Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μειωμένες από 10 έως 15% οι επικουρικές συντάξεις

Μειωμένες από 10 έως 15% οι επικουρικές συντάξεις

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα που ζητεί η τρόικα

Στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί η τροπολογία για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι ρυθμίσεις της οποίας θα έχουν ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου.   
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ταμείων και τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θέματα που θα απασχολήσουν την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα κυμανθεί από 10% έως 15% μεσοσταθμικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις προβληματικών ταμείων, θα φθάσει έως το 45%.

Ακόμη, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος  θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο με την ενοποίηση πέντε μεγαλύτερων φορέων επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών), ενώ θα καθιερώθουν ενιαίοι κανόνες χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Περικοπές θα υπάρξουν και στις εφάπαξ παροχές, ενώ θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου για όσους οφείλουν εισφοές από 150.000 ευρώ και άνω.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν και οι  απαιτήσεις της τρόικας για ενδεχόμενες αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η τρόικα δεν έχει ζητήσει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ή κατάργηση των δώρων.

Η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση κατά 10% των εισφορών από  1ης Μαρτίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, θα τεθεί συνολικά  το ζήτημα του κόστους εργασίας, καθώς και όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά