Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Θανάσης Κοντάκος στο thebest: "Είναι μεγάλο κίνητρο να φέρουμε και πάλι τον κόσμο στην πισίνα"

Θανάσης Κοντάκος στο thebest:  "Είν...
Λαλιώτη Αμαλία

O έμπειρος πολίστας της ΝΕΠ μιλά για τη φετινή σεζόν, αλλά και γενικότερα για την ενασχόλησή του με το πόλο

Η πρώτη επαφή του Θανάση Κοντάκου με την πισίνα ήταν  με την κολύμβηση, αλλά η επιμονή του τότε προπονητή του ΝΟΠ, Πίτερ Μπαϊκοβιτς , να ασχοληθεί με την υδατοσφαίριση τον κέρδισε και από τότε το πόλο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του έμπειρου πλέον πολίστα.

Η κολύμβηση στην οποία είχε αρκετές διακρίσεις, τον βοήθησε να ξεχωρίσει, αφού όπως λέει το μεγάλο του ατού στην αρχή της καριέρας του, ήταν το κολύμπι και η ευκολία να παίρνει την μπάλα και να τρέχει γρήγορα για το γκολ κάνοντας τη διαφορά, κάτι που τον έφερε γρήγορα στην Εθνική παίδων.

Σαν πιτσιρικάς είχε την ευκαιρία να μάθει από τους ...μεγάλους τότε του ΝΟΠ, ενώ πλέον έχει έρθει η ώρα που ο ίδιος προσπαθεί με μεταδώσει τις γνώσεις του, στους μικρούς της ΝΕΠ. Πριν μερικές ημέρες ο Θανάσης Κοντάκος πανηγύρισε την επιστροφή των "δελφινιών" στην Α1 Εθνική, στην επίτευξη της οποίας έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Επίσης τα δύο τελευταία χρόνια με τη ΝΕΠ κάνει τα πρώτα προπονητικά του βήματα. Ο Πατρινός αθλητής μιλά στο thebest.gr και κάνει μια αναδρομή στην αθλητική του καριέρα από την πρώτη του χρονιά στο ΝΟΠ μέχρι τα τελευταία πανηγύρια με τη ΝΕΠ.

Ο ΝΟΠ είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην αθλητική σου καριέρα. Οι αναμνήσεις από το Ναυτικό Όμιλο;

Εκεί μεγάλωσα και έχω ζήσει πολλές χαρές και λύπες. Μου άρεσε πολύ που παίξαμε στην Ευρώπη με το ΝΟΠ, όπου ζήσαμε όλα τα παιδιά μία ξεχωριστή εμπειρία. Σημαντική ήταν και η χρονιά που υποβιβαστήκαμε από την Α1 Εθνική, ήταν καλή γι εμάς.

Επίσης για εκείνη την εποχή θα ήθελα να αναφέρω ότι ο τότε πρόεδρος του ΝΟΠ, Τάκης Λαμπρόπουλος, ήταν πολύ φιλότιμος και ήταν πάντα δίπλα μας.

Στη συνέχεια στην Α2 Εθνική η σεζόν ήταν επίσης σημαντική γιατί είχαμε καλή ομάδα και παρόλο που δεν ανεβήκαμε τερματίσαμε τρίτοι και δείξαμε θετικά στοιχεία. Στο ΝΟΠ έχουμε δουλέψει με πολλούς προπονητές με άλλους να μας αγχώνουν και άλλους να μας μαθαίνουν. Σημαντική ήταν και η χρονιά που με τον Λάμπρο Αναστασόπουλο επιστρέψαμε και πάλι στην Α1 Εθνική.

Ο ΝΟΠ έχει τη δική του ιστορία και αξίζει να είναι στην μεγάλη κατηγορία και θεωρώ ότι οι διοικούντες του θα κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να το πετύχουν.

Στο ΝΟΠ έμαθα πολλά και το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι την τελευταία χρονιά στην Α1 Εθνική, όπου δεν ήμουν ικανοποιημένος από την αμοιβή που μου έδιναν, δεν με άφησαν να φύγω. Τότε δεν μου έδωσαν το δελτίο από την διοίκηση και αυτό μου έχει αφήσει μία πικρία, αν και λίγους αργότερα αγωνίσθηκα στη Λαμία. Μετά ήρθε η ΝΕΠ και τα δύο τελευταία χρόνια είμαι εκεί.

Με το ΝΟΠ έχεις αλλάξει πόλους προπονητές. Υπάρχει κάποιος που να έκανε την διαφορά;

Δεν έχω γνωρίσει καλύτερο προπονητή από τον κ. Γιαννουρή, είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερο ήθος και χαρακτήρα. Μας έκανε 2-3 επίπεδα καλύτερους παίκτες στον έναν χρόνο που δουλέψαμε μαζί του στην Πάτρα. Έκανε ξεχωριστή προπόνηση, ιδιαίτερα κουραστική, αλλά μας άρεσε γιατί νιώθαμε ότι γινόμαστε καλύτεροι και δουλεύαμε ακόμη περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια είσαι στην ΝΕΠ, όπου έπαιξες σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ανόδου. Στην αρχή της χρονιάς περίμενες ότι θα επιστρέφατε στην Α1 Εθνική και μάλιστα πρώτοι;

Όχι δεν το περίμενα με τίποτα, είχα ακούσει για τις άλλες ομάδες που είχαν ισχυρά ρόστερ και ήταν τα φαβορί. Εμείς θέλαμε απλά να πάμε στα πλέι οφ. Όνειρα ανόδου κάναμε μετά τους αγώνες του πρώτου γύρου των πλέι οφ.

Είχαμε κάνει κάποιες καλές κινήσεις με τις μεταγραφές και η διοίκηση ήταν συνέχεια στο πλευρό μας. Όλοι οι παίκτες είπαμε ότι μπορούμε να ανέβουμε μετά τον πρώτο γύρο στην Αθήνα, εκεί το σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Τι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά φέτος στη ΝΕΠ;

Γενικά ήμασταν όλοι πιο ώριμοι και αυτό φάνηκε από παίκτες και προπονητή, θεωρώ όμως ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόφαση του Λάμπρου (σ.σ. Αναστασόπουλου) να έχουμε προπονητή τερματοφυλάκων.

Ο Μάκης Τσουτσάνης έκανε προπόνηση στους τερματοφύλακες και νομίζω εκεί κάναμε την διαφορά, αφού ακόμη και στην Α1 Εθνική λίγες είναι οι ομάδες που έχουν προπονητή τερματοφυλάκων. Αυτό νομίζω βγήκε σε εμάς, αφού ο Παλληκάρης, αλλά και όλα τα παιδιά ανέβηκαν επίπεδο και βοήθησαν σημαντικά.

Ο στόχος της ΝΕΠ στην Α1 Εθνική;

Ακόμη είναι νωρίς για να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Δεν έχει γίνει γνωστό το ρόστερ της ομάδας.

Στη ΝΕΠ έκανες και τα πρώτα προπονητικά σου βήματα, η εμπειρία σου;

Μου έδωσε την ευκαιρία η κ. Φρόσω Μανέτα να προπονήσω μικρά και μεγάλα κορίτσια την προηγούμενη χρονιά και νομίζω ότι πήγαμε αρκετά καλά, κερδίζοντας και το μετάλλιο στις γυναίκες. Από εκεί και πέρα μαθαίνω και εγώ συνεχώς σε αυτόν τον τομέα.

Την περσινή χρονιά η γυναικεία ομάδα τερμάτισε δεύτερη πιστεύεις έπρεπε να πάρετε την άνοδο;

Δεν θεωρώ ότι είναι κατάλληλη στιγμή να κάνει το βήμα παραπάνω η γυναικεία ομάδα, νομίζω χρειάζονται άλλα δυο χρόνια να πάρουν εμπειρίες τα κορίτσια και μετά είμαι σίγουρος ότι θα πρωταγωνιστήσουν. Όλα είναι και πολύ καλά κορίτσια και ο μεγαλύτερος στόχος θα είναι να τα δούμε και στην Εθνική ομάδα.

Αν σου ζητούσα να διαλέξεις τι θα προτιμούσες το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής σαν παίκτης με την ανδρική ομάδα της ΝΕΠ ή ένα μετάλλιο με τους μίνι παίδες σαν προπονητής;

Επειδή το πρωτάθλημα με την ανδρική ομάδα το πήραμε, θα έλεγα το πρωτάθλημα σαν προπονητής με τους μίνι παίδες, αλλά ακόμη είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

Είναι ένα στοίχημα για τη ΝΕΠ να επιστρέψει ο κόσμος στην πισίνα τη νέα σεζόν;

Οι Πατρινοί φίλαθλοι θέλουν να βλέπουν πόλο και η αλήθεια είναι ότι ήταν λίγο άδικο να περιμένουν το καλοκαίρι για να παρακολουθήσουν κάποιους αγώνες, αφού οι πατρινές ομάδες έπαιζαν στην Α2 Εθνική. Πιστεύω ότι είναι μεγάλο κίνητρο να φέρουμε και πάλι τον κόσμο στην πισίνα.

Πότε μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να ασχολείται με το πόλο;

Θεωρώ ότι στα οκτώ είναι μια καλή ηλικία αρκεί να ξέρει να κολυμπάει. Αν και θα πρέπει να πούμε ότι πλέον και στην υδατοσφαίριση κολυμπούν πολύ τα παιδιά.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι όταν ένα παιδί έχει ασχοληθεί με το κολύμπι και δεν καταφέρνει να διακριθεί σε υψηλό επίπεδο και απλά το κάνει για να αθλείται, ίσως να είναι καλό να περνά στο πόλο.

Ένας μέτριος αθλητής σε ένα ατομικό άθλημα μπορεί να ξεχωρίσει σε ένα ομαδικό. Για μένα θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία με τα τμήματα κολύμβησης όλων των ομάδων και να περνούν παιδιά από το ένα άθλημα στο άλλο. Για παράδειγμα φέτος είχα δύο παιδιά από το κολυμβητικό τμήμα που βοήθησαν σημαντικά την ομάδα

Σαν προπονητής καταλαβαίνεις καλύτερα τους αθλητές σου;

Είναι φορές που καταλαβαίνω, αλλά μέσα στην ένταση του αγώνα δεν είναι εύκολο. Πάντα όμως λέω στα παιδιά να προσπαθούμε να κάνουμε όλοι περισσότερα σωστά πράγματα και ότι λάθος γίνει να μην μας πάρει από κάτω. Θέλει ιδιαίτερο χειρισμό να προσεγγίσεις έναν αθλητή.

Για παράδειγμα μετά από ένα χαμένο σουτ βλέπεις ένα παιδί να νιώθει άσχημα και αυτό θα πρέπει να το διαχειριστείς. Το άθλημα είναι ομαδικό και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και ο ένας να βοηθά τον άλλο.

Ποια ιδιότητα προτιμάς του αθλητή ή του προπονητή;

Όταν ξεκίνησα να προπονώ άλλαξε η γνώμη μου για τους προπονητές. Ήταν κάποια πράγματα που δεν τα καταλάβαινα σαν παίκτης, δεν μπορούσα να καταλάβω τον σκοπό που είχαν. Το να είσαι προπονητής δημιουργείς πολύ περισσότερο από ότι σαν παίκτης. Σαν παίκτης κάνεις ότι σου λέει ο προπονητής και ότι άλλο μπορείς σαν προσωπικότητα, αλλά σαν προπονητής έχεις  να ψυχολογήσεις τους παίκτες σου και συγχρόνως να τους μάθεις πράγματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports