Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας: "Τραγικό λάθος η κατάργηση του ΤΕΙ"

Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας: "Τρα...

Τι αναφέρει στο υπόμνημά του προς το Υπουργείο Παιδείας για το ΤΕΙ Αιγίου

Με ένα υπόμνημα που υπενθυμίζει πολλά ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ίδρυση των σχολών Φυσικοθεραπείας και Οπτικής-Οπτομετρίας στο Αίγιο και την παραχώρηση εκ μέρους του τότε Δήμου Αιγίου των 70 στρεμμάτων της πρώην Χαρτοποιίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας απευθύνεται στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, χαρακτηρίζοντας "άδικο και τραγικό λάθος" το ενδεχόμενο μεταφοράς των σχολών και λουκέτου του παραρτήματος στο Αίγιο.

Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας τονίζει την δωρεάν του στο τμήμα Φυσικοθεραπείας, απαραίτητου εξοπλισμού για τα εργαστηριακά μαθήματα, ως ένα ακόμη επιχείρημα του ότι το ΑΤΕΙ Αιγίου, εννέα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης που έχει αγκαλιάσει τους σπουδαστές και τους προσφέρει σπουδές αλλά και διαμονή υψηλού επιπέδου.

Αναλυτικά, το υπόμνημα, που κοινοποιείται και στον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Ιωαννίδη, το Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Θεοδωρακόπουλο, τους Προϊσταμένους των τμημάτων ΑΤΕΙ Αιγίου και τους βουλευτές Αχαΐας, αναφέρει τα εξής:

"Το ΑΤΕΙ Αιγίου (παράρτημα του ΤΕΙ Πάτρας), στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε υπό τη μορφή δωρεάς στο ΑΤΕΙ Πάτρας το έτος 2003, από τον τότε Δήμο Αιγίου.

Στον εν λόγω χώρο συνολικής έκτασης 70.014,21 τετραγωνικών μέτρων, με 17.865,24 τετραγωνικά μέτρα κτιριακές εγκαταστάσεις, ο οποίος αγοράστηκε από το Δήμο Αιγίου στα τέλη του 1998, λειτουργούσε 80 και πλέον χρόνια το εργοστάσιο Χαρτοποιίας Αιγίου, το οποίο τη δεκαετία του 1990, διέκοψε τη λειτουργία του.

Ο σκοπός αυτής της απόφασης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο συμβόλαιο δωρεάς και λειτουργεί ως όρος απαραίτητος και αναπόσπαστος για την ισχύ του συμβολαίου, είναι αποκλειστικά και μόνο η ίδρυση τμημάτων ΑΤΕΙ στο χώρο αυτό, μέσα από τη λειτουργία των οποίων θα επέλθει ειδικότερα η ανάπτυξη της πόλης του Αιγίου και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η εγκατάσταση και λειτουργία του ΑΤΕΙ Αιγίου, πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην προθεσμία των οκτώ (8) ετών από την υπογραφή του. Ειδικότερα ο σκοπός εκπληρώνεται με την έναρξη λειτουργίας ενός πρώτου τμήματος το 2003, ενός δεύτερου τμήματος το 2005 και δύο ακόμα τμημάτων μέχρι το 2010.

Πράγματι, το Υπουργείο Παιδείας αξιολογώντας τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης ίδρυσε το πρώτο τμήμα ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ στο Αίγιο και εν συνεχεία το τμήμα ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ. Για την εκπλήρωση όμως των όρων της υπογραφείσας σύμβασης απομένει η ίδρυση των δύο ακόμα τμημάτων κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται και ευλόγως το πρόβλημα αυτό μπορεί να άρει τη συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της δωρεάς, ο Δήμος Αιγίου κατέβαλε το ποσό των 50.000 ευρώ εξ ιδίων πόρων για την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου να φιλοξενηθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ  ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας δώρισε στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας απαραίτητο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών  μαθημάτων.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και με παλαιότερη επιστολή μας, κρίνουμε σκοπίμως απαραίτητη την αναβάθμιση του ιδρύματος προτείνοντας την προσθήκη και λειτουργία τμημάτων ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Επιπροσθέτως, λόγω της προνομιακής θέσης των κτιρίων πάνω στη θάλασσα και σε απόσταση αναπνοής από το σημερινό λιμάνι Αιγίου, αλλά και από το νέο που αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2013, ευνοείται ιδιαίτερα η ίδρυση ακόμα και Ναυτικών Σχολών.

Γενικότερα, η υπάρχουσα υποδομή που έχει παραχωρηθεί στο τεχνολογικό ίδρυμα, αν λάβει εκ μέρους σας τον απαιτούμενο χειρισμό μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πυρήνα πνευματικής εμβέλειας για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή με σημαντική δύναμη εξωστρέφειας ακόμα και στο εξωτερικό. Η επάρκεια των εγκαταστάσεων δε, είναι τόσο άρτια, ώστε να μπορούν να στεγάσουν από τα πιο εξελιγμένα εργαστήρια έως μονάδες φιλοξενίας σπουδαστών και επιστημόνων.

Διαπιστώνετε, ότι οι φορείς της Αιγιάλειας, είναι αποδεδειγμένα αρωγοί της προσπάθειας για αναβάθμιση του ιδρύματος, καθώς θεωρούμε μεγάλη αδικία και τραγικό λάθος της πολιτικής ηγεσίας αν χαθεί αυτό το πολύτιμο ακίνητο – εργαλείο, που με τόση γενναιοδωρία ο τότε Δήμος Αιγίου παραχώρησε στο ελληνικό δημόσιο.

Γνωρίζουμε την οικονομική στενότητα και την ανάγκη περικοπών, αλλά η περίπτωση του ΑΤΕΙ Αιγίου θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερη καθώς διατυπώνουμε το αίτημά μας έχοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεχόμενες διεξόδους. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε  την απόφαση Δωρεάς του Δήμου στο πανεπιστημιακό ίδρυμα καθώς και το συμβόλαιο της πράξης", τα οποία επισυνάπτονται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις