Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Πατρινός ερευνητής Γιώργος Μόσχος μιλά σήμερα σε συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Πατρινός ερευνητής Γιώργος Μόσχος μιλά...

Για την απελευθέρωση της Πάτρας

Δεύτερη μέρα σήμερα του Συνεδρίου με τίτλο «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά, μία τομή στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας», που διοργανώνεται αφιλοκερδώς από την επταμελή Οργανωτική Επιτροπή του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί σήμερα με την ενότητα "Η απελευθέρωση στην Πελοπόννησο" και με ομιλητές τον πατρινό ερευνητή και συγγραφέα Γιώργο Μόσχο με θέμα την απελευθέρωση της Πάτρας και την διάσωση του λιμανιού της, την Γωγώ Σπανού για την απελευθέρωση του Ναυπλίου και τον Γιώργο Γαλάνη για το Άργος και τα Τάγματα Ασφαλείας.

Επίσης θα μιλήσουν τρεις ομιλητές για "Το εργατικό Κίνημα στην Απελευθέρωση" και άλλοι επτά ομιλητές στην ενότητα "Η Ευρώπη το 1944".

Χθες  το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας κατά το καλωσόρισμα των 86 εισηγητών, που κλήθηκαν να αναπτύξουν αντίστοιχα θέματα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να συμβάλει ώστε να ανακληθούν οι αποφάσεις με τις οποίες περιορίστηκαν οι δημόσιες πιστώσεις  για το Πάντειο και να επανέλθουν στα επίπεδα που ήσαν πριν την περικοπή τους.

Αυτό από μόνον του δεν δίνει την εικόνα της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται το Ανώτατο Επαιδευτικό Ιδρυμα. Αν όμως συνδυαστεί με τα όσα στοιχεία παρέθεσε ο  ομότιμος καθηγητής αργότερα, τότε φωτίζεται πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο οδειγεί την Ανώτατη Εκπαίδευση ο Πατρινός υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Από 8 εκατ. ευρώ που ήταν το έτος 2009 ο προϋπολογισμός του Παντείου, με την επιβολή της μνημονιακής σφαγής το 2010, περιορίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ και τώρα στο Υπουργείο συζητείται να κατέλθει περαιτέρω, στα 1,8 εκατ.

«Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια του Υπουργείου, μας σπρώχνει στον ιδιωτικό τομέα για αναζήτηση χορηγών», λέει ο Προκόπης Παπαστράτης, με εμφανή την απογοήτευση στα λόγια του.

Για τούτο ομότιμος καθηγητής επισημαίνει: «Αυτό δεν πρέπει να γίνει, είναι ανάγκη το Πανεπιστήμιο να παραμείνει Δημόσιο».

Οι ομιλητές του Συνεδρίου

Κατά τ' άλλα, χθες πρώτη ημέρα οι εργασίες περιλάμβαναν χαιρετισμούς από τον Πρύτανη Γρηγόριο Τσάλτα, που αμέσως μετά το τέλος του χαιρετισμού του αποχώρησε για να συνεχίσει το μάθημα που είχε αρχίσει να παραδίδει στους φοιτητές του στην αίθουσα διδασκαλίας της έδρας του, την κοσμήτορα Σχολής Πολιτικών Επιστημών καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, την τ. πρόεδρο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ομότιμο καθηγήτρια Αικατερίνη Αρώνη-Τσίχλη και τον υποδιευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών αναπληρωτή καθηγητή Γρηγόριο Ανανιάδη.

Στην ενότητα «Η απελευθέρωση στην Κεντρική Ελλάδα», με συντονιστή τον Γρ. Ανανιάδη αν. καθηγητή, ο Ν. Τζαφλέρης μίλησε για την απελευθέρωση του Βόλου, η Φιλιώ Τόλια για την επαρχία Ελασσόνας μετά την απελευθέρωση και η Ελένη Χατζοπούλου για την νόθα απελευθέρωση της Χαλκίδας.

Στην ενότητα «Η απελευθέρωση στα νησιά» με συντονιστή τον Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο, ο Βασ. Βουγιούκας μίλησε για τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης και τα Δεκεμβριανά στη Χίο, ο Χρ. Γιώγος για της εκθέσεις της SOE για τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο και ο Γιάννης Σκαλιδάκης για την απελευθέρωση της Κρήτης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις