Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγιο: Αυτό είναι το πρώτο κτίριο που ηλεκτροδοτήθηκε στην πόλη - Ανήκε σε συγγενή του Πατρινού Θάνου Μικρούτσικου - ΦΩΤΟ

Αίγιο: Αυτό είναι το πρώτο κτίριο που ηλ...

Πρόκειται για ένα υπέροχο νεοκλασσικό

Το υπέροχο νεοκλασσικό που βρίσκεται στο πάνω μέρος της οδού Ευθυμίου Γάτου στη διασταύρωση με την Ανδρέου Λόντου, δεν είναι μόνο ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχοντικά της πόλης, που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του τόπου.

Είναι και το πρώτο κτίριο το οποίο ηλεκτροδοτήθηκε στο Αίγιο το 1912, αρκετά χρόνια πριν τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης (1928). Μάλιστα, ο δημιουργός του κτιρίου λεγόταν Ιωάννης Μικρούτσικος και ήταν συγγενής του γνωστού πατρινού συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου!

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο “Αίγιο-Μνημεία και Τέχνη” του αείμνηστου δημάρχου Αιγίου Γεωργίου Παναγόπουλου, που συνεργάστηκε σ'αυτό το σπουδαίο πόνημα με τον διακεκριμένο ζωγράφο Σπύρο Κρητικό, ο Ιωάννης Αριστείδου Μικρούτσικος από τους Δελφούς, εγκαταστάθηκε στο Αίγιο κατά το τέλος του 19ου αιώνα.

Έχτισε το διώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Ανδρέου Λόντου και Ευθυμίου Γάτου και κατοικούσε στον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο και στο μεγάλο οικόπεδο που έφτανε μέχρι τη Μητροπόλεως, ο Ιω.Μικρούτσικος εγκατέστηκε και λειτούργησε για πολλά χρόνια, με τη συνεργασία του Σταύρου Ν. Τουμάση από την Πλατανιώτισσα, έναν μεγάλο φούρνο με τρεις μπούκες και μια τετράγωνη καμινάδα.

Το ψωμί αποτελούσε την κύρια τροφή του λαού εκείνη την εποχή και ο φούρνος παρασκεύαζε... 6.000 οκάδες ψωμί την ημέρα, καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της επαρχίας. Ο Μικρούτσικος είχε δικό του πρατήριο για τη διακίνηση του ψωνιού στο τέρμα της πλακόστρωτης οδού Μιχαλοπούλου (Τεμπελόραχη) στο λιμάνι.

Αργότερα, στο ισόγειο του κτιρίου εγκαταστάθηκε μαζί με το φούρνο, και εργαστήριο μακαρονοποιίας από τον αδερφό του Ιωάννη Μικρούτσικου, Κωνσταντίνο. Ο φούρνος ήταν ο μοναδικός στο Αίγιο που είχε ζυμωτήριο, στην αρχή ιπποκίνητο και αργότερα ηλεκτροκίνητο, με δική του γεννήτρια. “Θαύμα μέγα” το χαρακτήρισε η εφημερίδα “Έρευνα” στο φύλλο της 4ης Αυγούστου 1912, γράφοντας μεταξύ άλλων:

“Ο εργοστασιάρχης κ. Μικρούτσικος, δια του μηχανήματος όπου εργάζεται το εργοστάσιό του, εφώτισε και το κατάστημά του δι'ηλεκτρίου φωτός. Δια την πόλη μας είναι τω όντι θαύμα μέγα, αφού εις τον φωτισμόν αμελλόμεθα τον αρχέγονον λυχνοστάτην. Συγχαίρομεν τον κ. Μικρούτσικον και ευχόμεθα όπως πραγματοποιήση το λεχθέν, ότι πρόκειται να παραχωρήση και εις άλλα καταστήματα της αγοράς μας ηλεκτρικόν φωτισμόν”.

Πριν από τον ηλεκτρισμό, το Αίγιο φωτιζόταν με φανάρια που έκαιγαν λάδι, πετρέλαιο και μετά οινόπνευμα, τοποθετημένα πάνω σε περίτεχνες κολώνες, τους φανοστάτες ή σε μεγάλοες σκαλιστές σιδερένιες λαβές, εντοιχισμένες στις γωνίες των σπιτιών. Τα φανάρια άναβαν κάθε βράδι οι “φανοκόροι”, χρησιμοποιώντας φορητή σκάλα. Η ασετυλίνη ως καύσιμο υλικό στους φανοστάτες ήρθε στο Αίγιο το 1902.

Με τον ηλεκτροκίνητο φούρνο του Μικρούτσικου λοιπόν, έχουμε την πρώτη εμφάνιση ηλεκτρικού ρεύματος στο Αίγιο. Τη συνέχεια έκανε ο Καίσαρ Σταυρουλόπουλος το 1923, όταν εγκατέστηκε μια μικρή μηχανή μάρκας “Peter” στο πίσω μέρος της “Ανάπλασης” (σημερινός κινηματογράφος “Απόλλων”) ηλεκτροφωτίζοντας έτσι όχι μόνο την αίθουσα του βωβού τότε κινηματογράφου αλλά και την οδό Αναπλάσεως, όπως λεγόταν τότε η Ανδρέου Λόντου.

Αργότερα, επί δημαρχίας Σπύρου Παναγιωτόπουλου, ο Σταυρουλόπουλος με σύμβαση που υπέγραψε με το Δήμο Αιγίου, ανέλαβε να ηλεκτροφωτίσει τις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού και Κλ. Οικονόμου. Το 1928, επί δημαρχίας Πολυχρόνη Πολυχρονιάδη, η “Ηλεκτρική Εταιρεία” των αδελφών Λεωνιδόπουλου και Αναγνωστόπουλου, ηλεκτροφώτισε την πόλη του Αιγίου. Αργότερα, η εταιρεία αυτή εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ.

 

ΠΗΓΗ: filodimos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις