Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ο Πατρινός κ. Σώρρας "χτυπάει" κάθε Σεπτέμβρη και παίζει με τον πόνο μας- Πρώτα με την Τράπεζα της Ανατολής και τώρα με τα "ζεστά" 600 δισ.- Ένα χρήσιμο φλας- μπακ

 Ο Πατρινός κ. Σώρρας "χτυπάει"...

Τα 670 δισ. έγιναν 600 και έτσι φτάσαμε στη... σωτηρία του 2012

Θα μπορούσε να είναι σενάριο ελληνικής ταινίας, αυτό που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με πρωταγωνιστή τον Πατρινό Αρτέμη Σώρρα, αλλά δυστυχώς είναι μόνο φαρσοκωμωδία με παρατηρητές τους πολίτες που δεν έχουν που να ελπίσουν και για δεύτερη φορά πέφτουν θύματα του ίδιου, ευφάνταστου τύπου που κάνει εμπόριο ελπίδας και ...αέρα. Πρώτα ήταν η Τράπεζα  της Ανατολής που θα έσωζε την Ελλάδα. Τώρα είναι η «End National Debt», που θα εξαγοράσει το συνολικό ελληνικό χρέος, αν  αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την εξαγορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια οργανισμών και κρατών από τρίτους και αν  αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές, και αν γίνει λογιστικός έλεγχος των χρεών της χώρας και αν εξεταστούν όλα όσα κλήθηκε και πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο, να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Ας κάνουμε ένα φλας μπακ για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται: Έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2011, μία άλλη μαγική λύση δια χειρός Σώρρα έκανε τον γύρο της χώρας. Και τό όνομα αυτής, «Τράπεζας της Ανατολής».

Ο Αρτέμης Σώρρας, έλεγε η ...είδηση, κάτοχος μετοχών από την «Banque d’ Orient», την οποία ίδρυσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1904 σε Θεσσαλονίκη, Σμύρνη και Αλεξάνδρεια, δίνει μετοχή αξίας 670 δισ. ευρώ για να σώσει την χώρα. Την κατέθεσε μάλιστα στη Β' ΔΟΥ Πατρών!!

Το 1932 η Τράπεζα εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την εκκαθαριστική διαδικασία που προβλεπόταν, να μην ολοκληρώνεται και έτσι οι μετοχές -που ήταν τελικά σε χρυσό- να αποκτήσουν τρομακτική αξία (40 κομμάτια με συνολική αξία 30 τρισ.).

Κάπου εκεί ιδρύθηκε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, η «END» (ή αλλιώς «End National Debt»), στην οποία πρόεδρος είναι ο καρδιολόγος Μανόλης Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.

Τα 670 δισ. έγιναν 600 και έτσι φτάσαμε στη... σωτηρία του 2012.

Στο μεταξύ ξεχάσαμε όλοι το προφανές: ότι οι μετοχές της Τράπεζας της ανατολής αποδείχθηκαν φούσκα και ο Σώρρας, μέγας φουσκοποιός.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΥΝΟΥ...ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

"Δεν γεννάται θέμα από την υπόθεσης της Τράπεζας της Ανατολής" απάντησε πέρυσι με ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα  στα δημοσιεύματα και στις επερωτήσεις για την ύπόθεση της συγχώνευσης και γιατ τη δωρεά μετοχών, βάζοντας τέλος στην μπαρουφολογία. . Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας "μετά την εξαγορά της πρώτης το 1932 από την Εθνική «οι μετοχές της ακυρώθηκαν και οι απαιτήσεις τους ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν.

Μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή.

«Αυτές οι απαιτήσεις, όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν.18/1944 (Νόμος Σβώλου), με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δρχ. για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που  είχε ως εξής:

Το έτος 1932 υπεγράφη σύμβαση συγχώνευσης δι’ εξαγοράς της Τράπεζας Ανατολής από την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] της Ελλάδος. Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση 72186/5-11-1932.


Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης συγχώνευσης (η οποία είχε εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών), η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής ως τίμημα εξαγοράς το ποσό των 200 δραχμών (και όχι σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) ανά μετοχή. Από το ποσό αυτό, οι 50 δρχ. ήταν το τίμημα εξαγοράς της πελατείας της Τράπεζας της Ανατολής (goodwill) και οι 150 δρχ. ήταν προκαταβολή έναντι του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής. Η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 1936 και το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλόποσο «άνοιγμα» σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας Έτσι, πέραν των αρχικώς καταβληθεισών 200 δρχ. ανά μετοχή, καμία άλλη καταβολή δεν έγινε, ούτε θα γινόταν στο μέλλον προς τους τέως μετόχους Τράπεζας της Ανατολής (άρθρα VI και VIII σύμβασης συγχώνευσης).

Συνακόλουθα, μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή. Αυτές οι απαιτήσεις, όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν.18/1944 (Νόμος Σβώλου), με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δρχ. για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί.

Για όλα τα ανωτέρω (την ακύρωση των εν λόγω τίτλων από έτους 1932 και την εντεύθεν έλλειψη οποιασδήποτε αξίωσης κατά της Τράπεζάς μας) έχει επανειλημμένα ενημερωθεί εγγράφως από την Τράπεζα ο ενδιαφερόμενος κ. Σώρρας και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του. Επίσης, σχετική απάντηση έχει δοθεί σε ερώτημα της ΔΟΥ Πατρών.


 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά