Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα - Κλειστά τα σχολεία- Κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές - Η σεισμική...ιστορία του νησιού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα ...

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

«Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Λευκάδα.

Ο κ. Σγουρίδης, ο οποίος ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο από χθες επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ιθάκη και τη νοτιοδυτική Λευκάδα, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό να κινητοποιηθούν οι υπουργοί Ν.Τόσκας και Χρ. Σπίρτζης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Από την πρώτη στιγμή, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις. Εξάλλου, όπως είπε, η περιοχή είναι σεισμόπληκτη και ως εκ τούτου υπάρχει μια προηγούμενη εμπειρία.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ- Δύο νεκροί και 4 τραυματίες- Αποστολή στη Λευκάδα thebest.gr– Ionian Channel- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από το κατεστραμμένο Αθάνι- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

«Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον κ. Λέκκα και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Περιοδεύαμε στις πληγείσες περιοχές. Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού οι υποδομές και τα κτίρια άντεξαν...

Κλιμάκιο θα στείλουμε στην Ιθάκη, για την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών ενώ παράλληλα θα βοηθήσουμε να καταγραφούν οι ζημίες σε οικοσκευές και επαγγελματικές επιχειρήσεις για να υπάρξουν αποζημιώσεις». Ο κ. Σγουρίδης εξήρε την ψυχραιμία που επέδειξαν οι κάτοικοι της Λευκάδας και τόνισε: «Αυτή η ψυχραιμία, αποτρέπει τη δημιουργία, για λογούς πολιτικής σκοπιμότητας κάποιων καταστάσεων, που θα δυσφημίσουν το τουριστικό αυτό νησί».

Η Λευκάδα θα ζει με τα Ρίχτερ για καιρό ακόμη - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Σημειώνεται οτι από την ώρα του χθεσινού μεγάλου σεισμού το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε έως και  64 σεισμικές δονήσεις διαφορετικής ισχύος .

Λευκάδα:Στο Αθάνι μετρούν τις πληγές τους μετά τον φονικό εγκέλαδο-Συγκλονιστικές εικόνες από το σπίτι που γκρέμισαν οι βράχοι και τις ζημιές που άφησε ο σεισμός

Στις πλατείες των χωριών και έξω από τα σπίτια τους, πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας, που επλήγη από τον σεισμό 6,1 ρίχτερ. Αν και στο Αθάνι, το Κομηλιό, το Δράγανο και τον 'Αγιο Πέτρο, περιοχές όπου ο ισχυρός σεισμός δημιούργησε μεγάλες ζημιές, στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι, κανένας δεν θέλησε να απομακρυνθεί από την περιουσία του.

Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή από χθες το πρωί να μην έχει νερό και ξεκίνησε η διανομή εμφιαλωμένου. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στην οικοσκευή και τις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε εστιατόρια, καφέ- μπαρ στο τουριστικό χωριό Αθάνι που απέχει 2 χιλιόμετρα από την γνωστή παραλία των Ενγκρεμών. Σημειώνεται πως, ο δρόμος για την ακτή έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση και οι ντόπιοι αναφέρουν πως «χάθηκαν οι Ενγκρεμοί».

Λευκάδα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Βίλα κρέμεται στον αέρα! ΦΩΤΟ

Λευκάδα: ΔΕΙΤΕ την στιγμή του σεισμού στον Άγιο Νικήτα- ΦΩΤΟ

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: Από την ώρα του σεισμού στη Λευκάδα - "Παναγία μου")

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή του σεισμού στους Εγκρεμνούς της Λευκάδας

Από νωρίς το πρωί, τεχνικά κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Η Λευκάδα έχει πολύ συχνές επισκέψεις από τον Εγκέλαδο και σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα πρέπει να τον αγνοούμε. Η συχνότητα δείχνει κατά κανόνα κάθε 20-30 χρόνια ένα καλό κούνημα.

Ας ανατρέξουμε όμως λίγο στο παρελθόν και ας δούμε τι έγραψε ο Σχολάρχης Ιωάννης Ν. Σταματέλος στις 5-1-1870 και δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλομαθών» στις 24 Ιαν.1870 την οποία αναφέρουν και στο βιβλίο τους «Οι σεισμοί της Ελλάδας» (εκδόσεις Ζήτη, Θες/νικη 2003) οι καθηγητές Β. Παπαζάχος – Κ. Παπαζάχος  και αφορούν την Λευκάδα.

16 Μαΐου 1612: Σεισμός 6.5 R με πολλούς μετασεισμούς για πενήντα, εξήντα ημέρες. Πολλά χωριά καταστράφηκαν και εξεθεμελιώθηκαν από το πάτο.

2 Οκτ. 1613: Σεισμός 6.4 R στην Αγία Μαύρα όπου έπεσαν πολλά σπίτια και έπεσαν και δυο μιναρέδες.

18 Ιουν. 1625: Σεισμός 6.6 R  Κατέρρευσαν σπίτια και μαγαζιά. Έπεσε η Αρχιεπισκοπή όλη η Αγία Αναστασία στους Τσουκαλάδες.

22 Ιουν. 1630: Σεισμός 6,7 R  όπου σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι στη Λευκάδα και στην Κατούνα Καρυώτες.

Οκτ 1769: Σεισμός 6.7 R  με μεγάλες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες με πολλούς μετασεισμούς για πολύ καιρό

12 Μαρ. 1783: Σεισμός 6.7 R.  Είχαν προηγηθεί δύο προσεισμοί δυνατοί. ( 9 Μαρ. & 11 Μαρ.) αλλά αυτός της 12ης Μαρτ. κατέστρεψε όλα τα σπίτια του χωριού Αθάνι και πολλά σε Αγ. Πέτρο, Δράγανο, Κομιλίο, Καλαμίτσι, Διαμιλιάνι  Εξάνθεια, Αγ. Ηλία, Εγκλουβή, Σύβρο και Βουρνικά με θάνατο 25 ανθρώπων.

Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μέχρι τις 4 Αυγ. 1783 6.7R .  Ο σεισμός της προηγούμενης ημέρας 11 Μαρτίου έκανε μεγάλες καταστροφές στην πόλη και το σύνολο των νεκρών από τους παραπάνω σεισμούς ήταν 60 άνθρωποι.

7 Ιαν 1825: Σεισμός 6.5 R στο δυτικό τμήμα της νήσου έναντι του χωριού Καλαμίτσι. Πέθαναν 60 άνθρωποι

16 Δεκ. 1869: Σεισμός 6.4 R ισοπέδωσε την πόλη. Μόνο 20-25 σπίτια σώθηκαν αβλαβή. Από τις 16 εκκλησίες της πόλεως μόνο του Αγ.Νικολάου άντεξε. 15 νεκροί.

27 Νοε. 1914: Σεισμός 6.3 R που άφησε πίσω του 16 νεκρούς.

22 Απρ. 1948: Σεισμός 6.4 R ο οποίος δεν προξένησε μεγάλες ζημιές στην πόλη σε αντίθεση με τα χωριά του νησιού και κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα. 224 σπίτια κατέρρευσαν, 998 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 1024 υπέστησαν ελαφρές ρωγμές. Υπήρξαν 2 νεκροί και 45 τραυματίες. Στην Βασιλική παρατηρήθηκε μικρό κύμα (τσουνάμι ύψους 1μ.).

30 Ιουν. 1948: Σεισμός 6.4R με το επίκεντρο πιο κοντά στην πόλη. Καταστράφηκαν 280 σπίτια, 880 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 150 ελαφρές ρωγμές. Υπήρξαν επτά νεκροί και 100 τραυματίες. Πολλά σπίτια είχαν ζημιές από τον σεισμό της 22 Απρ. με αποτέλεσμα να μην αντέξουν και το δεύτερο πλήγμα. Είχαμε ρήγμα στο οδόστρωμα της παραλίας του λιμανιού και κατολίσθησης στην περιοχή Πευκούλια Αγ. Νικήτα αλλά και σε πολλά μέρη του οδικού δικτύου της νήσου.

Οκτ. 1973: Σεισμός 5.9 R που έκανε πολλές ζημιές στην πόλη σε κτίσματα, χωρίς θύματα. Σοβαρές ζημιές στις εκκλησιές της πόλεως και στο δημοτικό σχολείο του Μαρκά το οποίο κατεδαφίστηκε αργότερα ως ακατάλληλο.

14 Αυγ. 2003: Σεισμός 6,4 -6,7 R

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις