Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πυρκαγιές 2007: Ενοχοι οι 5 από τους 6 κατηγορούμενους - Ποιες ποινές επιβλήθηκαν (Bίντεο)

Πυρκαγιές 2007: Ενοχοι οι 5 από τους 6 κ...

Τι πρότεινε ο Εισαγγελέας

Δικαιωμένοι νιώθουν από χθες (4/12) οι συγγενείς των 36 τραγικών θυμάτων των φονικών πυρκαγιών του 2007, ύστερα από την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας που έκρινε ένοχους τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους επιβάλλοντας αρκετά βαριές ποινές φυλάκισης, με συνολική διάρκεια τα 224 χρόνια και για τους πέντε, ενώ αθώωσε τον έκτο του κατηγορητηρίου, Φώτη Παππά, τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης, ύστερα από αρκετές διασκέψεις, 59 χρόνια και 5 μήνες για τους Πανταζή Χρονόπουλο, πρώην δήμαρχο Ζαχάρως και Παναγιώτη Τσούρα, τότε πυροφύλακα Μίνθης, 49 χρόνια και 7 μήνες για την κάτοικο Παλαιοχωρίου, Σοφία Νικολοπούλου και τον τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα και τέλος 5 έτη για τον τότε προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκο Μιχαλόπουλο.

Να σημειωθεί πως η ποινή που εκτίουν σύμφωνα με τοn Νόμο οι παραπάνω κατηγορούμενοι (σε καταδικαστική απόφαση και του Εφετείου) είναι τα 10 έτη με αναστολή εκτός του κ. Μιχαλόπουλου ο οποίος θα εκτίσει ποινή 5 έτη με αναστολή.

Επίσης για τους Σοφία Νικολοπούλου και Χαράλαμπο Καφύρα το δικαστήριο αποδέχθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ κανένα ελαφρυντικό δεν υπήρξε στην απόφαση των δικαστών για τους Πανταζή Χρονόπουλο, Νίκο Μιχαλόπουλο και Παναγιώτη Τσούρα.

Τι πρότεινε ο Εισαγγελέας

Από την άλλη η πρόταση «βόμβα» του Εισαγγελέα, Γιώργου Καράτσαλου, ήταν η ποινή φυλάκισης των πέντε ετών για κάθε πράξη για την οποία κατηγορούνταν οι πέντε κατηγορούμενοι, Σοφία Νικολοπούλου, Χαράλαμπος Καφύρας, Πανταζής Χρονόπουλος, Νίκος Μιχαλόπουλος και Παναγιώτης Τσούρας, καθώς και η ποινή των πέντε ετών επίσης για κάθε ένα από τα θύματα των τραγικών πυρκαγιών.

Η παραπάνω πρόταση του Εισαγγελέα προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς η συνολική ποινή που έβγαινε για τον κάθε κατηγορούμενο πλην του κ. Παππά που το δικαστήριο είχε κρίνει αθώο, ήταν τα 190 χρόνια φυλάκισης, ενώ όλοι χαρακτήρισαν ενώπιον του δικαστηρίου, άδικες και εξοντωτικές τις συγκεκριμένες ποινές, ζητώντας από το δικαστήριο να δεχθεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου των κατηγορουμένων και να μειώσει την ποινή στο κατώτατο όριο βάσει του διατάγματος 83Δ.

Μαραθώνια διαδικασία

Πάνω από τέσσερις ώρες, ύστερα από την πρόταση του Εισαγγελέα, Γιώργου Καράτσαλου, διήρκεσε η συνεδρίαση των δικαστών της έδρας, οι οποίοι αποσύρθηκαν στις 12.30 περίπου το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για τις ποινές που θα επέβαλλαν επιστρέφοντας σε αυτή λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα.

Η μαραθώνια αυτή διαδικασία κράτησε αυξημένη για πολλές ώρες και την αγωνία των συγγενών των τραγικών θυμάτων, οι οποίοι ανέμεναν την τελική απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και όσων βρέθηκαν χθες το πρωί στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας.

Οι αρχικές ποινές

Οι αρχικές ποινές που επέβαλε το δικαστήριο ύστερα από την πολύωρη διάσκεψη των δικαστών είναι 115 έτη συνολικά για τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο και τον τότε πυροφύλακα, Παναγιώτη Τσούρα και συγκεκριμένα 48 μήνες για εμπρησμό δάσους, 36 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας και 36 μήνες για κάθε έναν θάνατο (Χ36 νεκρούς).

Επίσης το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 96 ετών για τους δύο κατηγορούμενους Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου και Χαράλαμπο Καφύρα, τότε Νομάρχη Ηλείας και νυν Αντιπεριφερειάρχη και συγκεκριμένα 42 μήνες για εμπρησμό δάσους, 30 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας και 30 μήνες για κάθε έναν θάνατο (Χ36 νεκρούς).

Όσο για τον τότε προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκο Μιχαλόπουλο, το δικαστήριο επέβαλε αρχική ποινή τα 7,5 χρόνια και συγκεκριμένα 30 μήνες για κάθε θάνατο, καθώς ο ίδιος κατηγορούνταν για τον θάνατο των τριών εποχικών πυροσβεστών που χάθηκαν στη φωτιά της Αρτέμιδας.

 

«Απόλυτα δίκαιη η απόφαση»

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Αντώνης Φούσας λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε συγκεκριμένα στο patrisnews: «Το δικαστήριο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας των αρμοδίων να διαχειρίζονται υπεύθυνες υποθέσεις όπως η τραγική μέρα της 24ης Αυγούστου του 2007. Ήταν μια απόφαση απολύτως δίκαιη και σωστή και σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της όλης διαδικασίας».


Ηθική ικανοποίηση για τους συγγενείς

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, έφερε αίσθημα δικαίωσης και ηθικής ικανοποίησης στους συγγενείς των θυμάτων για τα τραγικά θύματα των πυρκαγιών του Αυγούστου του 2007.

Όπως δήλωσε η αδελφή του αδικοχαμένου εποχικού πυροσβέστη, Γιάννη Δρακόπουλου, Χριστίνα Δρακοπούλου οι συγγενείς νιώθουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, νιώθουμε ηθική ικανοποίηση, νιώθουμε πως οι δικοί μας νεκροί σήμερα δικαιώθηκαν σε αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου και ότι η δικαιοσύνη έλαμψε σήμερα και πραγματικά για εμάς ήταν μια πολύ μεγάλη δικαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις