Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επιμένει στην πεζόδρομηση της παρόδου Σελινούντος η δημοτική Αρχή παρά τις αντιδράσεις

Πάτρα: Επιμένει στην πεζόδρομηση της παρ...

Το θέμα συζητείται στη Επιτροπή Ποίοτητας Ζωής

Συνεχίζει να προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και απορία, η «αδιαφορία» του Δημάρχου, των αρμόδιων Αντιδημάρχων και των αρμοδίων Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων για τη μη εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων πλήρους και οριστικής διάνοιξης της Παρόδου Σελινούντος και η εξασφάλιση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος σε αυτή, όπως αυτές υπαγορεύονται από το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5277/96149/20.12.2011 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου/Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ. Δυτ. Ελλάδος προς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 17084/01.03.2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών του Δήμου Πατρέων και στην υπ’ αριθμ. Αποφ. 27 (Πρακτικό 30/2010) της Νομαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος – Πολεοδομίας & Ποιότητας Ζωής της πρώην Ν. Α. Αχαΐας.

Η εν λόγω πάροδος έχει πλέον μετατραπεί σε λασπότοπο, όπου βασιλεύουν τα τρωκτικά και η οποία χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως, από χώρο αφόδευσης τετραπόδων έως χώρος αποθήκευσης ξύλων, φέρνοντας πλέον τους κατοίκους της στα όρια της απόγνωσης και της αγανάκτησης.

Οι κάτοικοι αναμένουν ακόμη την κοινοποίηση σε αυτούς της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και της Τεχνικής Έκθεσης που τη συνοδεύει, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, την οποία αποτύπωση προκάλεσαν οι ίδιοι με εξώδικη πρόσκληση – δήλωση τους τον Ιούλιο του 2012, ευελπιστώντας στην εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων και στην εξασφάλιση της νομιμότητας στην συγκεκριμένη πάροδο.

Στη διάθεση του thebest.gr βρίσκεται και το υπ’ αριθμ. πρωτ. 155871/24.10.12 έγγραφο του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων, στο οποίο εκ των άλλων αναφέρεται ότι στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης – το περιεχόμενο της οποίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό – στο εύρος της Παρόδου Σελινούντος και την εφαρμογή της εγκεκριμένης ρυμοτομίας κατεγράφησαν Πολεοδομικές παραβάσεις σε τουλάχιστον δύο (2) ιδιοκτησίες επί αυτής.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι «…επειδή διαπιστώθησαν, κατ’ αρχήν αποκλίσεις στην εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως στο πρόσωπο των ιδιοκτησιών σας, παρακαλούμε όπως μας προσκομίσετε τις οικοδομικές άδειες των κατασκευών που ευρίσκονται εντός των ιδιοκτησιών σας και τους τίτλους ιδιοκτησίας σας με τα αντίστοιχα τοπογραφικά διαγράμματα που τους συνοδεύουν… » και συνεχίζει «… Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα εφαρμόσει εναντίον σας τα προβλεπόμενα περί αυθαιρέτων κατασκευών και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων…».

Άραγε, έχει γίνει πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και έχει καταγραφεί το σύνολο των πολεοδομικών παραβάσεων σε σχέση με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης στην εν λόγω οδό και γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στους ενδιαφερόμενους;

Μήπως αυτό θα πρέπει να γίνει μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

Επιπλέον, ερωτήματα γεννά και η εμμονή και επιμονή κάποιων υπηρεσιακών και μη παραγόντων, να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το έγγραφο αίτημα συγκεκριμένου συνδημότη μας, το οποίο σημειωτέον έπεται χρονολογικά όλων των σχετικών αποφάσεων και εγγράφων αρμοδίων υπηρεσιών, «να χαρακτηριστεί πεζόδρομη η πάροδος οδού Σελινούντος» – παρακάμπτοντας έτσι την όποια σχετική άποψη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας του Αρκτικού Τομέα – και αγνοώντας τις καταγεγραμμένες και μη πολεοδομικές παραβάσεις.

Μάλιστα, η εν λόγω αίτηση αντί να απορριφθεί ως απαράδεκτη και να κινηθεί η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία επιβολής της νομιμότητας, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την εβδομάδα που διανύουμε, μετά από θετική εισήγηση του Αντιδημάρχου Έργων, Πολεοδομικού & Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού.

Άραγε, ο καθ’ ύλιν αρμόδιος Αντιδήμαρχος έχει ενημερωθεί πλήρως τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάροδο Σελινούντος όσο και για τα έγγραφα και τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις, που σχετίζονται με αυτή;

Εξάλλου, θα έπρεπε να είχε κινήσει τουλάχιστον το «ενδιαφέρον» των αρμοδίων το γεγονός ότι η εν λόγω αίτηση πεζοδρόμησης έχει κατατεθεί από τον τελευταίο χωρικά σε αυτή την πάροδο ιδιοκτήτη – ο δημόσιος αυτός δρόμος είναι αδιέξοδος - ο οποίος αφενός δεν ενοχλείται από την μηδενική κίνηση των αυτοκινήτων έμπροσθεν της ιδιοκτησίας του και αφετέρου έχει μετατρέψει τμήμα της παρόδου (το ¼ περίπου) σε αύλιο χώρο της οικίας του κατασκευάζοντας μαντρότοιχο, φυτεύοντας δέντρα, τοποθετώντας βρύση, γλάστρες κλπ – και ο οποίος αιτείται «να χαρακτηριστεί πεζόδρομη η πάροδος οδού Σελινούντος … ώστε να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δέντρα…», δηλαδή να παραμείνει η κατάσταση της παρόδου ως έχει.

Είναι προφανές, όπως επισημαίνουν στο thebest.gr κάτοικοι της περιοχής, ότι η εν λόγω αίτηση πεζοδρόμησης είναι προσχηματική και αποσκοπεί στη διασφάλιση ιδιωτικού συμφέροντος και μόνο!

Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η εξέταση ενός τόσο σοβαρού θέματος από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πριν την πλήρη και οριστική διάνοιξη και την εξασφάλιση της νομιμότητας στην εν λόγω οδό και πριν την σύνταξη οιασδήποτε σχετικής τεχνικής μελέτης είναι τουλάχιστον βιαστική και ριψοκίνδυνη, ενδέχεται να εκθέσει τα μέλη αυτής και να εγείρει ακόμη και ποινικές ευθύνες, καθώς δύναται αυτά να μην έχουν πλήρη ενημέρωση σχετικά αφενός με την ακολουθία των γεγονότων, των εγγράφων και των ήδη ειλημμένων αποφάσεων αρμοδίων υπηρεσιών, που αφορούν στην πλήρη και οριστική διάνοιξη αυτής και αφετέρου των αποκλίσεων από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, που διαπιστώθηκαν προσφάτως.

Επιπλέον, η θετική επί της αιτήσεως πεζοδρόμησης άποψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να δημιουργήσει το τέλειο άλλοθι σε αυτούς, που επιζητούν τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στην συγκεκριμένη οδό, όπου οι αυθαιρεσίες και οι καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων μακροημερεύουν.

Επιπροσθέτως, μια θετική επί της αιτήσεως πεζοδρόμησης άποψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αφενός θα αποτελέσει «όπλο» στα χέρια «υποψήφιων καταπατητών», οι οποίοι φυτεύοντας δένδρα και φυτά σε κοινόχρηστους χώρους, θα μπορούν, πλέον, με μια απλή αίτηση πεζοδρόμησης να καρπώνονται τους «κόπους» τους και να δημιουργούν ιδιωτικούς κήπους σε κοινόχρηστους χώρους και αφετέρου θα είναι ένα «δεδικασμένο» για παρόμοιες καταστάσεις.

Αναμφίβολα το κύριο μέλημα μιας «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με ταυτόχρονη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, η υπ’ αρ. 27/10.08.2010 απόφαση που έλαβε η Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος – Πολεοδομίας & Ποιότητας Ζωής της πρώην Ν. Α. Αχαΐας στα πλαίσια της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών στην πάροδο αυτή, με ταυτόχρονη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ουδέποτε υλοποιήθηκε στο σύνολό της.

Το αδήριτο ερώτημα όμως, που προκύπτει, είναι μήπως τελικά μέσα από αυτή την μεθόδευση επιχειρούνται αφενός η μη υλοποίηση μιας ήδη ειλημμένης, από το 2010, απόφασης και η αντικατάστασής της από άλλη απόφαση … μιας άλλης επιτροπής ποιότητας ζωής και αφετέρου η «νομιμοποίηση» του συνόλου των παρανομιών, που έχουν συμβεί και βέβαια να τεθεί στις καλένδες η πλήρης και οριστική διάνοιξη της εν λόγω οδού;

Άλλωστε, όπως έχουμε τονίσει και παλιότερα, για τέτοιου είδους κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση, η κοινωνική λογοδοσία επιβάλλει την ενημέρωση αλλά και τη σύμφωνη γνώμη όσων κατοικούν σε αυτή τη γωνιά της πόλης.

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχετική μελέτη – όπως επιβάλλεται σε τόσο σοβαρές πολεοδομικές παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση – που να εξετάζει τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους μια μικρή αδιέξοδη πάροδος, σε μια ξεχασμένη και εντελώς υποβαθμισμένη, εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων, γωνιά της Πάτρας, με μηδενική έως ανύπαρκτη κίνηση, χωμένη μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες, με καταγεγραμμένες πλέον πολεοδομικές και όχι μόνο αυθαιρεσίες, θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως πεζόδρομος, εξασφαλίζοντας έτσι (!!!) κατ’ όνομα και όχι κατ’ ουσίαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής.

Πώς όμως θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και η νομιμότητα;

Τέλος, γεννάται βέβαια κι ένα ευρύτερο ερώτημα, που αφορά στην αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Δήμου, που από τη μία δείχνει να παλεύει και να διεκδικεί πολύ μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις για την πόλη μας και από την άλλη να μη θέλει να επιβάλει την νομιμότητα σε μια μικρή γωνιά αυτής, απλά υλοποιώντας ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Εφόσον η Δημοτική Αρχή και οι Αρμόδιες Υπηρεσίας αυτής κωφεύουν και συνεχίζουν να αδιαφορούν μεροληπτώντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, είναι πλέον μονόδρομος, προσθέτουν κάτοικοι της περιοχής, η προσφυγή στη δικαιοσύνη – με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους – ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ευρυθμία στον συγκεκριμένο δημόσιο δρόμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις