Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα:Οικονομική και υψηλής ποιότητας στέγαση με "φιλικά" δομικά υλικά που εξοικονομούν ενέργεια

Δυτική Ελλάδα:Οικονομική και υψηλής ποιό...

Επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Εργαστήριο Αυτοματισμού και Ρομποτικής (ΕΑΡ)του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Πέτρο Γρουμπό συμμετέχει ενεργά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013, και συγκεκριμένα στις ΔΙΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με θέμα: «Βιώσιμες Λύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Εφαρμοσμένες σε Χαμηλού Κόστους Οικολογικά Κτίρια και Στηριγμένες σε Προηγμένα Εργαλεία ΤΠΕ».

Στο πλαίσιο του παραπάνω ερευνητικού προγράμματος και συνεργασίας επισκέφτηκε το ΕΑΡ οDr. SinanPravadalioglu, διεθνής εταίρος στο έργο, ο οποίος διαθέτει κατασκευαστική εταιρία στην Σμύρνη.Στην συνάντηση παρευρέθησαν πέραν του κου Γρουμπούκαι τα πέντεμέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου, καθώς και οι εξωτερικοί εξειδικευμένοι ερευνητικοί συνεργάτες του ΕΑΡ, Δρ. Στέφανος Μίχος και Γιώργος Σουρής. Επίσης στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε και ο κ. Κ. Μπιζάς από την Ενδιάμεση Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Pravadalioglu στην Πάτρα επισκέφτηκε συνοδευόμενος από μέλη της ερευνητικής ομάδας τον τρίτο εταίρο του έργου κ. Πέτρο Μαντά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΑΞΟΝΑΣ» κατασκευαστικής και ενημερώθηκε σχετικά με τα οικολογικά υλικά και τις τεχνικές εξοικονόμησης που πρόκειται να εφαρμόσει η εταιρία στο κτίριο που θα χτιστεί στο Κατάκολο.

Ο κ.Pravadalioglu ως εταίρος από την πλευρά του έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της ανέγερσης του πιλοτικού κτιρίου στη Σμύρνη όπου θα εφαρμοστούν οι τεχνολογίες, παρουσιάζοντάς στην ερευνητική ομάδα τα σχεδιαγράμματα και τις εργαστηριακές προσομοιώσεις.

Ο κ. Γρουμπός από την μεριά του εξέφρασε την ικανοποίηση του από την μέχρι στιγμής συνεργασία των εταίρων επισημαίνοντας ότι το τελικό ολοκληρωμένο λογισμικό ενεργειακής διαχείρισης και έξυπνου ελέγχου των κτιρίων μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μελλοντικές συνεργασίες τόσο στον επιστημονικό όσο και στον εμπορικό τομέα.

 

Ο βασικός σκοπός του έργου είναι να παραχθεί οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας στέγαση με όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια.Ο πρώτος αντικειμενικός στόχος είναι η μείωση της πραγματικής κατανάλωσης ενέργειας με αποδοτικές εγκαταστάσεις θέρμανσης κατά 50% και η εξασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους του υπόλοιπου τμήματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την επί τόπου παραγωγή ενέργειας με PV-T (Φωτοβολταϊκές – Θερμικές) Υβριδικές Μονάδες, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό και ζεστό νερό ταυτόχρονα.Ο δεύτερος αντικειμενικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός FuzzyLogicController (FLC) για ανανεώσιμες πηγές με σκοπό τον έλεγχο κρίσιμων παραμέτρων, όπως της ποιότητας του αέρα εσωτερικά, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του αερισμού, κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) εξελίσσονται σε ένα απαραίτητο, ουσιαστικό εργαλείο. Η σύγκλιση των τεχνολογιών από τη μία πλευρά και των οδηγών για τη ρύθμιση του περιβάλλοντος από την άλλη προσφέρει πρωτοφανείς τεχνικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για ισχυρές καινοτομίες που θα μπορούν να ενσωματωθούν τόσο σε καινούργια, όσο και σε ήδη υπάρχοντα κτίρια.

Οι συγκεκριμένες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστούν σε αυτό το ερευνητικό έργο είναι δυνατό στο μέλλον να εφαρμοστούν και σε άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις με δυνατότητα παραμετροποίησης. Υπό αυτό το πρίσμα ένα σετ ρουτινών ασαφούς λογικής θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε για τον έλεγχο π.χ. της εσωτερικής θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ποιότητας του αέρα, κλπ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις