Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το Discover της Πάτρας, σχεδιασμένο από την Μυρτώ Κιούρτη, διακρίθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα των 4 τελευταίων ετών στην Ελλάδα

Το Discover της Πάτρας, σχεδιασμένο από ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η επιλογή των έργων που διακρίθηκαν έγινε από διεθνή επιτροπή πολύ γνωστών αρχιτεκτόνων

Το καφέ- αναγνωστήριο Discover στην οδό Πατρέως στην Πάτρα σχεδιασμένο από την  Μυρτώ Κιούρτη, κέρδισε μια μεγάλη διάκριση στα Αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016, φέρνοντας για άλλη μια φορά την Πατρινή αρχιτέκτονα στην πρώτη γραμμή των νεαρών επιστημόνων  που καινοτομούν και κατακτούν κορυφές, φωτίζοντας το λαμπερό, το ελπιδοφόρο προφίλ της πόλης. Η Μυρτώ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενη, καθώς το αγαπημένο αναγνωστήριο, διακρίθηκε ως ένα από τα δεκατρία κορυφαία έργα που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό από Έλληνες αρχιτέκτονες τα τελευταία 4 χρόνια.

Οι ΔΟΜΕΣ αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο περιοδικό αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και κάθε χρόνο απονέμουν βραβεία αρχιτεκτονικής. Η επιλογή των έργων που διακρίθηκαν και ανακοινώθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, έγινε από διεθνή επιτροπή πολύ γνωστών αρχιτεκτόνων, και συγκεκριμένα του  Enrique Walker διευθυντή του μεταπτυχιακού της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Columbia University στη Νέα Υόρκη, του διάσημου Λονδρέζου αρχιτέκτονα David Chipperfield και του Alberto Campo Baeza καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτονικής στη Μαδρίτη.

Το  Discover ανταγωνίστηκε κτίρια κατοικιών, μουσεία, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλα μεγάλης κλίμακας έργα, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 

"Το Πατρινό αναγνωστήριο βραβεύτηκε τόσο για την αισθητική του όσο και για το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από τη μορφή και τα υλικά, αφού ο χώρος στοχεύει στο να προωθήσει νέες συμπεριφορές λειτουργικής συνύπαρξης των ανθρώπων στον δημόσιο χώρο και βίο. Το πατάρι του καταστήματος επιμερίζεται με τη βοήθεια ενός συστήματος από πανέλα σε ενότητες που εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις" εξηγεί η Μυρτώ.

"Ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει το μικρό γραφείο για διάβασμα που απαιτεί αφοσίωση,  το μεγάλο τραπέζι για τις ομαδικές εργασίες μαζί με συμφοιτητές του, μπορεί να να ξεκουραστεί σε ένα από τα μικρά καθιστικά ή να συναντηθεί για καφέ με κάποιον φίλο του στο κλασικό τραπεζάκι. Οι επιμέρους χώροι αναπτύσσονται περιμετρικά της σκάλας ανόδου, η οποία κατασκευάζεται ως σειρά από κερκίδες όπως αυτές που συναντάει κανείς στα αμφιθέατρα των Σχολών ή στις μνημειακές εισόδους ιστορικών πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα τα μικρά αυτά ημι-οριοθετημένα δωμάτια παραπέμπουν στα σπουδαστήρια-κελιά των μοναστηριών, του αρχέτυπου δηλαδή εκπαιδευτηρίου στην Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού".

 

"Η διάταξη του χώρου καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία, απαιτώντας από όλους να λειτουργούν μαζί, χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής προκειμένου να σεβαστούν τον διπλανό τους. Αντίθετα με τη συνηθισμένη λύση που συναντάμε σε τέτοιους χώρους όπου η περιοχή διαβάσματος διαχωρίζεται από την περιοχή ξεκούρασης με γυάλινο τοίχο, οι προτεινόμενες οριοθετήσεις δημιουργούν τις συνθήκες ενός κοινωνικού πειράματος και προϋποθέτουν νέες πρακτικές εκ μέρους των ατόμων με στόχο την κατάκτηση μιας συλλογικότητας που βασίζεται στον σεβασμό του Άλλου. Η αρχιτεκτονική πρόθεση ενισχύεται και νοηματικά από τα γκραφίτι του περιμετρικού τοίχου, δημιουργία του Bilos,  τα οποία οπτικοποιούν μια σειρά αποφθεγμάτων του Immanuel Kant, του φιλοσόφου που κατεξοχήν στοχάστηκε πάνω στους νεωτερικούς όρους της κοινωνικής συνύπαρξης".

Η Μυρτώ Κιούρτη είναι μια από τις πλέον ταλαντούχες και πολυβραβευμένες αρχιτέκτονες που διαθέτει αυτή τη στογμή η χώρα στην αναπτυξιακή της...μηχανή.
Ειδικεύεται στον σχεδιασμό κατοικιών και καταστημάτων.
Από το 2002 διατηρεί προσωπικό αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα.
Είναι ιδρυτικό μέλος της τεχνικής μελετητικής εταιρείας Kiourti Techniki με έδρα την Πάτρα.
Διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αντικείμενο τον συσχετισμό του σχεδιασμού του κτιρίου κατοικίας με την εξατομικευμένη ταυτότητα του κάθε κατοίκου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight