Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Up Fm:Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό- Το thebest.gr τον επισκέφτηκε και τον παρουσιάζει

Up Fm:Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει τον δι...

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε να εκπέμπει το 2003

Ο  UPFM θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας ερασιτεχνικά επαγγελματικός σταθμός. Όλοι οι παραγωγοί, έχοντας μεράκι, όρεξη και δημιουργικότητα, δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Η αγάπη για το ραδιόφωνο είναι η κινητήριος δύναμη και η ομαδικότητα το συστατικό που τον κάνουν ξεχωριστό.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών  ξεκίνησε να εκπέμπει το 2003. Η ιδέα για την ανάγκη ύπαρξης ραδιοφωνικού σταθμού στο Πανεπιστήμιο είχε τεθεί ένα χρόνο νωρίτερα από φοιτητές και εργαζόμενους του Πανεπιστημίου.

Αρχικά δανειζόταν συχνότητα από την ΕΡΑ Πάτρας. Όταν εκείνη έκλεισε συνεργάστηκε για ένα χρόνο με τον «Δυτικό» κι από τον περασμένο Σεπτέμβρη συνέβη αυτό που περίμενε από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του. Κατάφερε να εκπέμψει 24 ώρες το 24 ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα χάρις στην ευγενή χορηγία του Ημέρα fm 90,4.

Για πολλά χρόνια ο σταθμός μας στεγαζόταν στο κτήριο της Πρυτανείας, αλλά κάποιες εσωτερικές αλλαγές στο κτήριο, απαίτησαν την δημιουργία ενός γραφείου στη θέση του στούντιο. Το Πανεπιστήμιο, άμεσα μας προσέφερε έναν χώρο, μεγαλύτερο και μας έδωσε την ελευθερία να σχεδιάσουμε εμείς την δομή και την λειτουργία του νέου μας χώρου. Αυτός ο χώρος είναι η παλιά γραμματεία της Φαρμακευτικής, στα προκατασκευασμένα, πάνω από την πρώτη στάση του λεωφορείου. Πλέον το στούντιο πλησιάζει όλο και περισσότερο τα επαγγελματικά standards, δίνοντάς μας μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην λειτουργία του χώρου! Είναι ένα μέρος ανοιχτό για τους φοιτητές και είναι παράλληλα ιδανικό, για όποιον θέλει να δει πώς λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός.

Το πρόγραμμα και οι θεματικές του σταθμού διακρίνονται από ποικιλία. Δεν γίνεται αναπαραγωγή ενός μουσικού είδους αλλά κάθε εκπομπή έχει το δικό της προσωπικό μουσικό ύφος. Στους 90,4 Ημέρα fm και στο http://upfm.upatras.gr/index.php/listen-live θα ακούσετε από alternative rock, funk, hip hop μέχρι τα λεγόμενα “έντεχνα” ελληνικά κομμάτια. Παράλληλα στην playlist του σταθμού έχουν ενσωματωθεί mixtapes μουσικών παραγωγών και παιδιών που αγαπούν τη μουσική στην προσπάθεια να χτιστεί ένα ιδιαίτερο μουσικό Portal με την βοήθεια και την δημιουργικότητα των συμμετεχόντων και να δοθεί βήμα στη μουσική έκφραση και τη μουσική ποικιλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο  η προσπάθεια του σταθμού  διαδίδεται στα ερτζιανά της Πάτρας, “δένεται” και με την τοπική- πολιτιστική δράση. Στηρίζει και στηρίζεται από μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφους που το όνειρό τους για μια ανθισμένη πολιτιστικά και πολιτισμικά Πάτρα, συμπίπτει με αυτό του σταθμού.

Μετά την 24ώρη συχνότητα, αυτό που μας προκάλεσε απίστευτη χαρά και μας γέμισε ακόμα περισσότερη αισιοδοξία ήταν η επίτευξη ζωντανής αναμετάδοσης ομιλιών από το ΜΕΤ. Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και τον φοιτητικό σύνδεσμο Comvos, μας εμπιστεύθηκαν τη ραδιοφωνική και μουσική κάλυψη της ημερίδας που διοργάνωσαν την Πέμπτη 5 Μαρτίου με θέμα «Εθελοντισμός και Κινητικότητα». Το ΜΕΤ, ένα μουσείο που κάθε φοιτητής πρέπει να επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά, γέμισε με κόσμο και φοιτητές που περιμένοντας να μπουν στο επόμενο workshop χόρευαν με τις μουσικές μας. Παράλληλα, στο studio του UPFM εκτυλισσόταν μια «μαραθώνια» εκπομπή με συνεντεύξεις, σχολιασμούς και ζωντανές αναμεταδόσεις των ομιλιών που ακούγονταν στο ΜΕΤ, καθόλη την διάρκεια της ημερίδας.

Το thebest.gr συνάντησε τους παραγωγούς του upfm οι οποίοι είναι γεμάτοι κέφι,δημιουργικότητα και αγάπη για το ραδιόφωνο.

""UP", το όνομά μας δεν είναι καθόλου τυχαίο! Πέρα από το προφανές, το οποίο αναφέρεται στην ονομασία του Πανεπιστημίου Πατρών (University of Patras), υπάρχει και η δεύτερη, αλλά καθόλου δευτερεύουσα σημασία: Το "UP" αναφέρεται σε οτιδήποτε σε "ανεβάζει", σε κάνει να νιώθεις όμορφα, σε γεμίζει . Αυτά λοιπόν, είναι που δικαιολογούν το όνομα του σταθμού και τα οποία αντιλαμβάνεσαι όντας μέλος αυτού.

Προσπαθώντας να επικεντρωθώ στη δική μου, προσωπική εμπειρία, μιας και είναι η πρώτη μου χρονιά στον up fm, αυτό που παρατήρησα εξ' αρχής και που διαπίστωσα στην πορεία είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί ανέκαθεν αποτελούσαν μια ιδιαίτερα δεμένη ομάδα στην οποία μας καλοδέχτηκαν. Έτσι, πολύ γρήγορα και πολύ φυσικά καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε και να γίνουμε παρέα. Προφανώς δε θα παρέλειπα να επικεντρωθώ στο σημαντικότερο όλων. Αυτό το ταξίδι έχει άφθονη μουσική, ανοιχτά αφτιά αλλά και απεριόριστη ελευθερία, τόση, που σου επιτρέπει να συνδυάσεις από trip hop με folk μέχρι και ηλεκτρική κιθάρα με banjo…"

(Εκπομπή "UP τα βουνά" , Βάσια, Κορνηλία, Σπύρος)

"Από την πρώτη φορά που μπήκα στο studio κατάλαβα ότι βρήκα που ανήκω. Κι αυτό γιατί ο UP FM είναι κάτι περισσότερο από μια εκπομπή την εβδομάδα. Είναι οι άνθρωποι, η μουσική, οι σχέσεις, οι γνώσεις, η επικοινωνία, οι εμπειρίες, είναι όλα αυτά που πλέκονται μεταξύ τους και σε κάνουν να ζεις κάτι μαγικό μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο καλώδια.

Τα fm έχουν τη δύναμη να φέρνουν κοντά διαφορετικούς ανθρώπους, από άλλα μέρη, με άλλη ηλικία και να τους κάνουν να μοιράζονται κάτι κοινό. Για κάποιους ίσως είναι η μοναδική συντροφιά. Το να κάνεις αυτούς τους ανθρώπους να χαμογελούν, είναι κάτι που δεν θα σταματήσει ποτέ να με συγκινεί και να με γοητεύει."

(Μουσικές Κυκλοθυμίες, Δήμητρα)

Το 2011, από τους πρώτους μήνες που είχα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, εξερευνώντας τις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών έμαθα πως υπάρχει φοιτητικό ραδιόφωνο και μάλιστα ονομάζεται UP FM. Μόλις άνοιξαν οι αιτήσεις για τους νέους παραγωγούς, δήλωσα κατευθείαν το ενδιαφέρον μου και τελικά έγινα μέλος της ομάδας του σταθμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Τρία χρόνια αργότερα, με απόλυτη σιγουριά μπορώ να πω το εξής: όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις μεράκι γι αυτό, μπορείς να δημιουργήσεις όχι απλά έναν ραδιοφωνικό σταθμό αλλά έναν από τους ελάχιστους φοιτητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας με συχνότητα, ολοκληρωμένο πρόγραμμα και οργάνωση.

Κύριο συστατικό του το ανθρώπινο δυναμικό που τον πλαισιώνει. Πρόκειται για ανθρώπους, που με γνώμονα την αγάπη τους για το ραδιόφωνο, τελείως εμπειρικά ξεκίνησαν να δημιουργούν εκπομπές με μουσικές που ποικίλουν και μέσα στον ερασιτεχνισμό τους να κρύβουν έναν επαγγελματισμό, δίνοντας την ψυχή τους. Το Σεπτέμβριο του 2012, με μία μικρή διόρθωση, δεν έγινα μέλος της ομάδας του UP FM, του σταθμού του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά της οικογένειάς του. Μίας μεγάλης οικογένειας, η οποία ανανεώνεται μεν συνεχώς, αλλά δεν χάνει ποτέ τη συνοχή και το δέσιμό της.

(Ανδριάνα Κουλιέρη)

"Όταν ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τον UP FM ήθελα να γνωρίσω τη μαγεία της επικοινωνίας με τον κόσμο μέσα από ένα μικρόφωνο. Στην πορεία όμως γνώρισα και μια καινούρια μαγεία, να μπορείς να επικοινωνείς και να συνεργάζεσαι με άγνωστα σου άτομα και να βλέπεις ότι αυτό μπορεί να αποδώσει καρπούς. Αυτό είναι ο UP FM για εμένα. Πίσω από τα μικρόφωνα, μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων που ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι και όλοι μαζί δημιουργούμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το καύσιμο για να φτιάξεις μια ωραία εκπομπή και να σε ακούσει ευχάριστα ο ακροατής. Για μένα το μεγαλύτερο στοίχημα του σταθμού είναι να προσφέρει ποιοτικά επαγγελματικό ραδιόφωνο από μη επαγγελματίες παραγωγούς. Και νομίζω ότι ο UP το έχει κερδίσει."

(Εκπομπή " Απροσάρμοστοι" , Ιάσονας)

"Για έναν άνθρωπο που κοιμάται και ξυπνάει με το ραδιόφωνο ανοιχτό, το συναίσθημα που προκύπτει όταν κάθεται για πρώτη φορά πίσω από ένα μικρόφωνο είναι συγκλονιστικό. Ακόμα και τώρα όμως, ενάμιση χρόνο από την πρώτη μου εκπομπή, μετά από πολλές ώρες στον αέρα του UPFM, του σταθμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η προετοιμασία κάθε εκπομπής παραμένει το ίδιο ενδιαφέρουσα και δημιουργική διαδικασία.
Μέσα στον UPFM δημιουργήσαμε και δημιουργούμε νέες φιλίες, ζήσαμε διάφορα, άλλα όμορφα, άλλα πιο δύσκολα, μάθαμε νέες μουσικές και εξερευνήσαμε περισσότερο αυτά που ήδη ξέραμε. Από την αρχή αυτής της ραδιοφωνικής χρονιάς ο UP, και εμείς μαζί του, “ενηλικιώθηκε” με την εικοσιτετράωρη παρουσία του στα FM, μέσω της συχνότητας του Ημέρα FM στους 90.4. Η αλλαγή αυτή, μεγάλο ρόλο στην οποία έπαιξε ο ηχολήπτης μας Βίκτωρ Φορλίδας, μας έδωσε την ευκαιρία να προσθέσουμε ώρες στο πρόγραμμα, αλλά και να κάνουμε λίγο πιο προσωπικές τις ώρες που δεν υπάρχουν ζωντανές εκπομπές με την προσθήκη διάφορων mixtape.  
Συνοψίζοντας ο UPFM με οδήγησε σε νέες εμπειρίες, με βοήθησε να ανοίξω τους ορίζοντές μου και νομίζω πως όλα τα παιδιά της ομάδας θα συμφωνήσουν ότι για τον καθένα μας, η στιγμή που κάναμε το κλικ για να στείλουμε την αίτηση ήταν μία απο τις σημαντικότερες των φοιτητικών μας χρόνων"

(Fuzztrack, Γιώργος )

 

 

Όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τον σταθμό, μπορεί να το κάνει στο σταθερό  2610-996675, αλλά και στην ιστοσελίδα του UPFM: http://upfm.upatras.gr

Στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/upfmpatra UPFM - Ο σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών
Twitter: https://twitter.com/UPFMPatras & Instagram: UPFMPatras
Ello: https://ello.co/upfm UPFM

Το πρόγραμμά του σταθμού μπορεί να κανείς να το βρει αναλυτικά στο site(ετοιμάζουμε ένα καινούριο site, το οποίο θα ανέβει σύντομα). Οι ζωντανές εκπομπές ξεκινάνε από τις 6 το απόγευμα, ενώ τώρα ετοιμάζουμε και πρωινή ζώνη. Το ζωντανό πρόγραμμα αυξάνεται και συμπληρώνεται με την προσθήκη των Mixtapes.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight