Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Από που μας έρχεται ο Άι Βασίλης ή πιο σωστά Νικόλαος;

Από που μας έρχεται ο Άι Βασίλης ή πιο σ...

Το Κοσμηματοπωλείο Γ.Βελτσίστας μας διηγείται την ιστορία του

Όλοι μας γνωρίζουμε τον ήρωα κάθε παιδικού χειμώνα και όλοι μας κάποια στιγμή πιστέψαμε στην ύπαρξή του. Όλοι μας μαγευτήκαμε από την παρουσία του καλοσυνάτου παππού που αφήνει στο Χριστογεννιάτικο δένδρο τα δώρα. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι η προέλευση του βορειοευρωπαίου Άι Βασίλη είναι ο ορθόδοξος άγιος Νικόλαος επίσκοπος μύρων της Λυκίας η ευρωπαϊστή Sinterklaas ? O άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος ανέπτυξε έντονη δράση για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στην ιστορία εντυπωσίασε με την αγαθοεργία του να προικίσει τρεις νεαρές κοπέλες και να τις βοηθήσει να παντρευτούν προκειμένου να αποφύγουν την πορνεία στις οποίες τις εξωθούσε ο πατέρας τους λόγω φτώχειας.

Στην Ολλανδία,τη Βόρεια Γαλλία,Λουξεμβούργο,Βέλγιο παραμονές εορτασμού του Αγ. Νικολάου στις 5 Δεκεμβρίου γίνεται ανταλλαγή δώρων και μάλιστα στις χώρες αυτές έχουμε την ονομασία Sinterklaas  ,του επισκόπου καβάλα πάνω στο άλογο με την άσπρη γενειάδα από το οποίο προέκυψε το γνωστό μας Santa Claus. Κατά τον εκχριστιανισμό της Ευρώπης στη Γερμανική παγανιστική παράδοση αλλά και στην αγγλική (με άλλη ονομασία )συναντούμε μέσα στην καρδιά του χειμώνα το Θεό odin o οποίος εμφανίζεται σαν πομπή από τον Ουρανό ,μορφή που επέδρασε στην τελική του μορφή του Άι Βασίλη με το ουράνιο Έλκηθρο.

Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη όπως όλοι τη γνωρίζουμε αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί με ακρίβεια , όλοι καταλήγουν ότι προέκυψε στην Αμερικανική Ήπειρο και σχετίζεται με το Άγιο Νικόλαο.Η ομογενοποίηση της κουλτούρας Ολλανδών και Άγγλων εποίκων στην Αμερική που γιόρταζαν τον άγιο Νικόλαο (Sinterklaas ) δημιούργησε αυτό που ονομάζουμε σήμερα Άι Βασίλης. Συγγραφείς και σκιτσογράφοι της εποχής μέσα από τα κοινωνικά δρώμενα του εορτασμού του αγίου Νικολάου στην Αμερική διαμόρφωσαν την εικόνα του παππού με τη γενειάδα,το έλκηθρο και την συνήθεια να μπουκάρει από την καμινάδα Με το πέρασμα των χρόνων η εικόνα αυτή του καλοσυνάτου παππού πέρασε και στον υπόλοιπο κόσμο όπου ανάλογα με το αν είμαστε φρόνιμα παιδιά θα μας επισκεφτεί και θα μας δώσει τα δώρα που του ζητήσαμε στο γράμμα που του στείλαμε.

 

(Το άρθρο αποτελεί μια ευγενική χορηγία του Κοσμηματοπωλείου Γ.Βελτσίστας. Koρίνθου 275 μεταξύ Αγ. Νικολάου-Ερμού)

Στην Ελλάδα ο Άγιος Βασίλειος έρχεται από την Καισαρεία και όχι με το έλκηθρο.Αλλά και ο Ελληνας Άγιος Βασίλειος έχει εξαιρετική θέση από άποψη έργου.Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας. Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων. Ουσιαστικά η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων. Καθίσταται η μήτρα ομοειδών οργανισμών που δημιουργήθηκαν σε άλλες επισκοπές και στάθηκε η σταθερή υπενθύμιση στους πλούσιους του προνομίου τους να διαθέτουν τον πλούτο τους με έναν αληθινά χριστιανικό τρόπο.

Είτε ως Άγιος Νικόλαος είτε ως Άγιος Βασίλειος το έργο τους διαμέσου των αιώνων και η φιλανθρωπία θα εμπνέουν την ανθρωπότητα για πολλές γενεές ακόμα, με αποδέκτες όχι μόνο παιδιά αλλά και μεγάλους.

Καλή χρονιά!!!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά