Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Ρίο 2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη στην κορυφή του κόσμου - Η πορεία της από την Αθήνα μέχρι τις ΗΠΑ και τη χρυσή πρωτιά - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ρίο 2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη στην κορυ...

Και όταν λέμε κορυφή μιλάμε για 4.85μ.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι πλέον η νέα "χρυσή" Ολυμπιονίκης του επί κοντώ των γυναικών. Η Ελληνίδα κορυφαία αθλήτρια ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, κάνοντας εξαιρετικό αγώνα, όπου ξεπέρασε τα 4,85 μέτρα

Η Κατερίνα Στεφανίδη, στον ολυμπιακό της αγώνα κατάφερε να πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο, κάτι που όπως τόνισε μετά  στις δηλώσεις της δεν το πίστευε.

Ωστόσο η κορυφή της άξιζε, την κέρδισε δίκαια και είχε κάθε λόγο να πανηγυρίσει και να το χαίρεται με την ψυχή της, αφού οι κόποι της ανταμείφθηκαν.

Σε ότι αφορά τώρα τον αγώνα η Ελληνίδα αθλήτρια ξεκίνησε στα 4,60 μ. με έγκυρο άλμα, συνέχισε επιτυχημένα στα 4,70 μ., ενώ είχε από ένα χαμένο άλμα στα 4,80 μ. και 4,85 μέτρα.

Ο πήχης στη συνέχεια τοποθετήθηκε στα 4,90 μ., ύψος που δεν κατάφερε να ξεπεράσει καμία από τις αθλήτριες. Η Σάντι Μόρις πλήρωσε στην ουσία το χαμένο άλμα στα 4,70μ., ενώ λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη στο τελευταίο άλμα του αγώνα, καθώς έριξε οριακά τον πήχη στο 4,90 μ., που θα άφηνε δεύτερη την Ελληνίδα.

Η αποκάλυψη του τελικού ήταν η 19χρονη Ελίζα ΜακΚάρτνει, που πέρασε τα 4,80 μ. και με νέο εθνικό ρεκόρ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Χρυσή Ολυμπιονίκης η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Στεφανίδη κατέκτησε το τρίτο της μετάλλιο στη χρονιά, καθώς ήταν τρίτη το χειμώνα στο Παγκόσμιο του Πόρτλαντ και "χρυσή" πριν από λίγες εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό του Αμστερνταμ. Παράλληλα με αυτή της την εμφάνιση επιβεβαίωσε περίτρανα πως είναι η σταθερότερη αθλήτρια της χρονιάς εκείνη που αναμένεται να προσπαθήσει να κρατήσει τα σκήπτρα του αγωνίσματος για την επόμενη τετραετία.

Και η αλήθεια είναι πως η Στεφανίδη, τόσο βάσει ηλικίας όσο και ικανότητας είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και με στόχο φυσικά τη διάκριση στο Τόκιο.

Η αθλήτρια που ζει στις ΗΠΑ χάρισε στη χώρα το πρώτο της μετάλλιο στο αγώνισμα και το έκτο της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στη διοργάνωση.

Παράλληλα επανέφερε τη χώρα στον πίνακα των μεταλλίων, για πρώτη φορά από το 2008, ενώ είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί εθνικός μας ύμνος από το 2004 και τους Αγώνες της Αθήνας.

Η πορεία της Στεφανίδη από την Αθήνα, στις ΗΠΑ και στην κορυφή του Ρίο

Η Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στο 1ο γυμνάσιο της Παλλήνης όπου και κέρδισε τα εθνικά πρωταθλήματα.

Έσπασε τα Εθνικά σχολικά ρεκόρ κερδίζοντας το χρυσό στην Γυμνασιάδα του 2006, ενώ μεγαλώνοντας έσπασε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικία της ενώ έσπασε και το Παγκόσμιο ρεκόρ νέων (κάτω των 18) με άλμα στα 4,37 μ.

Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήτανε στα 15 της όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4,30. Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε την δεύτερη θέση με 4,25μ. Το 2008 κέρδισε το χάλκινο με 4,25μ στο World Junior Championship στο Μπίντκος της Πολωνίας.

Την ίδια χρονιά κέρδισε υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς.

 

To 2011, ήταν δεύτερη στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου, με 4,40 και ήταν τρίτη στo Αμερικάνικο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (NCAA) με 4.40 μ.

Ήτανε δεύτερη στους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν, στην Κίνα με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκό στα 4.45μ. Στη πρώτη της χρονιά σαν ενήλικας η Στεφανίδη έφτασε την τρίτη θέση στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου (4.35). Το 2012 έγινε ξανά πρωταθλήτρια στο Pac-12, που έγινε στο Όρεγκον με επίδοση 4,48μ.

Ένα μήνα αργότερα έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στο Ντές Μοινες, στην Αιόβα με 4.45μ. Το ρεκόρ της σεζόν έγινε στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4,51μ και επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2012, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για κάτω των 23 ετών.

Το 2014 στο κλειστό στίβο βελτίωσε την επίδοση της στα 4,55μ, ενώ στον ανοικτό στίβο την ίδια χρονιά βελτίωσε το προσωπικό της ρεκόρ στα 4,57μ και πέτυχε νέο ρεκόρ στα 4,60 στο Ντάιμοντ Λίγκ της Νέας Υορκής, όπου κατέκτησε την 4η θέση.

Την ίδια χρονιά, διαγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και κερδίζοντας με άλμα στα 4,55μ. Βελτίωσε την προσωπική της επίδοση στο Ντάιμοντ Λίγκ της Γλασκόβης με 4,65μ, παίρνοντας την τρίτη θέση. Μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4,71 που ισοφάρισε και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο.

Οι επιδόσεις της, την βοήθησαν να είναι στην λίστα των αθλητών που κέρδισε χορηγία από την ΕΟΕ με στόχο την Ολυμπιάδα του 2016. Κατάφερε να προκριθεί εύκολα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014, ενώ στον τελικό πέτυχε το καλύτερο της αποτέλεσμα κερδίζοντας το ασημένιο μετάλιο με άλμα στα 4,60μ. Πήρε την τρίτη θέση στο μίτινγκ του Μπέρμινχαμ με 4.57μ, ενώ ήταν δεύτερη στη συγκεντρωτική βαθμολογία του Ντάιμοντ Λίγκ για το 2014. Το 2015 ξεκίνησε ιδανικά για εκείνην κερδίζοντας τα Millrose Games me 4.60 μ. Βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ με 4.77 μ., ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ.

Στις 17 Μαρτίου κατέκτησε την 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ και βέβαια πριν λίγες ώρες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με άλμα στα 4.85 μ.

Οι τρεις νικήτριες του επί κοντώ

Οι τρεις νικήτριες του επί κοντώ

Οι τρεις νικήτριες του επί κοντώ

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, πήρε το bachelor της στο Stanford και το master της από το Arizona State University, ενώ μετά το Ρίο θα συνεχίσει για το διδακτορικό της στην Ψυχολογία.

Πρώτος στο Ρίο ο Μπολτ, αλλά πρώτη και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια

Πρώτος στο Ρίο ο Μπολτ, αλλά πρώτη και η...

Πρώτος στο Ρίο ο Μπολτ, αλλά πρώτη και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports