Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νεολαία ΠΑΣΟΚ Αχαΐας:"Όχι στο σχέδιο Αθηνά"

Νεολαία ΠΑΣΟΚ Αχαΐας:"Όχι στο σχέδι...

Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Αχαΐας τονίζει:

"Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και του Εκπαιδευτικού Συστήματος συνολικά στη χώρα μας έχει επισημανθεί πολύ καιρό τώρα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη διαχρονικά σταθήκαμε αλληλέγγυοι στις διεκδικήσεις του σπουδαστικού κινήματος προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια εκπαίδευση, προς όφελος του φοιτητή – σπουδαστή, της οικογένειας του και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας.

Για εμάς, ο Δημόσιος Δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας, ο εκδημοκρατισμός και η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων είναι τα κύρια στοιχεία μέσα από τα οποία θα πρέπει να προσεγγίζονται τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά παρατηρούμε την καιροσκοπική και επιπόλαια αντιμετώπιση των Ιδρυμάτων, τα οποία για πολλοστή φορά αφήνονται έρμαια στους πειραματισμούς των εκάστοτε Υπουργών. Η στάση του κ. Αρβανιτόπουλου αποδεικνύει περίτρανα την πλήρη έλλειψη οράματος και αντίληψης των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Μικροπολιτικά συμφέροντα και δημοσιονομικές προσαρμογές, αντί της ακαδημαϊκής προοπτικής και της εκπαιδευτικής προόδου.

Η συγχώνευση ή και η κατάργηση σχολών και τμημάτων χωρίς κριτήρια ακυρώνει κάθε καλή προαίρεση για επαναπροσδιορισμό του εκπαιδευτικού χάρτη. Το σχέδιο Αθηνά έχει λάθος πλαίσιο και λάθος στόχο.

Είναι ξεκάθαρο ότι για εμάς η Παιδεία που παρέχεται από το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ως πυρήνα μία τέτοια νεοφιλελεύθερη, συντηρητική ιδέα.

Από την πλευρά μας έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας για τις ζωές χιλιάδων νέων συνανθρώπων μας, δηλώνουμε ξεκάθαρα πρόθυμοι να ενταχθούμε στις διαβουλεύσεις σχετικά με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί κάθε σημαντική μεταρρύθμιση, θέτοντας φυσικά και τις δίκες μας κόκκινες γραμμές.

Με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο όμως δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε σε αυτή την διαδικασία, αν ο Υπουργός Παιδείας επιμείνει σε αυτή τη στρεβλή λογική. Ο ουσιαστικός, από μηδενικής βάσεως διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, σύλλογοι αποφοίτων φοιτητών και σπουδαστών) και κυρίως με τους φοιτητές και πτυχιούχους των Ανώτατων Ιδρυμάτων είναι για εμάς η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για έναν «Καλλικράτη» στην Παιδεία. Το σχέδιο Αθηνά δε μπορεί να υλοποιηθεί. Εξαϋλώθηκε από τους χειρισμούς του Υπουργού.

Θεωρούμε ότι η Ανώτατη εκπαίδευση απαιτεί μια μεγάλη Αλλαγή και όχι πολλές μικρές και ατυχείς απορρυθμίσεις. Η Αλλαγή αυτή θα έχει την δυνατότητα να αποτελέσει τροχό ανάπτυξης τόσο του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και της κοινωνίας μας και πρέπει να έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά.

Αυτά είναι: η δημιουργία των αποκεντρωμένων  Πανεπιστημιακών - Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που θα είναι συνδεδεμένα με την κουλτούρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Κατά αυτό τον τρόπο, το εκπαιδευτικό ίδρυμα θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη κάθε περιφέρειας. Νέοι άνθρωποι, με όρεξη για δουλειά, όραμα και καινοτόμες ιδέες, θα ενισχύσουν τόσο την αποκέντρωση όσο και την περιφερειακή ανάπτυξη σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα.

Συνοψίζοντας, εμείς οι νέοι άνθρωποι, επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές και σπουδαστές διαφωνούμε  με το σχέδιο «Αθηνά» για τους εξής λόγους:

 

  • Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος των φοιτητών και πτυχιούχων με το Υπ. Παιδείας όπως όφειλε να έχει πραγματοποιηθεί. Ο Υπ Παιδείας χρησιμοποιεί το Μνημόνιο
  • Οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές αντιμετωπίζουν ολοφάνερα την προοπτική να λάβουν ένα πτυχίο εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχαν επιλέξει να σπουδάσουν.
  • Υπάρχει ο διαφαινόμενος κίνδυνος την κατάργησης επαγγελματικών δικαιωμάτων πολλών νέων αλλά και παλαιότερών σχολών. Σχολές δηλαδή που θα καταργηθούν δεν διασφαλίζονται εξ αρχής τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους χιλιάδες των αποφοίτων των Α.Ε.Ι. και ειδικότερα των Τ.Ε.Ι. καθώς η προοπτική απαξίωσης του πτυχίου που έχουν λάβει είναι από τμήμα ή σχολή που έχει συγχωνευθεί ή κλείσει. Οι άνεργοι επιστήμονες πολλαπλασιάζονται.
  • Απαξιώνεται δουλειά και κόπος χρόνων καθηγητών και φοιτητών, αφού καταργούνται τμήματα και σχολές που ήδη “τρέχουν” ερευνητικά προγράμματα χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η συνέχισή τους από τις νέες τυχόν σχολές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη πως πολλοί από τους φοιτητές έχουν επιλέξει την πόλη αλλά και τη σχολή και τμήμα που θα σπουδάσουν με βασικό κριτήριο την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους, συνέπεια του οποίου θα είναι πολλοί νέοι να διακόψουν τις σπουδές τους εάν αναγκαστούν να αλλάξουν πόλη για να συνεχίσουν.
  • Τέλος προτείνει και αποφασίζει κατάργηση υφιστάμενων τμημάτων και απορρόφησή τους από τμήματα άλλων Ιδρυμάτων, χωρίς τα τμήματα αυτά να έχουν έστω κάποια επιστημονική συνάφεια.

Οι ιθύνοντες καλούνται να ξεφύγουν από μηδενιστικές λογικές που αντιλαμβάνονται τα φοιτητικά κεκτημένα και τις ζωές μας ως «μπαλάκι» στις ορέξεις τους και να προχωρήσουν στην βελτιστοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρας.

Μόνο αν η προσπάθεια ξεκινήσει από μηδενική βάση, με ειλικρινή διάλογο και προθέσεις από την πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας, θα αποτελέσει μία μεγάλη τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Σε αυτήν την νέα προσπάθεια δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε με συγκεκριμένες θέσεις και σαφείς προτάσεις".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις