Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

ΕΒΟ Αιγίου: Ινδικό ενδιαφέρον για το οπλικό σύστημα "Artemis - 30"

ΕΒΟ Αιγίου: Ινδικό ενδιαφέρον για το οπλ...

Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και ακόμα θέλει πολύ δουλειά, δηλώνει ο Κώστας Σπηλιόπουλος

Διείσδυση στην αχανή ινδική αγορά αμυντικού εξοπλισμού επιχειρούν τα ΕΑΣ, καθώς μια απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε για το θρυλικό αλλά και πολύπαθο αντιαεροπορικό σύστημα ελληνικής σχεδίασης «ARTEMIS-30» που κατασκεύαζε η -τότε- ΕΒΟ το 1987. Η ξεχασμένη αυτή προσπάθεια της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο χάρις στο ενδιαφέρον πιθανών ξένων πελατών που φαίνεται να εκτιμούν τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο από τους Έλληνες.

Το ενδιαφέρον των Ινδών (και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας)για το ελληνικό ολοκληρωμένο αντιαεροπορικό σύστημα«ARTEMIS-30», αλλά και για την παραγωγή μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών προς αντικατάσταση των Bofors των 40 χλστ., αποτελεί την δικαίωση των Ελλήνων μηχανικών και όσων πίστεψαν στο σύστημα αυτό που δεν έτυχε να έχει την υποστήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας όλα αυτά τα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα παραγγέλθηκε τελικά από τις ΕΕΔ το 1993 επί υπουργείας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και αφορούσε την αγορά 60 μονάδων πυρός με 30 ακόμα option για το μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ινδικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων τους και για το λόγο αυτό αναζητούν από την διεθνή αγορά προτάσεις που να μπορούν να καλύψουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες.

Οι απαιτήσεις των Ινδών αφορούν την απόκτηση ανεξάρτητων μονάδων πυρός με ηλεκτροπτικό σύστημα και Σύστημα Ελέγχου Πυρός ώστε το πυροβόλο να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα καθώς και ολοκληρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν Κέντρο Ελέγχου Πυρός διασυνδεδεμένο με αριθμό πυροβόλων και αισθητήρων.

Τα συστήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία στόχων όπως αεροδρόμια, ναυστάθμους, αποθήκες, υποδομές κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, θα αξιολογήσουν και το «ARTEMIS-30», γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Μέχρι σήμερα τα ΕΑΣ έχουν επιτύχει την αποδοχή της εταιρίας στα Μητρώα Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού του Ινδικού Υπουργείου Άμυνας για όπλα και πυρομαχικά (σημειώνεται ότι οι Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές στις επιλογές των προμηθευτών τους) ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ανάπτυξη προκαταρκτικής συνεργασίας με αντίστοιχες ινδικές κρατικές βιομηχανίες. Επιπλέον σε ένα από τα προγράμματα πυρομαχικών, τα ΕΑΣ σε σχετικό διαγωνισμό πρόσφεραν πυρομαχικό που ήδη αξιολογήθηκε κατ' αρχήν θετικά και ζητήθηκε να σταλούν δείγματα για βλητικές δοκιμές για την τελική αξιολόγηση και αποδοχή σύμφωνα με την ισχύουσα ινδική νομοθεσία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβή πληροφόρηση για την τελική διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης πάντως στο παρελθόν το πυροβόλο έχει εξοπλιστεί με ΣΕΠ διαφόρων εταιρειών όπως το σύστημα Gun King της Oerlikon και του οικονομικού P75/Vantha της Galileo, του LVS της εταιρείας Saab και το ολλανδικό LIOD, ενώ η μονάδα πυρός είχε δοκιμαστεί υπό ρεαλιστικές συνθήκες και σε συνεργασία με το κέντρο διοίκησης- ελέγχου Skyguard που διαθέτει η Π.Α.

Όποια και να είναι η τελική πρόταση της εταιρείας το γεγονός ότι οι Ινδοί προτίθενται να αξιολογήσουν το ελληνικό σύστημα των ΕΑΣ, αποτελεί μία εξέλιξη που μπορεί να ήρθε αργά όμως δεν παύει να έχει την αξία της.

Έστω και καθυστερημένα κυρίως λόγω της έλλειψης εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και των αγκυλώσεων της ελληνικής γραφειοκρατίας, ένα νέο ξεκίνημα φαίνεται να γίνεται για μία από τις πιο αξιόλογες, αλλά ταλαιπωρημένες κρατικές βιομηχανίες όπως τα ΕΑΣ.

Μάλιστα σε περίπτωση τελικής επιλογής του «ARTEMIS-30» από τους Ινδούς, το Συγκρότημα Αιγίου των ΕΑΣ αναμένεται να έχει υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο κατασκευαστικό έργο.

To ινδικό ενδιαφέρον για το «ARTEMIS-30», επιβεβαίωσε και στo www.aigialeianews.gr, ο Αιγιώτης υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Κώστας Σπηλιόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

«Πράγματι έχει εμφανιστεί ενδιαφέρον από την Ινδία για την αγορά αυτού του συστήματος, το οποίο «καλλιεργούμε».

Είμαστε ωστόσο σε διαπραγματεύσεις και ακόμα θέλει πολύ δουλειά, έχουμε πολύ δρόμο, αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον».

Άμεσα πρέπει να προωθηθεί και η προμήθεια των πυρομαχικών 120mm για τα Leopard

Πιο άμεσο ζήτημα και μεγαλύτερης σημασίας είναι όμως η προώθηση της προμήθειας των πυρομαχικών120mm για τα νέα άρματα μάχης τύπου Leopard(πάνω από 200.000.000 ευρώ). Να υπενθυμίσουμε ότι έχει γίνει ανάθεση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα της παραγωγής των πυρομαχικών 120mm για τα νέα άρματα μάχης τύπου Leopard, όπως είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια σχετικής σύσκεψης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε συνεργασία και συμπαραγωγή με κάποια εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού, που θα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία και ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί σημαντική δραστηριότητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με προοπτική πολλών χρόνων για τα ΕΑΣ. Παράλληλα, θα εξασφαλιστεί η τροφοδοσία του Ελληνικού Στρατού για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει δε, να σημειωθεί, ότι τα ΕΑΣ, μέσω της διαδικασίας της συμπαραγωγής, θα μπορέσουν να μπουν σε μια διαδικασία εξωστρέφειας μέσω εξαγωγών στο εξωτερικό, αφού τα πυρομαχικά των 120mm χρησιμοποιούνται από όλους τους  σύγχρονους στρατούς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά