Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Μπεκίρης: Κόβουν τον αέρα στα αιολικά πάρκα

Μ. Μπεκίρης: Κόβουν τον αέρα στα αιολικά πάρκα

Έθεσε ερώτηση στη Βουλή

"Τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για την άρση των αγκυλώσεων για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων". Αυτό το φαινόμενο οδήγησε τον Βουλευτή Αχαΐας και πρώην Υφυπουργό Μιχάλη Μπεκίρη, να φέρει το θέμα στη βουλή και να απαιτήσει άμεση ενέργειες απλούστευσης των διαδικασιών, κατά προτεραιότητα των έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών είναι μια δραστηριότητα  που στηρίζεται από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από επόμενες ρυθμίσεις και διατάξεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών «πράσινης ανάπτυξης.

Έχει  δύο διαφορετικές μορφές εφαρμογής: σε μεγάλη κλίμακα, αφορά μεγάλα αιολικά πάρκα υψηλού δυναμικού και αντίστοιχα υψηλού κόστους εγκατάστασης, όμως υπάρχει και μια μικρής κλίμακας εκδοχή που διαφοροποιείται σε διαδικασίες αδειοδότησης και σε επιδότηση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας, η οποία αφορά μικρούς επενδυτές που τοποθετούν μία και μοναδική ανεμογεννήτρια ισχύος ως και 50 kW για να διασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ και να πωλούν την ενέργεια που παράγουν, πολλές φορές σε συνέργεια με μια αντίστοιχα μικρή φωτοβολταίκή εγκατάσταση.

Σε σύγκριση με το φωτοβολταϊκό σύστημα, το αιολικό  πάρκο εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τη σωστή επιλογή του σημείου εγκατάστασης, αφού η πραγματική παραγωγή ενέργειας, και άρα και τα έσοδα από ένα τέτοιο εγχείρημα, εξαρτάται άμεσα από το αιολικό δυναμικό της περιοχής, δηλαδή από τη μέση τιμή της ταχύτητας του ανέμου όπως καταγράφεται σε βάθος χρόνου.

Η μελέτη και οι μετρήσεις πριν από την  εγκατάσταση έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, αφού ο άνεμος δεν προβλέπεται  μόνο από τα γενικά μετεωρολογικά  στατιστικά της περιοχής, όπως η  ηλιοφάνεια, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το γεωγραφικό ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να πούμε πως μια  μικρή επένδυση αιολικού πάρκου, των 50 kW κοστίζει από 140 ως 180.000 ευρώ (αναλόγως και της θέσης και της ευκολίας διασύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ), η απόδοσή της όμως μπορεί να κυμανθεί από 20.000 ως και 60.000 ευρώ, ανάλογα με το πραγματικό αιολικό δυναμικό της περιοχής. Πέρα όλων αυτών ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσουμε και στην περιβαλλοντική όχληση από την λειτουργία των πάρκων καθώς και στις τεχνολογίες που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον για την ελαχίστη περιβαλλοντική ζημία .

Κατόπιν τούτου και με δεδομένη την σπουδαιότητα του τομέα για την εθνική μας οικονομία αλλά και την αγωνία πολλών επενδυτών του κλάδου, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1. Τι προτίθεται να κάνετε για τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην αδειοδότηση και την λειτουργία εν τέλει, των μονάδων ;  
2. Επειδή η τεχνολογία έχει φθάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα σημείο όπου η παραγωγή ενεργείας από τον άνεμο είναι πλέον φθηνή, καθαρή και αθόρυβη, όμως οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος προσπαθήσει να επενδύσει στις ΑΠΕ καθιστούν τελικά το εγχείρημα, πολλές φορές λόγω του χρόνου καθυστέρησης των επενδύσεων, ξεπερασμένο τεχνολογικά ,ποιες δικλίδες ασφαλείας έχετε προβλέψει για την παράμετρο αυτή; 3.Εχετε ιδρύσει σημεία πληροφόρησης των επενδυτών αλλά και των πολιτών γενικότερα για την περιβαλλοντική επίπτωση των αιολικών πάρκων;"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις