίνο.

Οι πόλεις που κατά παράδοση φιλοξενούν τις μαζικότερες εκδηλώσεις ακροδεξιών τα τελευταία χρόνια είναι το Λονδίνο, το Λίντς, το Λούτον και το Μπέρμιγχαμ, όμως «φέτος θα διοργανωθούν πολύ περισσότερες εκδηλώσεις της EDL, σε αρκετές πόλεις για πρώτη φορά.», όπως αναφέρει ο Νίκ Λόουλς, στέλεχος της αντιρατσιστικής οργάνωσης «Ελπίδα, όχι Μίσος» ( «Hope not Hate»). Και προσθέτει: «Η EDL εξαπλώνει τα μισαλλόδοξα και διχαστικά μηνύματα της στην τοπική κοινωνία σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει επεισόδια και να προκαλέσει αντιδράσεις».

Η EDL είναι γνωστή για τις βίαιη τροπή που συνήθως παίρνουν οι εκδηλώσεις της, παρόλο που αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «μη ρατσιστικό κίνημα αφιερωμένο στην ειρηνική διαμαρτυρία κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού». Η μητροπολιτική αστυνομία έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει εντάσεις και  βίαιες συγκρούσεις.

«Η δολοφονία του Λι Ρίγκμπι έχει σοκάρει την πόλη μας. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες στην κοινωνία μας, ωστόσο, όταν τόσο προκλητικές απόψεις εκφράζονται σε κοινωνίες που ακόμα θρηνούν για τον χαμό του Λι, μπορεί να συμβούν άσχημα γεγονότα στους δρόμους μας.», είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Λονδίνου Σάιμον Λέτσφορντ. Η αστυνομία αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, να αλλάξει και την διαδρομή που θα ακολουθήσει η πορεία των ακροδεξιών.

Στο άκουσμα των ακροδεξιών εκδηλώσεων τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά κινήματα της χώρας έχουν αποφασίσει να μην μείνουν άπραγα και συσπειρώνονται για να δώσουν τη δική τους συλλογική, δυναμική απάντηση.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην αντίθεση μας τόσο απέναντι στην EDL όσο και στο BNP και στην προσπάθεια τους να εκμεταλλευτούν τον τραγικό θάνατο του νεαρού στρατιώτη για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους» δηλώνει ο Γουέιμαν Μπένετ της οργάνωσης «Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις