Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Επιστολή του Επιμελητηρίου στον Υπουργό Οικονομίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Πάτρα: Επιστολή του Επιμελητηρίου στον Υ...

Σχετικά με δυο νέα προγράμματα που έχουν εκδοθεί

Στην επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης ακι Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαίας Πλάτωνας Μαρλαφέκας αναφέρεται στις προσκλήσεις των προγραμμάτων για την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των μικρών επιχειρήσεων. Αναλυτικά επισημαίνει:

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα αναφερόμαστε στις  προσκλήσεις των ακόλουθων προγραμμάτων :

Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και

Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορέ

Στις αναλυτικές προσκλήσεις των προγραμμάτων αυτών, γίνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση πως ακόμη και στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν αιτηθεί δαπάνες μισθολογικού κόστους ισχύει η γενική υποχρέωση, όπως ακριβώς διατυπώνεται ακόλουθα :

Η ενισχυθείσα επιχείρηση κατά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον τις ΕΜΕ μισθωτής εργασίας της επιχείρησης του έτους 2015, ανεξάρτητα από την επιδότηση μισθολογικού κόστους εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού). Σε περίπτωση παράβασης του όρου αυτού, ο δικαιούχος θα απεντάσσεται και θα οφείλει να επιστρέψει το σύνολο της χορηγηθείσας επιχορήγησης.

Σε ερωτήσεις μελών μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, έχουν λάβει την απάντηση πως στις ΕΜΕ μισθωτής εργασίας, περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί που είχαν προσληφθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (2015) με επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Γνωρίζετε, πως πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρές, έκαναν χρήση αυτού του προγράμματος χωρίς να έχουν ουσιαστική ανάγκη επιπλέον απασχόλησης προσωπικού, ακριβώς για να συνεισφέρουν με αυτό τον τρόπο στην γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και της περιοχής, προς αντιμετώπιση της ανεργίας. Αυτές οι επιχειρήσεις που απασχόλησαν ένα και δύο άτομα το 2015, καλούνται σήμερα να απασχολήσουν το ίδιο προσωπικό με δικό τους κόστος, με στόχο να μην τιμωρηθούν και κληθούν να επιστρέψουν την επιχορήγηση.

Θεωρούμε, πως ο ΟΑΕΔ, θα έπρεπε στις τότε προσκλήσεις, να αναφέρει με σαφήνεια αυτή την δέσμευση, δηλ. της διατήρησης των ΕΜΕ του 2015 για συμμετοχή τους σε μελλοντικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Το Επιμελητήριό μας, που είχε καλέσει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό και να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ,  ακριβώς για τους λόγους που πιο πάνω αναφέραμε, σας καλεί να εξετάσετε, την απαλλαγή των επιχειρήσεων αυτών από την υποχρέωση αυτή.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η απόφασή σας αυτή, θα προσδώσει μεγάλη ευελιξία στην υλοποίηση των προγραμμάτων, θα προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις για συμμετοχή τους σε μελλοντικά προγράμματα του ΟΑΕΔ και δεν θα ταλαιπωρήσει-τιμωρήσει επιχειρήσεις με την επιστροφή της επιχορήγησης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά