Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΦΛΑΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΛΥΠΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΜΟΥ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. (ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΙΣΙΩΣ ΤΟ ΜΙΕΤ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ)

ΦΛΑΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΛΥΠΤΩΝ ΚΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Όλα για τον άνθρωπο

Μια έκθεση δωρική και λιτή, αλλά γεμάτη από την ουσία της πρώιμης, νεανικής τέχνης του κορυφαίου πατρινού γλύπτη Μέμου Μακρή απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μαιζώνος. Περιηγήθηκαν σε άγνωστα σχέδια και ανθρωπόμορφα γλυπτά από τα σπουδαστικά χρόνια του σημαντικού «ποιητή της ύλης», του αριστερού αγωνιστικού πνεύματος και των μετέπειτα διάσημων μνημειακών δημοσίων έργων. Γυναικείες και ανδρικές προτομές, φιγούρες στους τοίχους αλλά και ένα μεγάλο άγαλμα γυναίκας με περιστέρι στο βάθος της γνώριμης σάλας, έφθασαν στην πόλη μας χάρη στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, που αρχικά πραγματοποίησε την έκθεση στο Μέγαρο Ευνάρδου της Αθήνας.

Δεν ήταν πολύς ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στα εγκαίνια –κυρίως πήγαν στελέχη και συνεργάτες της δημοτικής αρχής και μετρημένοι συνεπείς φιλότεχνοι και ζωγράφοι- αλλά ευελπιστούμε πως τις επόμενες εβδομάδες (ως 29/4) με τις οργανωμένες ξεναγήσεις το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Η έκθεση  «Μέμος Μακρής – Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934-1950» αποκαλύπτει τί φιλοτεχνούσε ο γλύπτης όταν σπούδαζε σε Αθήνα και Παρίσι, τους δύσκολους καιρούς της Κατοχής και του Εμφυλίου, πριν εξοριστεί και καθιερωθεί καλλιτεχνικά στην Ουγγαρία. Τα έργα αποκάλυψε η πρώην σύντροφός του και πρόσφατα εκλιπούσα ζωγράφος Ελένη Σταθοπούλου. Αποπνέουν με τα βλέμματα, την έκφραση και τη στάση τους στοχασμό, περισυλλογή, κοινωνική αγωνία και βουβό πόνο.

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: ΕΡΓΑ-ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ

Κατά το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη που χαιρέτισε το κοινό των εγκαινίων, τα έργα του  Μέμου Μακρή «είναι σύμβολα της δύναμης του λαού που αγωνίζεται, που έχει ιδανικά και μνήμη, που αντιστέκεται στο κεφάλαιο, ενάντια στο φασισμό και στην κάθε μορφή καταπίεσης». Ανέφερε μάλιστα και τα λόγια του ίδιου του γλύπτη, που ομολογούσε πως όλη του τη ζωή υπηρετούσε τον άνθρωπο.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου, Βασίλης Θωμόπουλος επεσήμανε πως «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που εγκαινιάζονται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Μέσα από το έργο ενός διεθνούς αναγνώρισης και καταξίωσης δημιουργού, ο οποίος είναι γέννημα της Πάτρας αναδεικνύονται δύο παράμετροι. Αυτές της εξέλιξης της σκέψης του αλλά και της ανθρωπιάς και του σεβασμού του για τον άνθρωπο».

Θυμίζουμε πως ο Μέμος Μακρής ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα, γνωστός στο ευρύ κοινό από το κεφάλι στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ήταν γιος πατρινού σταφιδεμπόρου που υπηρέτησε την αντίσταση και το κομμουνιστικό κίνημα. Με χαλκό, μολύβι,  πέτρα, μάρμαρο, τερακότα, δημιούργησε τη δική του «σχολή» γλυπτικής έκφρασης, πολύ πιο αφαιρετική και συμβολική στην ωριμότητά του. Πέθανε το 1993, ενώ ετοιμαζόταν για ρετροσπεκτίβα στη γενέτειρά του, την πόλη μας.

 

 

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Μετά από καιρό ξαναείδαμε στα μέρη μας το διευθυντή του ΜΙΕΤ και καταξιωμένο ποιητή Διονύση Καψάλη που παλιότερα συναντούσαμε στο μεγαλοπρεπές Κέντρο Τέχνης της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Γεωργίου, που δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Όπως υποσχέθηκε θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. Μαζί του ήρθαν η Μαρία Αλεξίου, υπεύθυνη Τμήματος Συντήρησης του Μ.Ι.Ε.Τ. και ο Σπύρος Μοσχονάς ιστορικός τέχνης- επιμελητής. Παρούσα ήταν και η κόρη του αείμνηστου γλύπτη Κλειώ Μακρή, επίσης γλύπτρια.

Από τη δημοτική αρχή παρευρέθηκαν οι Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Παναγιώτης Μελάς, Παύλος Στάμος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διονύσης Πλέσσας, Χρήστος Κορδάς. Είδαμε και τους εικαστικούς Στάθη Χρυσικόπουλο, Ηλία Αηδονίδη, Δημήτρη Σκληβανιώτη, το μουσειολόγο Ξενοφώντα Παπαευθυμίου και την πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ και επικεφαλής της λέσχης φιλαναγνωσίας «Ανθεία» Βικτωρία Αγγελοπούλου. Εκπρόσωποι της Μητρόπολης, του Πανεπιστημίου και του Μουσείου Λαικής Τέχνης τίμησαν επίσης τα εγκαίνια.

*Ας πάμε όλοι. Μιλάμε για ένα «όνομα» πανελλήνιας και διεθνούς φήμης με αναγνωρίσιμο εικαστικό στίγμα και εμβληματική ανθρωπιστική ιδεολογία. Εχουμε τα πρώτα, πολύτιμα δείγματα δουλειάς του στην καρδιά της Πάτρας, «στα πόδια μας», ας μην χάσουμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε από κοντά- οι Αθηναίοι ήδη το έκαναν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View