Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Την Κυριακή ανοίγει η «αυλαία» της σεζόν στη Φόρμουλα 1

Την Κυριακή ανοίγει η «αυλαία» της σεζόν...

Το κορυφαίο πρωτάθλημα επιστρέφει μετά από 4 μήνες

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του περυσινού πρωταθλήματος, αρχίζει την Κυριακή (στις 10:00 ώρα Ελλάδας) η νέα σεζόν της Φόρμουλα Ένα, με τον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς που θα διεξαχθεί στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης και την ευχή η διοργάνωση να είναι πιο συναρπαστική από αυτές των τελευταίων τριών ετών, κατά τις οποίες κυριάρχησε η Mercedes.

Το 2017 τίθενται σε εφαρμογή σημαντικές αλλαγές στη Φόρμουλα Ένα που αφορούν το αμάξωμα και τα ελαστικά, καθώς αμφότερα γίνονται πιο πλατιά, με στόχο να ενισχυθεί η κάθετη δύναμη και το κράτημα, προκειμένου τα μονοθέσια να είναι πιο γρήγορα και σωματικά πιο δύσκολα στην οδήγηση.

Οι αλλαγές αυτές αναμενόταν ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα μια μείωση περίπου 3-5 δευτερόλεπτα στο χρόνο του γύρου, σε σχέση με τα μονοθέσια του 2016, και αυτό φάνηκε στην πράξη στις δοκιμές εξέλιξης ενόψει της νέας σεζόν που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελόνη.

Ο Κίμι Ραϊκόνεν ήταν ο μοναδικός οδηγός που «κατέβηκε» το 1 λεπτό και 19 δευτερόλεπτα στην πίστα της Καταλονίας, αφού ο ταχύτερος γύρος του Φινλανδού με Ferrari (με την πολύ μαλακή γόμα ελαστικών της Pirelli) ήταν 1:18.634, την ώρα που, στα επίσημα δοκιμαστικά για το ισπανικό γκραν πρι του 2016, ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον πήρε την "pole position" για λογαριασμό της Mercedes (με τη μαλακή γόμα) με 1:22.000.

Δεδομένου ότι φέτος τα μονοθέσια θα κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα (μέχρι και 40 χιλιόμετρα/ώρα) στις γρήγορες στροφές, αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται και οι δυνάμεις που θα ασκούνται στο σώμα κάθε οδηγού και οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 5G.

Έτσι, οι «πιλότοι» υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν ένα ακόμη πιο σκληρό πρόγραμμα προπόνησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να δυναμώσουν περισσότερο και να είναι απόλυτα έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του 2017.

Όσον αφορά τις δοκιμές εξέλιξης, οι μονάδες ισχύος της Mercedes και της Ferrari ήταν οι πιο αξιόπιστες, αφού «έγραψαν» τα περισσότερα χιλιόμετρα στην πίστα της Βαρκελόνης, με τα μονοθέσια της γερμανικής ομάδας να έχουν καλύψει 5.102 έναντι 4.450 αυτών της «σκουντερία».

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Williams με 3.724 χιλιόμετρα, ενώ ελάχιστα πιο πίσω βρέθηκαν η Sauber (3.668) και η Force India (3.654). Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία, η μονάδα ισχύος της Mercedes, την οποία χρησιμοποιούν, εκτός της γερμανικής ομάδας, και οι Williams, Force India, κάλυψε συνολικά 2.681 γύρους, ενώ ακολούθησε με 2.459 γύρους η μονάδα ισχύος της Ferrari, την οποία «φορούν» -πλην της ιταλικής ομάδας- η Haas και η Sauber.

Ένα βήμα πιο πίσω βρίσκονται οι μονάδες ισχύος που παρέχει η Renault, καθώς τα μονοθέσια των Renault, Toro Rosso και Red Bull (οι κινητήρες της αυστριακής ομάδας φέρουν την επωνυμία TAG Heuer) «έγραψαν» συνολικά 1.865 γύρους, ενώ ουραγός με 425 γύρους είναι η μονάδα ισχύος της Honda, την οποία χρησιμοποιεί η McLaren.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ότι και φέτος η Mercedes, η οποία ξεκινάει τη χρονιά με στόχο να υπερασπιστεί τα «στέμματά» της σε οδηγούς και κατασκευαστές, είναι γρήγορη και αξιόπιστη, ωστόσο αναμένεται να συναντήσει μεγάλη αντίσταση από τη Ferrari, η οποία, εκτός του Ραϊκόνεν, είχε και τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στις χειμερινές δοκιμές με τον Σεμπάστιαν Φέτελ (1:19.024).

Οι δύο οδηγοί της Mercedes, ο Φινλανδός Βάλτερι Μπότας και ο Λιούις Χάμιλτον, σημείωσαν τον τρίτο και τον τέταρτο καλύτερο χρόνο στις δοκιμές με 1:19.310 και 1:19.352, αντίστοιχα.

Όμως, κανείς δεν πρέπει να «ξεγράψει» τη Red Bull, που ενδέχεται να... έκρυψε τα χαρτιά της στην πίστα της Βαρκελόνης. Και αυτό γιατί, μολονότι ο Μαξ Φερστάπεν σημείωσε τον έκτο (1:19.438) και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο τον ένατο καλύτερο χρόνο (1:19:900) στις δοκιμές, ο επικεφαλής της αυστριακής ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, εξέφρασε ικανοποίηση για την προετοιμασία της Red Bull και τον τρόπο που αντιδρά το μονοθέσιο, ενώ δήλωσε έτοιμος ενόψει της νέας σεζόν.

Στον αγωνιστικό τομέα και όσον αφορά τους οδηγούς, ο Νίκο Ρόσμπεργκ δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι, καθώς λίγες ημέρες μετά το τέλος της σεζόν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Προκειμένου να καλύψει το κενό του, η Mercedes επέλεξε τον Βάλτερι Μπότας από τη Williams, η οποία, προκειμένου να έχει έναν έμπειρο οδηγό δίπλα στον «ρούκι» Λανς Στρολ, έπεισε τον Φελίπε Μάσα να αναβάλει για ένα χρόνο την προαναγγελθείσα από τον περασμένο Σεπτέμβριο... συνταξιοδότησή του.

Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ αποφάσισε να αφήσει τη Force India για να μεταπηδήσει στη Renault, από την οποία αποχώρησε ο Κέβιν Μάγκνουσεν για λογαριασμό της Haas. Η Force India απέκτησε τον Εστεμπάν Οκόν από τη Manor, από την οποία αποχώρησε και ο Πασκάλ Βερλάιν που θα οδηγεί το 2017 το μονοθέσιο της Sauber.

Τέλος, η McLaren αποφάσισε να δώσει θέση οδηγού αγώνων στον Στόφελ Βαντούρν, καθώς ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009, Τζένσον Μπάτον, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι, με το οποίο ολοκληρώθηκε η σεζόν του 2016, ότι ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο τελευταίος στην καριέρα του.

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες που θα μετάσχουν στη νέα σεζόν της Φόρμουλα Ένα, αυτές είναι μειωμένες κατά μία σε σχέση με τις ένδεκα του 2016, καθώς η Manor μπήκε στις αρχές Ιανουαρίου σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης, αλλά δεν κατάφερε να βρει αγοραστή και στα τέλη του ίδιου μήνα έπαυσε τη λειτουργία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πρωτάθλημα θα είναι το πρώτο μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στη Φόρμουλα Ένα. Αρχικά, τον Σεπτέμβριο του 2016, η εταιρεία "Liberty Media" αγόρασε ένα μειοψηφικό μερίδιο μετοχών του αθλήματος από την CVC Capital Partners, ενώ ολοκλήρωσε την εξαγορά ενόψει της σεζόν του 2017, έναντι 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ύστερα από αυτή την αλλαγή, ο Μπέρνι Έκλστοουν αποτελεί παρελθόν από τη θέση του εμπορικού διευθυντή της Φόρμουλα Ένα ύστερα από 40 χρόνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόρμουλα 1: O Νίκο Ρόσμπεργκ είναι ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports