Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H Unicef βράβευσε το Αερόστατο για την αφίσα που έφτιαξαν εκπαιδευτικοί και μαθητές και ξεχώρισε στο πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού-ΦΩΤΟ

H Unicef βράβευσε το Αερόστατο για την α...

“Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους”

“Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους” . Μα ποια είναι αυτά τα δικαιώματα και με ποιον τρόπο μπορεί ένα παιδί, όχι μόνο να τα μάθει, αλλά να αντιληφθεί τη σημασία τους και να βιώσει την ύπαρξη( ή την απουσία) τους, στον τρόπο ζωής του…  Η Unicef, στο τεράστιο έργο της, είχε εξαρχής συμπεριλάβει στις βασικές προτεραιότητές της, την προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την οποία σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, το 1989, κατάφερε να καθιερώσει ως τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό κώδικα, για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.

Με αφετηρία την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου 1989, η Unicef Greece αγωνίζεται και συνεχίζει το έργο της, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τον μαγικό κόσμο των παιδιών, με τις προτεραιότητες και την οπτική των “μεγάλων”, με στόχο να μπορεί κάθε παιδί να έχει τα βασικά αγαθά που του χαρίζουν χαμόγελο, αγάπη, εκπαίδευση. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να γίνεται το μέλλον του κόσμου μας  όλο και πιο χρωματιστό..!


Στη μεγάλη αυτή διαδρομή της, η Unicef Greece, έδωσε σε εμάς τους εκπαιδευτικούς την σκυτάλη, να μεταφέρουμε το μήνυμά της σε κάθε σχολείο και κάθε παιδί της χώρας μας. Από την ευαίσθητη προσχολική ηλικία, έως και τις μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει το περιβάλλον του σχολείου, η γέφυρα μεταξύ των παιδιών και του κόσμου!

Αυτή την αποστολή ανέλαβαν στο ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, να μεταφέρουν το μήνυμα της συνεργασίας, της ισότητας και της ειρήνης, στην ομάδα των παιδιών του Νηπιαγωγείου.

Μέσα από το μαγικό εκπαιδευτικό project “Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους”, που με πρωτοβουλία της Unicef Greece τους εμπνέει τα τελευταία 7 χρόνια, να δούν από τα παράθυρα του σχολείου τις μακρινές χώρες, που ζουν στη φτώχια και τον πόλεμο και να πάρουν από τα μάτια όλων αυτών των παιδιών τα δάκρυα της λύπης, με στόχο να τα αντικαταστήσουν με χαμόγελα, όμορφες αναμνήσεις και μαγεία!Χρησιμοποιώντας την ικανότητα που μόνο  τα παιδιά έχουν, θέλησαν να μεταφέρουν την αισιοδοξία και τη χαρά , σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκονται!

Ξεκινώντας το διδακτικό τους ταξίδι, τα παιδιά έμαθαν την ιστορία της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και με βάση τα 54 άρθρα της, ξεχώρισαν και διάλεξαν με ποια από αυτά θα δουλέψουν.

Ήταν εντυπωσιακό από τη πρώτη κιόλας στιγμή, η τάση των παιδιών να συσχετίσουν αυτά τα δικαιώματα με τα συναισθήματα που τους δημιουργούν. (Ειρήνη = Χαρά, Φιλία | Πόλεμος = Λύπη, Φόβος).

Χωρίστηκαν και δούλεψαν σε ομάδες, ώστε να γίνει το ερέθισμα της συνεργασίας πιο έντονο και να δώσει στα παιδιά το κίνητρο να αλληλεπιδράσουν ακόμα περισσότερο. Δούλεψαν με λέξεις, αριθμούς, μουσική, κίνηση και κάθε είδους ερέθισμα, με στόχο να ανακαλύψουν την ύπαρξη των αυτονόητων αυτών δικαιωμάτων, μέσα στη δική μας καθημερινή ζωή. Στη συνέχεια, κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτά. Να φανταστούν πώς θα ήταν η ζωή τους αν δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, αν δεν επιτρεπόταν να έχουν φίλους που τους αγαπούν, αν δεν μπορούσαν να νοιώθουν ασφάλεια, αν δεν είχαν σπίτι… Η ατμόσφαιρα τις τάξης άλλαξε, γεμίζοντας με λέξεις που έδειχναν ξεκάθαρα, πως τα παιδιά κάθε ηλικίας έχουν απόλυτη αντίληψη της σημασίας όλων αυτών στη ζωή μας.


Στο δεύτερο επίπεδο του εκπαιδευτικού project, πέρασαν στον τελευταίο στόχο. Να μπορέσουν να αποτυπώσουν όλα όσα έμαθαν και αισθανθηκαν, σε μία ομαδική κατασκευή, μία αφίσα. Να μπορέσουν να κάνουν εικόνα όλα όσα πέρασαν από το μυαλό τους και να τη στείλουν στην Unicef , στην Αθήνα, όπου μαζί με σχεδόν 800 σχολεία από όλη την Ελλάδα, θα δημιουργούσαν μία τεράστια έκθεση γεμάτη χρώματα και σκέψεις!


Η αφίσα  είχε δύο ξεκάθαρους στόχους:

  • Μέσα από την ΑΝΤΙΘΕΣΗ, να παρουσιάσουμε τον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα βασικότερα δικαιώματά τους.

*         Με κέντρο το ΣΧΟΛΕΙΟ, να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος του στη ζωή μας και την αναμφισβήτητη προσφορά του στην κοινωνία, που είτε στο καλύτερο σενάριο, είτε στο δυσκολότερο, έχει χρέος να φέρνει ισορροπία και να συντηρεί τις αρχές και το δικαίωμα των λαών να ζουν σε ένα κόσμο γεμάτο με σεβασμό και ευτυχία.

Για ακόμα μία φορά, τα παιδιά με την αγνότητα και την ειλικρίνεια τους, ήταν πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που κατάφεραν, μέσα σε ένα κομμάτι χαρτόνι, να χωρέσουν τόσες αλήθειες, τόσα συναισθήματα, τόσα χρώματα και τόση αισιοδοξία…!

*(Υ.Γ.Σας ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη τις καρδιάς μας, σαν εκπαιδευτικοί, αλλά και σαν πολίτες αυτού του κόσμου, για την ευκαιρία που μας δώσατε και για την τιμή που μας κάνατε, να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην μετάδοση αυτού του μηνύματος που τόσα χρόνια, έχετε αναλάβει να μεταφέρετε σε όλη τη γη.)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις