Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών μετατρέπεται το παλιό ΚΤΕΟ στην Κακαβιά Ιωαννίνων

Σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών μετατρέπετ...

Έξι νέα Κέντρα προωθεί ο Δένδιας

Εξι νέα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης μεταναστών προτίθεται να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στόχος είναι η δυνατότητα «φιλοξενίας» παράνομων μεταναστών να διπλασιαστεί και από τις 5.000 που είναι σήμερα να φτάσει στις 10.000.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αρχικά τη χωροθέτηση νέου Κέντρου Κράτησης σε παλαιό ΚΤΕΟ στην Κακαβιά Ιωαννίνων. Το θέμα είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Νίκου Δένδια στην Ηπειρο.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή αποκάλυψε στην «Καθημερινή» ότι λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Δένδια, στον χώρο του πρώην ΚΤΕΟ έκαναν την εμφάνισή τους υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου. Εκτός του νομού Ιωαννίνων, Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) πρόκειται να «ενεργοποιηθούν» σε Χίο, Σάμο και Λέσβο.

Τα δύο πρώτα θα λειτουργήσουν (το αμέσως επόμενο διάστημα) σε χώρους που και στο παρελθόν «φιλοξενούσαν» παράνομους μετανάστες. Το πρώτο βρίσκεται στις «παρυφές» της πόλης της Χίου και το δεύτερο στο Βαθύ Σάμου.

Τα κτίρια προϋπήρχαν και ανακαινίστηκαν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνόρων, ενώ κατά πληροφορίες, έχει ήδη βγει διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για ενίσχυση με προσωπικό των Αστυνομικών Διευθύνσεων Χίου και Σάμου. Πλησίον της πόλης της Μυτιλήνης θα λειτουργήσει το 3ο ΚΕΠΥ.

Όσοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα θα κρατούνται εκεί «για το πολύ 24 ημέρες», έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους.

Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στα Κέντρα Κράτησης όπου θα κρατούνται έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου ή θα απελαύνονται στις χώρες καταγωγής τους. Η λειτουργία των τριών ΚΕΠΥ σε Σάμο, Χίο και Λέσβο κρίνεται επιβεβλημένη λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ενδεικτικά, το α΄ τρίμηνο του 2013 συνελήφθησαν στη Χίο 245 αλλοδαποί, έναντι 10 το αντίστοιχο διάστημα του 2012, στη Σάμο 156, από 17 το 2012,και στη Λέσβο 995 έναντι 71 το 2012. Επισημαίνεται ότι η αποτελεσματική «λειτουργία» του φράχτη στον Εβρο «έστρεψε» τους λαθρομετανάστες προς τα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής λειτουργεί εδώ και τρεις εβδομάδες (και κατόπιν πολλών παλινωδιών) στο Φυλάκιο Εβρου.

Την εγκατάσταση επισκέφθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Νίκος Δένδιας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται επίσκεψη και της αρμόδιας επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις