Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ν.Νικολόπουλος: «Κράτος και παρακράτος στη διαχείριση της υπόθεσης της λίστας Λαγκαρντ» - Στους Οικονομικούς Εισαγγελείς σήμερα ο βουλευτής

Ν.Νικολόπουλος: «Κράτος και παρακράτος σ...

Ερώτηση του βουλευτή προς τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς και κοινοποίηση στους Οικονομικούς Εισαγγελείς

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

1. Αποκαλύπτεται ότι ο Πρώην Υπουργός Οικονομικών του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, από τα τέλη του 2010 είχε στα χέρια του λίστα με 1991 ονόματα Ελλήνων καταθετών με καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ, σε Ελβετική τράπεζα, η οποία του είχε παραδοθεί από την τότε Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών, Κρ. Λαγκάρντ, μέσω της  διπλωματικής οδού.

2.Στη λίστα αυτή των καταθετών ο πρώην Υπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος (!!!) σημείωσε τα μεγαλύτερα ποσά και τα έδωσε για έρευνα στον διορισμένο φίλο του, τότε ΓΓ του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη,  και ότι εν συνεχεία η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. Σύμφωνα επίσης με τον πρώην Υπουργό του ΓΑΠ, ο τότε συνεργάτης του, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Η. Πλασκοβίτης, διερευνούσε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές για την απόδοση φόρου στο σύνολο των ελληνικής προέλευσης καταθέσεων.

3.Ο Γ. Καπελέρης ισχυρίστηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι ο ίδιος ποτέ δεν έλαβε λίστα ονομάτων από τον πρώην Υπουργό, ο δε Γ. Διώτης, στην ίδια εφημερίδα ότι έλαβε ατύπως μια λίστα από τις υπηρεσίες ασφαλείας (;;;) ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΔΟΕ βεβαιώνει ότι τέτοια λίστα καταθετών στην Ελβετία ουδέποτε περιήλθε και πρωτοκολλήθηκε στο ΣΔΟΕ.

3α. Ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου  στις 6.6.2001 στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση βουλευτών, αρνιόταν την ύπαρξη της περιβόητης λίστας, δηλώνοντας ότι ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία.

4. Ο νυν υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τέλος, στην εφημερίδα FINANCIAL TIMES δηλώνει ότι έμαθε για πρώτη φορά για την ύπαρξή της λίστας την προηγούμενη εβδομάδα από τις εφημερίδες αλλά εάν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να την εντοπίσει, τότε θα τη ζητήσει πάλι από τους Ευρωπαίους.

5. Αποκαλύπτεται επομένως από τα παραπάνω ότι πριν από δύο χρόνια ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε λάβει μέσω της διπλωματικής οδού, δηλαδή μέσω της πλέον επίσημης για Κράτος διαδικασίας, λίστα με ονόματα καταθετών και ύψος καταθέσεων στην Ελβετία και, αντί των θεσμικών ενεργειών που προβλέπει ο νόμος, ο ίδιος προσωπικά (!!!) από τη λίστα αυτή σημείωσε κάποια ονόματα και ζήτησε από τον πολιτικό του φίλο και συνεργάτη Γ. Καπελέρη να τα ελέγξει, ενώ κράτησε την λίστα με όλους τους άλλους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία και δεν την παρέδωσε, όπως όφειλε, στις αρμόδιες δικαστικές και φορολογικές υπηρεσίες για επεξεργασία και έλεγχο. Αντίθετα αρνιόταν, ακόμη και λίγες ημέρες πριν φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2010, ότι υπήρχε λίστα και ότι την είχε παραδώσει στο ΣΔΟΕ, ενώ επί 6 τουλάχιστον μήνες αυτή βρισκόταν στο συρτάρι του Γραφείου του.

6.Περαιτέρω στον Ι. Διώτη, όπως ο ίδιος τουλάχιστον ισχυρίζεται, ο πρώην Υπουργός πότε δεν παραδίδει τη λίστα Λαγκάρντ και αυτή δεν φτάνει ποτέ στην Υπηρεσία του ΣΔΟΕ αν και η λίστα ήταν άμεσα αξιοποιήσιμο στοιχείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας,  για να προβούν τα αρμόδια φορολογικά όργανα σε φορολογικούς ελέγχους και να επιβάλλουν φόρους και πρόστιμα σε βάρος όσων είχαν διακινήσει μαύρο χρήμα ή είχαν φοροδιαφύγει.

7.Ο Ι. Διώτης, ωστόσο, φέρεται ότι παρέλαβε λίστα, όχι όμως από τον πρώην Υπουργό αλλά από υπηρεσίες ασφαλείας (άραγε από ποιές;) και μάλιστα ατύπως (άραγε την ίδια ή άλλη λίστα; γνήσια ή νοθευμένη;) ελλήνων καταθετών, για την οποία κανείς δεν ξέρει από ποιόν την έλαβε, ποιους ενημέρωσε και πως τη χρησιμοποίησε, αν δηλαδή προέβη σε ελέγχους και σε ποιους και με τι κριτήρια παρέλειψε να ελέγξει, αφού αυτή ποτέ δεν πρωτοκολλήθηκε στην υπηρεσία του και μάλιστα η Υπηρεσία του αλλά και ο νυν Υπουργός την αγνοούν.

8.Τα ερωτήματα γίνονται εντονότερα, αφού ο Γ. Καπελέρης, κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα των προσώπων που δηλώνει ότι επέλεξε ο πρώην Υπουργός  και του έδωσε να ελέγξει, αν και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA στις 1.10.2012 αναφέρθηκε ότι είχε εντοπισθεί στο παρελθόν από τη λίστα αυτή καταθέτης με 500 εκατομμύρια ευρώ κατάθεση, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρωθεί ο έλεγχος (άραγε γιατί;).

9. Ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, ωστόσο, έστειλε τον συνεργάτη του Η. Πλασκοβίτη στην Ελβετία για να συνάψει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για την απόδοση φόρου των ελληνικών καταθέσεων, για την οποία έχει επανειλημμένως γραφεί στον τύπο ότι θα εξασφαλίζει, έναντι μικρής φορολόγησης, την ασυλία και την ανωνυμία των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την ίδια στιγμή που αυτός (πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου) είχε στο συρτάρι του  και τους καταθέτες και το ύψος των καταθέσεων τους και θα μπορούσε άμεσα να τους φορολογήσει αλλά και να τους τιμωρήσει και ποινικά για ξέπλυμα, με βάση τα στοιχεία Λαγκάρντ, εφ’ όσον συνέτρεχαν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Δηλαδή ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου διαπραγματευόταν την αμνήστευση και την ανωνυμία των καταθετών ενώ είχε στα χέρια του τα υποκείμενα και το αντικείμενο του φορολογικού ή και ενδεχομένως του ποινικού εγκλήματος.

10.Στα μέσα του 2011 ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των καταθέσεων που έχουν κάποιοι στο εξωτερικό απειλούσε ότι, μόλις αρθούν τα εμπόδια, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα τους  λέγοντας χαρακτηριστικά πολλοί θα μείνουν άφωνοι από τις αποκαλύψεις.

Την ίδια όμως χρονική περίοδο από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών προέκυπτε ότι οι φόροι επί των τόκων των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία που είχαν αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο είχαν υποχωρήσει από τα 9,9 εκατ. ευρώ το 2009, στα 5,9 εκατ. ευρώ το 2010, δηλαδή περισσότερα από τα μισά λεφτά που έως τότε υπήρχαν στην Ελβετία, στο μεσοδιάστημα πέταξαν προς διάφορους άλλους προορισμούς, και, μάλιστα, όπως γράφεται στον τύπο, προς Χογκ Κογκ και Σιγκαμπούρη.

11.Οι επανειλημμένες δηλαδή αερολογίες του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, του πρώην Υπουργού του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, των διαδόχων του και των συνεργατών τους, που σε κάθε ευκαιρία ανακοίνωναν ότι θα ζητήσουν τις λίστες από τους Ελβετούς (ενώ είχαν τη λίστα Λαγκάρντ) και ότι θα συλλάβουν τους φοροφυγάδες που είχαν βγάλει τα λεφτά τους εκεί, ήταν αρκετές για να πάρουν, όσοι είχαν έως τότε εκεί μαύρες καταθέσεις, το σήμα και να τις πάνε σε άλλους τόπους και άλλους προορισμούς, δηλαδή προς Σιγκαπούρη και Χογκ-Χόγκ μεριά.

12.Από τα παραπάνω δημοσιεύματα και τις δηλώσεις των πολιτικών και υπηρεσιακών αξιωματούχων του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και οι συνεργάτες του,  το υψίστης εθνικής και οικονομικής σημασίας ζήτημα, της υπόθεσης της λίστας των ελλήνων καταθετών, το χειρίστηκαν στην καλύτερη περίπτωση ως μεσαιωνικοί φεουδάρχες, ωσάν η χώρα και το Υπουργείο να ήταν το  τσιφλίκι τους, όπου δεν υπάρχουν δικαστές, εισαγγελείς και φορολογικές υπηρεσίες, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη τι έχει γίνει στο παρασκήνιο, ποια δηλαδή παιχνίδια εξουσίας παίχθηκαν, αν και ποιοι εκβίασαν και ποιοι εκβιάστηκαν ή ακόμη εκβιάζονται.

Τα στοιχεία της κωμωδίας και της παρωδίας, όσον αφορά το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και της διαχείρισης παρακράτους, όσον αφορά τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους, γίνονται ένα κουβάρι.

Η χώρα διασύρεται για άλλη μια φορά διεθνώς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ως διεθνής ζήτουλας, ξαναζητάει από τους Γάλλους αυτό που είχε δοθεί στον πρώην Υπουργό του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου δύο χρόνια ενωρίτερα, γιατί μετά από δύο χρόνια, δεν υπάρχει η επίσημη λίστα σε καμία υπηρεσία.

Αυτό συνιστά μια επιπλέον καταρράκωση του κύρους της χώρας, που γίνεται πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο, ενώ είναι δεδομένη και η οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την μη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ανυπολόγιστη, όταν από μία μόνο υπόθεση προέκυπτε ποσό ύψους 500.000.000 ευρώ.

Οι πλέον δύσπιστοι μάλιστα μπορούν να ισχυρισθούν ότι όποια στοιχεία πλέον θα σταλούν από τους Ευρωπαίους μπορεί, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή επιχειρηματικών πιέσεων, να μην είναι ακριβώς τα ίδια, με εκείνα τα οποία αρχικώς εδόθησαν.

10.Τα αμείλικτα πολιτικά και κοινής λογικής ερωτήματα που ανακύπτουν από την υπόθεση αυτή ενισχύουν την αποφορά και την δυσοσμία που αποπνέει η πολιτική ζωή της χώρας. Τα ερωτηματικά όμως δεν μπορούν να μένουν για πάντα αναπάντητα, γιατί η κοινωνική πραγματικότητα θα τα επαναφέρει όλο και πιο έντονα μέρα με τη μέρα:

-Γιατί αυτή η διαχείριση από τους πολιτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου; Μήπως για λόγους μόνο συγκάλυψης ή και για λόγους εκβίασης πολιτικών αντιπάλων ή άλλων προσώπων της επιχειρηματικής ή της δημόσιας ζωής που έχουν ανοιχτές υποθέσεις;

-Ποιούς αφορούσε αυτή η αποκρυβείσα λίστα;

-Μήπως τα πρόσωπα που σήμερα φωτογραφίζει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα;

-Μήπως περιείχε άλλα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα από αυτά τα προβεβλημένα, νυν και πρώην Υπουργούς, όπως έντονα φημολογείται αλλά και έχει υπονοηθεί μέσω διαρροών παλαιότερα στον τύπο, ίσως για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα;

-Μήπως υπάρχουν βαριά ονόματα από το χώρο των επιχειρηματιών;

-Μήπως αφορά γνωστούς φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους και προμηθευτές του Δημοσίου;

-Μήπως… απ’ όλα έχει ο μπαξές;

-Μήπως οι κατά καιρούς τα δυο τελευταία χρόνια διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ για πρόσωπα με υψηλές καταθέσεις και για πολιτικούς με λεφτά στην Ελβετίας που έντονα κάποιες φορές περιγράφονταν και φωτογραφίζονταν, δεν ήταν παρά κωδικοποιημένα μηνύματα, αφού ποτέ δεν μάθαμε για την τελική έκβαση;

-Δεν πρέπει να μάθουμε τα ονόματα των δημοσίων προσώπων, ώστε να δούμε τι ρόλο έπαιξαν τα πρόσωπα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα, τελώντας υπό τον φόβο της αποκάλυψης του ονόματός τους ή συγγενικών τους προσώπων αλλά και να αποτραπεί ανεπανόρθωτη μελλοντική ζημία σε βάρος της χώρας, αν κάποια πρόσωπα, εκβιαζόμενα, ασκούν δημόσια εξουσία;

-Γιατί εντέλει δεν ήρθησαν τα εμπόδια, στα οποία βεβαίωνε ότι θα έβαζε άμεσα τέλος ο Ε. Βενιζέλος, ένα χρόνο πριν, θεωρώντας όλους τους Έλληνες λωτοφάγους, για να μάθουμε ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι καταθέτες στο εξωτερικό;

-Γνώριζε ο Ε. Βενιζέλος ως Υπουργός Οικονομικών για τη λίστα Λαγκάρντ;

-Παρέλαβε cd από τον Γ. Παπακωνσταντίνου; Αλήθεια βρίσκεται στη χώρα ή λείπει στο εξωτερικό ο σιωπών κος Βενιζέλος;

Μήπως ασθένησε όπως όταν ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου έκανε το δημοψήφισμα στις Κάννες;

-Γνώριζε κάτι ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου;

Γνώριζαν κάτι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός;

-Με ποια κριτήρια ανέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον έλεγχο 20 από τη λίστα στο φίλο του Γ. Καπελέρη ενώ τους άλλους τους έκρυψε στο συρτάρι του;

-Είχε τέτοιες αρμοδιότητες από το νόμο ο πρώην Υπουργός του Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου;

-Ποιες τεχνικές γνώσεις και πληροφορίες είχε ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και ποια κριτήρια εφάρμοσε για να δώσει κάποιους της λίστας (20 αναφέρεται) προς έλεγχο και να αφήσει τους άλλους στο απυρόβλητο; Από πού άντλησε στοιχεία για το φορολογικό προφίλ των 20 ελεγχομένων προσώπων για να τα υπαγάγει στον έλεγχο αλλά, το κυριότερο, με ποια κριτήρια και επί τη βάσει ποιών στοιχείων και ποιας ανάλυσης φορολογικού profile εξαίρεσε εκείνους που δεν ελέγχθηκαν;

-Ποιοι είναι αυτοί οι 20 που δόθηκαν για έλεγχο; Τι αποτέλεσμα έδειξε ο έλεγχος;  Τι καταλογίστηκε και εισπράχθηκε από τον έλεγχο των 20;

-Τι έγινε με την υπόθεση των 500.000.000 ευρώ;

-Ποιοι, εκτός από τον πρώην Υπουργό του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, απέκτησαν πρόσβαση στα ονόματα της λίστας, αφού ο Ι. Διώτης παρέλαβε αντίγραφό της μέσω υπηρεσίας ασφαλείας και όχι από τον πρώην Υπουργό;

-Μπορεί η χώρα να αντέξει το βάρος πρόσωπα (πραγματικά ή φανταστικά), με συμμετοχή στο δημόσιο βίο και με δημόσια επιρροή  να είναι ύποπτο ότι εκβιάζονται, από κράτη και κάθε μορφής υπηρεσίες;

-Πως κυκλοφόρησαν τα ονόματα που φωτογραφίζει το Πρώτο Θέμα;

-Μήπως και ιδιώτες έχουν, πλην του πρώην Υπουργού του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου,  τη λίστα αυτή;

-Ποιο πρόσωπο παρέδωσε στον Ι. Διώτη τη λίστα και σε ποια υπηρεσία ασφαλείας ανήκε αυτό; Ποιος την είχε παραδώσει στην υπηρεσία ασφαλείας;

-Μήπως πλέον ιδιώτες, εκτός από ξένα κράτη, κρατούν στο χέρι, μέσω της λίστας, κρίσιμους αρμούς και πρόσωπα του πολιτικού συστήματος;

-Τι έκανε ο Γ. Διώτης τη λίστα αυτή, όταν την έλαβε; Γιατί δεν την κατέστησε επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας του;  Πως είναι δυνατό ο Γενικός Διευθυντής του ΣΔΟΕ αγνοεί ως υπηρεσία την ύπαρξή της;

-Γιατί ο Εισαγγελέας Διώτης εφάρμοσε διαδικασίες που δεν προσιδιάζουν σε πρώην εισαγγελικό λειτουργό και δεν ακολούθησε την επίσημη θεσμική οδό διαχείρισης της υπόθεσης;

-Μήπως πολίτες φοροφυγάδες εκβιάστηκαν αυτά τα δύο χρόνια και υπό το φόβο της αποκάλυψης υπέκυψαν σε παρασκηνιακούς εκβιασμούς;

-Μήπως με βάση αυτό το cd έγιναν ή γίνονται σ’ αυτή τη χώρα πολιτικές ή επιχειρηματικές διευθετήσεις;

-Δεν ενημέρωσε τους Ι. Στουρνάρα, Γ. Μαυραγάνη, Σ. Στασινόπουλο ο πρώην Εισαγγελέας Γ. Διώτης για την υπαρξή του cd και την υπηρεσία ασφαλείας που του το είχε δώσει;

-Παρέδωσε ο Εισαγγελέας Διώτης το cd στο διάδοχό του και με ποιόν τρόπο; Επίσημα ή άτυπα και εξωθεσμικά;

-Είναι δυνατό να μαθαίνει ο Ι. Στουρνάρας στους Financial Times το θέμα της λίστας από τις εφημερίδες;

-Δεν πρέπει να κληθεί άμεσα σήμερα κιόλας από τον Οικονομικό Εισαγγελέα ο πρώην Υπουργός  Γ. Παπακωνσταντίνου και οι Γ. Καπελέρης και Ι. Διώτης;

-Δεν πρέπει άμεσα να ακολουθήσουν οι Ε. Βενιζέλος, Γ. Σαχινίδης, Γ. Ζαννιάς και Π. Οικονόμου, για να δούμε εάν τι και τι παρέλαβε και γνώριζε καθένας τους;

-Δεν πρέπει να κληθεί ο πρώην Γ.Γ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος που γνωρίζει πολλά για τις διαθέσεις του πρώην Υπουργού και έχει δηλώσει ότι όσες φορές είχε προσπαθήσει για αντίστοιχο θέμα (είχε προσκρούσει σε βράχο).

-Δεν πρέπει να καταθέσουν στον Εισαγγελέα και οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου  και Λ. Παπαδήμος καθώς και Α. Σαμαράς, ως Πρωθυπουργός αλλά και ως συνεταίρος της Κυβέρνησης Παπαδήμου, για να ερωτηθούν εάν γνώριζαν από τις διεθνείς επαφές τους για την υπόθεση του Γαλλικού cd και τι οδηγίες είχαν δώσει;

-Δεν πρέπει να εξετασθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα αν, το όποιο cd είχε ο Ι. Διώτης, αποτελεί αντίγραφο, ποια η πηγή προέλευσής του και αν σ’ αυτό έχουν γίνει λαθροχειρίες;

-Που πρωτοκολλήθηκε το πρωτότυπο διαβιβαστικό έγγραφο της Κριστίν Λαγκάρντ και πότε;

-Που βρίσκεται σήμερα η πρωτότυπη-επίσημη λίστα της Γαλλίδας Υπουργού επί ελληνικού εδάφους;

-Δεν γνώριζε ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου ότι, από τη στιγμή που η λίστα έφτασε επίσημα μέσω της διπλωματικής οδού, αυτή, εκ του νόμου και με βάση την πάγια

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις