Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο: «Η Ελληνίδα Γυναίκα στο χρόνο»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκ...

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013,

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, εκδήλωση με τίτλο: «Η Ελληνίδα Γυναίκα στο χρόνο» που οργανώθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας ΠΠ σε συνεργασία με τα τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας, στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας, καθηγητής Ευάγγελος Βιτωράτος, ενώ χαιρέτησαν ο Διευθυντής της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κος Κων/νος Παπαγεωργόπουλος, ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Σχολικός Σύμβουλος Α/βάθμιας κ. Θεόδωρος Μπαρής, η κα Μαρία Νικολοπούλου, Υπεύθυνη Πολιτιστιστικών Θεμάτων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης εκ μέρους της Διευθύντριας Β/βάθμιας Εκπαίδευσης που απουσίαζε και η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων ΜΚΟ και ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πατρέων κα Μ. Ανδρικοπούλου-Ρουβάλη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια η κα Άννυ Ασημάκη, Λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε με θέμα «Ο κοινωνικός έλεγχος των διδασκαλισσών κατά την Οθωνική περίοδο». Ακολούθησε η παρουσίαση του παραμυθιού για μεγάλα παιδιά Η Περιπλάνηση της Αντιγόνης '' Όνειρο ή ... Αλήθεια;"

Οι διεργασίες για τη  συγγραφή του παραμυθιού ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π. Π. σε συζητήσεις με τη διδάσκουσα κα Ασημάκη στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκπαίδευση και Φύλο» του τομέα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, παρατήρησαν ότι δεν υπάρχει κάποιο έργο για παιδιά που να θίγει έστω και λίγο τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στο χθες και σήμερα. Με αφορμή αυτό ξεκίνησαν μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν την μαγεία των παραμυθιών για να προσφέρουν στα παιδιά έστω μια υποψία της πορείας της ελληνίδας γυναίκας στο χρόνο, καθώς και των δυνάμεων που προσδιόρισαν και καθόρισαν αυτήν την πορεία. Αποτελεί μια απλοποιημένη ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση εμπουτισμένη με παραμυθικά στοιχεία που απευθύνεται σε παιδιά από την Πέμπτη Δημοτικού και άνω. Μέσα από την πλοκή του μύθου παρουσιάζεται η γυναίκα σε τέσσερις χρονικές περιόδους: στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο, στην περίοδο λίγο μετά την ανασύσταση του ελληνικού κράτους (1872), καθώς και στα μέσα της δεκαετίας 1950.

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας ΠΠ- θεωρώντας ότι το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα εκλαϊκευσης και προώθησής των επιστημών σε διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας- στήριξε  την προσπάθεια των φοιτητριών με κάθε μέσο, και συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το ΜΕΤ εξάλλου  αποτελεί μεταξύ άλλων ένα χώρο πειραματισμού και έμπνευσης και προσφέρεται απλόχερα σε πειραματικές και καινοτόμες ιδέες των φοιτητών, αλλά και ένα χώρο εκλαϊκευσης ιδεών.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης:

Συγγραφή και Αφήγηση Παραμυθιού και

Ιστορική - Κοινωνιολογική Μελέτη: Μαρία Καντάνη και Εραστή Μαυρογιαννάκη, φοιτήτριες ΠΤΔΕ ΠΠ

Υπό την επιστημονική καθοδήγηση της κας Άννυς Ασημάκη Λέκτορος ΠΤΔΕ ΠΠ

Μουσική Επένδυση: Σοφία Άιζενμπαχ, φοιτήτρια ΠΤΔΕ ΠΠ και Λυδία Άιζενμπαχ, φοιτήτρια Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Χορηγία Κρουστών: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με τη συμβολή της Καλ/κής Διευθύντριας κας Μαρίας Νικολοπούλου, Μουσικού-πιανίστα

Παραγωγή Βίντεο: Κυριάκος Ρόντσης, φοιτητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Συμμετοχή στο Βίντεο: Αναστασία Βουλδή, Μαρία Κοτοπούλη, Μαγδαληνή Κτενοπούλου

Χώρος Βιντεοσκόπησης: Καφετέρια «Yapi»

Θεατρολογική Επιμέλεια Εκδήλωσης: Νίκος Τσαλαπάτης, Θεατρολόγος

Γενική Επιμέλεια Εκδήλωσης: Άννυ Ασημάκη, Λέκτορας ΠΤΔΕ ΠΠ

Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Αρχιτέκτων Μηχανικός - Εθνολόγος, Υπεύθυνη ΜΕΤ ΠΠ

Υποστήριξη υλοποίησης της εκδήλωσης: Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Μικρή Δεξίωση, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα  να ξεναγηθούν στην μόνιμη και στην περιοδική  έκθεση του Μουσείου.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 1/4/2013 ξεκίνησαν στο ΜΕΤ οι ξεναγήσεις σχολικών ομάδων Α/βάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση «Επιστήμες και Αθλητισμός» σε συνδυασμό με προβολές Γαλλικών ταινιών, που συνδιοργανώνονται από το ΜΕΤ, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Α/βάθμιας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας.

Για πληροφορίες ή/και ραντεβού παρακαλούμε επικοινωνείστε με το προσωπικό του Μουσείου στα:

Tηλ.  2610 969973, 969972, 969732

Φαξ 2610969799

Email [email protected]

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη κάτω από το Πάρκο της Ειρήνης και πίσω από το Εκκρεμές του Φουκώ. Είναι ανοιχτό στο κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-14.00, εκτός από τις επίσημες αργίες.

Η Περιπλάνηση της Αντιγόνης '' Όνειρο ή ... Αλήθεια; ''

Η Περιπλάνηση της Αντιγόνης '' Όνειρο ή ...

Η Περιπλάνηση της Αντιγόνης '' Όνειρο ή ... Αλήθεια; ''

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View