Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θρήνος στους δρόμους του Καράκας για τον Τσάβες - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Θρήνος στους δρόμους του Καράκας για τον...

Οπαδοί του βάδισαν θρηνώντας με το φέρετρό του στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας

Συντετριμμένοι υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες βάδισαν στους δρόμους του Καράκας με το φέρετρο του θανόντος προέδρου της Βενεζουέλας την Τετάρτη, εν μέσω ενός πρωτόγνωρου συγκινησιακού ξεσπάσματος για τη λατινοαμερικανική χώρα.

Το φορτισμένο κλίμα θεωρείται από το πολιτικό στρατόπεδο του Τσάβες ως παράγοντας ο οποίος μπορεί να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του αντιπροέδρου της Βενεζουέλας και στενού συνεργάτη του, Νίκολας Μαντούρο, στη μάχη για την προεδρία της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες «τσαβίστας» (οπαδοί του καθεστώτος Τσάβες) πορεύτηκαν πίσω από τη σορό του επί 14 χρόνια πρόεδρου της Βενεζουέλας, η οποία ήταν καλύμμένη στα μπλε, κόκκινα και κίτρινα χρώματα της εθνικής σημαίας της χώρας.

Πολλοί εκ των οπαδών του Τσάβες έκλαιαν γοερά ενόσω το φέρετρο με το άψυχο σώμα του 58χρονου ηγέτη μεταφερόταν από ειδικό απόσπασμα στρατιωτών με κόκκινους μπερέδες στους δρόμους του Καράκας, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια τα οποία είχε ερμηνεύσει κατά καιρούς ο θανών πρόεδρος.

«Ο Τσάβες στο πάνθεον»

Μετά την προσευχή καθολικού ιερέα «για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής» του Τσάβες, ακολούθησε μικρή τελετή στο στρατιωτικό νοσοκομείο όπου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη.

Αξιωματούχοι τοποθέτησαν στη συνέχεια το φέρετρο με τη σορό του Ούγκο Τσάβες στον «ουρανό» μιας νεκροφόρας, γύρω από την οποία ήταν συγκεντρωμένα πλήθη οπαδών του.

Η πομπή ξεκίνησε ένα αργό «ταξίδι» στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, με επικεφαλής μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο Νίκολας Μαντούρο.

Μερικοί εκ των οπαδών του θανόντος φώναζαν το σύνθημα «ο Τσάβες στο Πάνθεον», αναφερόμενοι στο μαυσωλείο το οποίο έχτισε ο τελευταίος προς τιμήν του επαναστάτη λατινοαμερικάνου ηγέτη Σιμόν Μπολίβαρ.

Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα εκτίθεται στο κτήριο της Στρατιωτικής Ακαδημίας από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ταφεί.

Σε ένα μήνα οι προεδρικές εκλογές

Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για την «τήρηση της τάξης», όπως είχε ανακοινώσει στο διάγγελμά του την Τρίτη ο κ. Μαντούρο.

Σε δήλωση νομιμοφροσύνης στον αντιπρόεδρο της χώρας και στο κοινοβούλιο προχώρησε και η ηγεσία του στρατού, καλώντας το λαό να παραμείνει ψύχραιμος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μαντούρο θα λάβει και επισήμως το χρίσμα του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, τον οποίο ο Ούγκο Τσάβες είχε νικήσει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Τσάβες, σημειώνοντας ότι οι δυο τους «ήταν αντίπαλοι, αλλά ποτέ εχθροί».

Ο κ. Καπρίλες θεωρείται ο πιθανότερος αντίπαλος του κ. Μαντούρο στην επερχόμενη αναμέτρηση για την ηγεσία της χώρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις