Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Κατάσχονται από το Δημόσιο οι "ξεχασμένες" καταθέσεις

Κατάσχονται από το Δημόσιο οι "ξεχα...

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Τη διαδικασία κατάσχεσης από το Δημόσιο των υπολοίπων, των «αδρανών» καταθέσεων καθορίζει το νομοσχέδιο το υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ η διαδικασία θα εποπτεύεται από τους ορκωτούς λογιστές και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καμία έγκυρη εκτίμηση για το ύψος των αδρανών καταθέσεων αν και ορισμένα στελέχη κάνουν λόγο για ποσό 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παλαιότερη έρευνα του ΥΠΟΙΚ, από τον πρώην υφυπουργό, Π. Δούκα, το ποσό είχε εκτιμηθεί μεταξύ 30 και 300 εκατ. ευρώ και το λόγο αυτό κρίθηκε ασύμφορη η κατάσχεσή τους.

Επίσης, η ύπαρξή τους εντοπίζεται σε παλαιά τραπεζικά ιδρύματα και κυρίως στην Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Εmporiki Bank, την Αγροτική Τράπεζα, την Alpha Bank.

Σύμφωνα με τον ορισμό του νομοσχεδίου, αδρανής καταθετικός λογαριασμός είναι εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών.

Με το νομοσχέδιο, αυτοματοποιείται η διαδικασία που αφορά στην αντιμετώπιση και το χειρισμό του ζητήματος των αδρανών καταθετικών λογαριασμών και αντικαθίσταται το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από ν.δ. 1195/1942.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η υποχρέωση των τραπεζών που έχουν αδρανείς λογαριασμούς να ενημερώσουν τους δικαιούχους πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής περισσότερες από μία φορές (εφόσον πρόκειται για ποσό άνω των 100 ευρώ), ενώ ορίζεται με σαφήνεια ότι το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση εικοσαετίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά