Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βουλή: Αυτή την ώρα η ομιλία του πρωθυπουργού για την εξεταστική στην Υγεία – ΔΕΙΤΕ LIVE

Βουλή: Αυτή την ώρα η ομιλία του πρωθυπο...

Εξεταστική για την Υγεία αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας  για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την περίοδο διερεύνησης της ευθυνών για τη σπατάλη στο χώρο της Υγείας.

 

15.50 Επίθεση στην κυβέρνηση για τη β' αξιολόγηση έκανε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την Εξεταστική για την Υγεία. Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».

«Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους.

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.

«Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ δήλωσε ότι «έχει πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση αποδείχτηκε πιο πρόθυμη για να υλοποιεί πράγματα της δικής της πολιτικής».

Για την εξεταστική στην Υγεία ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα» με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.

«Όλα τα όσα κάνει στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση το ΚΚΕ τα θεωρεί καραμπινάτα σκάνδαλα όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως στα θέματα τα εργασιακά», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: «Από το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας στήθηκε το κράτος της διαπλοκής», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στην Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Απαντώντας δε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, είπε πως «θα τελειώσει η Εξεταστική και η Προανακριτική, θα αποδοθούν ευθύνες» και μέχρι να έλθουν μέρες ευημερίας για τον ελληνικό λαό «μην ελπίζετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανέφερε επί 21 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή διήρκεσε η ομιλία του, ούτε τη λέξη Υγεία, ούτε τη λέξη Εξεταστική γιατί «τους καίνε».

Σημείωσε, επίσης, ότι το πρώτο «που καίει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συμφωνία, καθώς -όπως είπε- τόσο αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και τα «παπαγαλάκια των εφημερίδων» υποστήριζαν ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, η οποία όμως έκλεισε, χωρίς να έχει κανένα μέτρο αρνητικό για τον ελληνικό λαό.

Απαντώντας σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για την πρόταση της κυβέρνησης να ξεκινήσει η Εξεταστική από το 1997, διότι το 1996 ήταν γενικός γραμματέας Πρόνοιας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε τα Πρακτικά της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία η Ντόρα Μπακογιάννη ως πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" το 2011, είχε προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο 2001-2011.

«Δεν ήξερε η κ. Μπακογιάννη ότι ο Κουρουμπλής είχε διατελέσει γενικός γραμματέας;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Καμμένος, ενώ επικαλέστηκε και δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Βήμα" της περιόδου εκείνης, τα οποία -σύμφωνα με όσα είπε- ερμήνευαν την κίνηση της κ. Μπακογιάννη ως "μήνυμα στον Δ. Αβραμόπουλο και τον Ν. Κακλαμάνη". Το "μήνυμα" αυτόαφορούσε τη Siemens, προσέθεσε ο Π. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η πεμπτουσία των όσων γίνονταν ήταν «πάμε να τα βρούμε για να μην ανοίξει μύτη».

Επίσης, έκανε λόγο για "συμμορία Σημίτη που στηρίζει τη ΝΔ" και πως γύρω από την Υγεία και τα Εξοπλιστικά υπήρχε "ομερτά".

Τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε Εξεταστική Επιτροπή», είπε ότι πρέπει να ανοίξουν λογαριασμοί γιατρών, ενώ επισήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει και την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, των media shop και του "Ερρίκος Ντυνάν".

Ειδικά για το τελευταίο είπε ότι μετά την προφυλάκιση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, Αντρέα Μαρτίνη, «άρχισαν να ανοίγουν στόματα», προσθέτοντας ότι η «πρώτη ερώτηση» για την υπόθεση αυτή διατυπώθηκε πριν το 2000, με έρευνα που είχε ξεκινήσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, με αποτέλεσμα να υποστεί επαγγελματικές διώξεις.

 

 

ΝΕΟΤΕΡΟ «Η ΝΔ πάσχει από μια νόσο που μπερδεύει τον εαυτό της με τη θεραπεία» ήταν το σχόλιο που επεφύλασσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή.Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε για ανακρίβειες τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ, για την πορεία της αξιολόγησης. «Εμένα δεν μου αρέσει να λέω στους πολιτικούς μου αντιπάλους ότι λένε ψέματα, πόσο μάλλον ότι είναι ψεύτες. Οπότε εγώ θα συγκρατηθώ και θα μιλήσω για τις ανακρίβειες που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανακρίβεια χαρακτήρισε ο κ. Τσακαλώτος την αναφορά του προέδρου της ΝΔ στην αγορά εργασίας. «Δεν ξέρω ποια στοιχεία έχει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά εγώ ξέρω από την ΕΡΓΑΝΗ για το Μάρτιο, ότι είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων 38.000, και ότι ο Μάρτιος ήταν μήνας ρεκόρ από το 2001. Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε μια αύξηση στις θέσεις εργασίας που είναι μόνιμες και μια μείωση σε αυτές τις θέσεις που ήταν έκτακτες ή μη μόνιμου χαρακτήρα και ότι τους τελευταίους 15-17 μήνες έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Μου έκανε εντύπωση, ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα και για το εργασιακό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Ότι εμείς έχουμε διαπραγματευτεί να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μην επιστρέψει, να μην υπάρχει στο νόμο lock out. Όλο αυτό που εσείς το λέτε αριστερή ιδεοληψία».

 

«Είστε η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με την θεραπεία», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι το πεδίο πάνω στο οποίο εργάζονται οι ακραίες λαϊκές δεξιές δυνάμεις, ένα πεδίο που θέλει τους εργαζόμενους τα θύματα της κρίσης, που τους θέλει να μην συμμετάσχουν στην ανάπτυξη. «Αυτές οι ακραίες δεξιές δυνάμεις είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εσείς έχετε υποστηρίξει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για τριάντα χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Ανακρίβειες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, και ότι τα αντίμετρα θα εισαχθούν μόνο αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου του 3,5%. «Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι αν είναι 3,5% η πρόβλεψη για το 2019, θα πάρουμε 1% υφεσιακά μέτρα και άρα ο στόχος θα είναι 4,5%. Είναι δυνατόν αυτό να υπάρξει; Δεν το καταλάβατε; Το έχει εξηγήσει ο Νταϊσελμπλουμ, το έχει εξηγήσει ο Μοσκοβισί, το έχουν εξηγήσει όλοι. Ότι αν είμαστε εντός των στόχων και προβλέψουμε το 2018 ότι το 2019 θα είμαστε στο 3,5%, θα υπάρχει 1% θετικά μέτρα και 1% αρνητικά. Άρα εσείς λέτε ανακρίβειες σοβαρές, όταν λέτε ότι τα αντίμετρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει υπέρβαση. Σας παρακαλώ μην το ξαναπείτε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

«Πάλι όμως μου κάνει εντύπωση, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τα θετικά μέτρα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έκθεση της UNICEF την διαβάσατε καθόλου; Διαβάσατε καθόλου τι λέει για την παιδική φτώχεια; Είναι τελείως αμελητέο για εσάς, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πακέτου, του 1,8 δισ. από την μεριά των δαπανών, θα είναι για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας;» είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να διαβάσει τις συγκριτικές ευρωπαϊκές μελέτες, πόσο ξοδεύουμε για τη στέγαση και δείχνουν ότι «είμαστε στον πάτο και άρα ένα μεγάλο πακέτο θα είναι γι’ αυτό». «Έχετε ιδέες για το brain drain και άρα ένα μεγάλο πακέτο θα είναι γι’ αυτό. Έχετε σοβαρές θέσεις γι’ αυτά να συζητήσουμε;», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Αλλά και για το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών επίσης κατηγόρησε για ανακρίβειες τον πρόεδρο της ΝΔ. «Μα ποτέ δεν ακούτε κανέναν Ευρωπαίο ή του ΔΝΤ; Δεν έχει ακούσει κανείς από εσάς που λένε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να συμφωνηθούν; Δεν την ακούσατε αυτή την έκφραση;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ, μετά από τη Μάλτα, ότι τώρα αρχίζουν οι συζητήσεις για το χρέος, στις νέες συναντήσεις με το ΔΝΤ, «και όλα θα συμφωνηθούν σε ένα τελευταίο Eurogroup; Δεν ξέρω αν θα είναι στις 22 Μαϊου ή θα υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup».

 

«Aλλά, γιατί βιάζεστε να πείτε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Που το ξέρετε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Από πού προκύπτει; Άλλη μια φορά, αντί να έρθετε εδώ και να συζητήσετε τι πρέπει να διεκδικήσουμε για το χρέος, τι είναι τα αντίμετρα, το μόνο που κάνετε είναι πως θα βοηθήσετε να πάει χειρότερα η οικονομία. Και να ρίχνετε σε εμάς την ευθύνη ότι έχουμε καθυστερήσει την διαπραγμάτευση, όταν όλοι οι Ευρωπαίοι, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βγαίνουν βουλευτές του και λένε ότι ο τσακωμός της Γερμανίας και του ΔΝΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο αυτή την αξιολόγηση» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Είναι κρίμα που θεωρείτε ότι δεν είστε λαϊκιστές. Νομίζω ότι μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές. Εγώ βλέπω συνεχώς έναν τόνο, έναν τρόπο συζήτησης, έναν τρόπο που πολιτεύεστε, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράδοσής σας και οι χειρότερες αυτές εποχές ήταν αρκετά κακές».

 

NEΟΤΕΡΟ Σκληρή κόντρα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στην υγεία. Εφ’ όλης της ύλης επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «σας ενδιαφέρει να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και με κάθε κόστος» και επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές.«Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Και να κλείσει η αξιολόγηση, που είναι και το πιθανότερο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέθεσε μάλιστα: «Αν η συνέπεια δεν ήταν άγνωστη για τον κ. Τσίπρα, θα είχε ήδη οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές». Απευθυνόμενος προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό είπε: «Είσαστε μία κυβέρνηση σε αποδρομή. Για να υπάρξει ελπίδα, πρέπει να έλθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν, μία πολιτική αλλαγή που θα φέρει την αλήθεια, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να βγάλουν την χώρα από την κρίση».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση και στη συμφωνία του Eurogroup: «Η μόνη διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τους βαρόνους και με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ… Είχαμε προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Η εξέλιξη δυστυχώς μας δικαίωσε, καθώς η ύφεση επέστρεψε στην οικονομία στο τέλος του 2016, ενώ χάθηκαν 144.000 θέσεις εργασίας, το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και τα “κόκκινα” δάνεια αυξάνονται. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό συνιστά ένα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο συνονθύλευμα διατάξεων που δεν θα λύσει το πρόβλημα και θα το κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση. Ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχει χαθεί και αυτό ενέχει κίνδυνο να ζητηθούν επιπλέον μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020 αλλά ακόμη και για το 2018».

Συνεχίζοντας την επίθεση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο εάν επιτυγχάνεται το πλεόνασμα του 3,5 %, ενώ τα μέτρα, η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσουν σε κάθε περίπτωση. Έχετε εκχωρήσει στο ΔΝΤ τον τελικό ρόλο του αξιολογητή των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος δίχως μέτρα και πήρατε μέτρα δίχως ρύθμιση του χρέους, φέρατε τέταρτο μνημόνιο δίχως χρήματα. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές. Η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων όπως και του διαθέσιμου εισοδήματος, έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου».

 

«Η κυβέρνηση διχάζει και στήνει δικαστήρια»

Όσον αφορά τη συνεδρίαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία για την περίοδο 1997-2014 ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα πράγματα είναι απλά: άρτο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει και αντί θεαμάτων προσφέρει εξεταστικές επιτροπές... Θέλετε εξεταστική; καμία αντίρρηση. Να υπογράψουμε κι εμείς, με έναν όρο όμως: να μπει στην περίοδο διερεύνησης και το 1996 και τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης».

Απευθυνόμενος προς τη συμπολίτευση ρώτησε: «Γιατί ξεκινάτε την εξεταστική από το 1997 και όχι από το 1996; Αν θέλατε διερεύνηση της περιόδου Σημίτη θα έπρεπε να ξεκινήσετε από το 1996. Δεν το κάνετε όμως γιατί τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ήταν ο νυν υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και θέλετε να αποφύγετε την διερεύνηση». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «ανοίξατε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου» και καταφέρθηκε και εναντίον του Νίκου Παππά: «Εάν ουδέν μεμπτό προκύψει, για να χρησιμοποιήσω και μία φράση του κ. Παππά για τα εξωτικά του ταξίδια με ιδιωτικά λίαρ τζετ, τόσο το καλύτερο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην κατάσταση στο χώρο της Υγείας, λέγοντας ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ, τα νοσοκομεία στέκονται χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, η πρωτοβάθμια περίθαλψη καταρρέει, ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ αυξάνονται.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι το προσωπικό του χρέος είναι να ενώσει όλους τους Έλληνες και να αφήσει πίσω τους διχασμούς, το φθόνο και το μίσος και να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά για ένα καλύτερο μέλλον. «Δεν θα είναι εύκολο γιατί τα αποτυπώματα των δικών σας επιλογών θα μας ακολουθούν για αρκετά χρόνια αφού θα έχετε γυρίσει στην αντιπολίτευση. Αλλά με σκληρή δουλειά θα κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους» ανέφερε.

 

13.55 Mε επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία του Eurogroup, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητστοτάκης, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνιστά άτακτη υποχώρηση, αυτογελοιοποίηση και παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές.

«Εκτός όμως από άτακτη υποχώρηση, συνιστά το βατερλό μίας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας».

Ακολούθως έκανε τρεις επισημάνσεις:

-τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους ασθενέστερους και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης

-η καθυστέρηση έχει κόστος για την οικονομία και την κοινωνία

-η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της χωρίς κάτι χειροπιαστό στο χρέος.

Είπε ακόμη ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε κόστος 12 δισ για την Οικονομία.

 

 

 

ΝΕΟΤΕΡΟ Με μια εκφώνηση του καταλόγου κατά την οποία οι βουλευτές, μετά την ανάγνωση του ονόματός τους, θα δηλώνουν «ναι», «όχι» ή «παρών» για καθεμιά από της δύο προτάσεις ξεχωριστά, θα γίνει απόψε στην Ολομέλεια η ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν «ναι», ακόμη και για τις δύο προτάσεις, ή «ναι» στη μια πρόταση και «όχι» στην άλλη πρόταση, ή «όχι» στη μία και «ναι» στην άλλη κ.ο.κ.

Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Κοινώς θα ψηφιστεί εκείνη η πρόταση η οποία θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, η οποία πρόταση για να προκριθεί, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει συγκεντρώσει κάτω από 120 ψήφους.

Τοποθετήσεις κομμάτων

Με την τοποθέτηση «εμείς θα ψηφίσουμε την Εξεταστική αν συμφωνήσετε να την πάτε μέχρι σήμερα» η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός της να επεκταθεί η χρονική περίοδος της έρευνας στην Υγεία έως και το τέλος του 2016 για όλα τα θέματα της Υγείας, με σκοπό την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την δική της πρόταση το μόνο που επιχειρεί είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να παίξει πολιτικά παιχνίδια ενόψει των σκληρών μέτρων που υπογράφει, ενώ προφανώς δεν επιθυμεί την διερεύνηση των δικών της πεπραγμένων τα τελευταία δύομισι χρόνια. Αλλιώς, θα είχε συμπεριλάβει, και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και διερωτήθηκε γιατί δεν θέλει η συγκυβέρνηση να πληροφορηθεί ο κόσμος ποιος ωφελήθηκε από τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων επί των ημερών της, για τις λίστες Πολάκη, για τα ελλείμματα στον χώρο της Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα ψέματα των δήθεν προσλήψεων? «Αυτή η ιστορία της προπαγάνδας και του ψέματος πρέπει να τελειώσει, και θα τελειώσει αν υπάρξει επιμήκυνση της Εξεταστικής ως και σήμερα» είπε η αγορήτρια της ΔΗΣΥ και απευθυνόμενη προς την πτέρυγα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ρώτησε: «Γιατί κρατάτε ομπρέλα, κύριοι, αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται;».

Για πρόταση, που έχει στόχο την συγκάλυψη των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, όπως έγινε με την Εξεταστική για τα χρέη των κομμάτων και τα ΜΜΕ, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι και με αυτή την Εξεταστική, αυτοί που έκλεψαν τα λεφτά, εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος «θα βγουν λάδι» και με τη «βούλα» της Βουλής, μετά από την πρόταση της σημερινής κυβέρνησης, προκειμένου να «καθαρίσει» το παλιό πολιτικό σύστημα και για τα «τερατώδη εγκλήματα» στον χώρο της Υγείας. Παρόλα αυτά, η ΧΑ θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή «για να αναδείξει τα σκάνδαλα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος.

«Τα προβλήματα και στον χώρο της Υγείας δεν πρόκειται να λυθούν με Εξεταστικές επιτροπές» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, επικαλούμενος «την πείρα» του παρελθόντος που αποδεικνύει ότι «οι Εξεταστικές επιτροπές αξιοποιούνται ώστε να συσκοτίσουν, να παραπλανήσουν το λαό από το κύριο πρόβλημα, την αιτία δηλαδή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, της γενικευμένης επίθεσης στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα στα λαϊκά στρώματα».

«Ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με το νέο μεγάλο έγκλημα και πολιτικό σκάνδαλο της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων» είπε ο κ. Λαμπρούλης, εκτιμώντας πως όχι μόνο δεν πρόκειται «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλά αντίθετα η σήψη, η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η διαπλοκή παραμένουν. «Το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής και των φαινομένων διαφθοράς, χρηματισμού κ.α. Και αυτό καμία εξεταστική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, όπως δεν το αντιμετώπισε καμία νομοθεσία» σημείωσε.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του ΚΚΕ, ο κ. Λαμπρούλης επισήμανε, ότι το κόμμα του, «χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες», θα ψηφίσει «την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής της κυβέρνησης και εφόσον συμφωνηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία θα ψηφίσει και την πρόταση της ΝΔ».

Να διερευνηθούν τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, ζήτησε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η ειδική αγορήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτως παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων. Αφού η κ. Μεγαλοοικονόμου, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, σημείωσε πως «μια τέτοια παρωδία, μια τέτοια φιέστα, δεν μπορεί να τη στηρίξει», διότι -όπως υποστήριξε- ο χρόνος, αλλά κυρίως οι μέθοδοι διερεύνησης, είναι εσφαλμένοι. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο περιορισμός της Εξεταστικής Επιτροπής σε τόσο συγκεκριμένα αντικείμενα, αποδεικνύει πως για μια άλλη φορά μόνο απογοήτευση θα προκύψει και τίποτα ουσιώδες» κατέληξε.

«Θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής πολιτικής επιτροπής με το βλέμμα όμως όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, παρότι -όπως εκτίμησε- «η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει σε σόου». «Θα πρωταγωνιστεί η ατάκα και όχι το επιχείρημα, δεν θα εστιάσει στις προτάσεις, αλλά στις εντάσεις» ανέφερε. Επισημαίνοντας πως το Ποτάμι επιθυμεί να «διερευνηθεί όχι μόνο το χθες αλλά και το σήμερα», ο ειδικός αγορητής του κινήματος αιτιολόγησε πως το θέμα είναι διακομματικό και οριζόντιο, και διερωτήθηκε: «Γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ μόνον, ή επί ΝΔ; Δεν γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ;». «Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το διαφημιζόμενο ηθικό πλεονέκτημα της εκάστοτε κυβέρνησης υπάρχει και μια ανήθικη πλεονεξία των διαφόρων κυκλωμάτων και μηχανισμών στα παράκεντρα εξουσίας» είπε και επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα θωρακίσουν το σύστημα αιτιολογώντας πως μόνο έτσι «θα φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».

 

NΩΡΙΤΕΡΑ Eνώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθενται προς συζήτηση ψήφιση, οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τη ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.Ειδικότερα η Ολομέλεια θα λάβει απόφαση σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής:

-Επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, και

-Επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα:

- Όσον αφορά στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο., ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.

- Όσον αφορά στην Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους .

- Όσον αφορά στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ? Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ? Ν.Π.Ι.Δ.» ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σ? αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα ?φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.

Η πρόταση της ΝΔ

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, από το 1996 έως σήμερα, προτείνει, με τη δική της πρόταση η ΝΔ και ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί να διευρυνθεί η χρονική περίοδος έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την Υγεία.

Ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος». Ταυτόχρονα η ΝΔ αναφέρει πως «όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».

Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΝΔ δηλώνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα, «θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση». « Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του», σημειώνει η ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του Π. Καμμένου, καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας: «Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ' όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 - σήμερα)? Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλλονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οι πτυχές που επιβάλλεται να ερευνηθούν σύμφωνα με τη ΝΔ είναι τα θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα δημόσια νοσοκομεία, με το «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ - ΕΕΣ - ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ - ΝΠΙΔ», με τους ιδιώτες παρόχους, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

 

πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις